Да спечелиш приза "Ференц Пушкаш" - справедливост или заблуда?


Да спечелиш приза "Ференц Пушкаш" - справедливост или заблуда?
Снимка: Getty Images/Guliver

3327 0

Измина поредната година, на която бяха раздадени наградите на церемонията FIFA The Best. Лука Модрич бе избран за най-добър играч в класацията на ФИФА, след като по-рано през месеца бе избран и за най-добър играч според УЕФА. Кристиано Роналдо и Мохамед Салах бяха подгласниците на хърватина в класацията, но за египтянина остана "утешителна" награда.

Нападателят на Ливърпул спечели приза "Ференц Пушкаш", който се присъжда за най-красив гол през изминалата година. Попадението на Мо срещу градския съперник Евертън при равенството 1:1 от Висшата лига през миналия сезон бе отличено като най-красиво от номинациите на ФИФА.

Мнозина обаче се запитаха дали наистина голът на египтянина заслужаваше да бъде отличен за "най-красив" - и каква всъщност е дефиницията за най-красив гол. За да си отговорим на този въпрос, трябва да тръгнем от самото начало и същността на трофея.

Идеята за приза идва през не толкова далечната 2008 година, когато тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер сподели пред футболния свят, че новата награда за "най-добър гол" ще носи името на легендарния унгарски голмайстор Ференц Пушкаш, за да се отдаде чест на един велик футболист, който да бъде помнен от следващите поколения.

Първия носител на трофея бе Кристиано Роналдо, който спечели наградата с фамозното си изпълнение за "червените дяволи" срещу състава на Порто в мач от Шампионска лига. Най-често номинираният играч за "Пушкаш" обаче е Лионел Меси, въпреки че аржентинецът никога досега не е получавал екзотичния трофей.

Критериите, по които се избират кандидатите за приза, са посочени ясно от ФИФА. Първо - разбира се, че трябва да бъде красив гол. За пример се посочва удар от далечно разстояние, отборен гол с красива комбинация между играчите, страничен удар над главата, или т.нар. "ножица", солово изпълнение и други.

Второ - попадението не трябва да бъде в резултат на късмет, грешка, рикошет от друг играч или футболистът да се е намирал в положение на засада. И трето - голът трябва да е в съответствие с правилата за феърплей, или с други думи - играчът не трябва да е играл грубо по време на мача или да е употребявал забранени субстанции (допинг).

До тук всичко изглежда чудесно. ФИФА избира 10-те най-добри попадения, които да се борят за крайния трофей, но след това идва и преломния момент в "класацията на ФИФА" - победителят се избира ИЗЦЯЛО от феновете, които подават своите гласове онлайн.

Задачата пред всеки, който иска да гласува за своя любимец, не е особено трудна - бърза регистрация, подаване на своя вот и в рамките на по-малко от пет минути вече си подкрепил попадението, което смяташ за най-добро.

Голът на Мохамед Салах бе отличен, след като събра 38% от целия вот за наградата. За поредна година номинациите за най-добър гол бяха впечатляващи, но дали именно попадението на египтянинът бе най-добро, трудно може да се определи.

Няма спор, че изпълнението на Салах заслужава своите адмирации, но ако го разгледаме по-внимателно, може и да се подвоумим дали заслужава да бъде награден с "Пушкаш". Още при овладяването на топката и единоборството със защитника на "карамелите" Куко Мартина остават съмнения за избутване от страна на Мо - нещо, което противоречи на критериите на ФИФА.

След това Салах успява да елиминира защитник по ефектен начин и завърши атаката на "червените" с неспасяем удар - в горния десен ъгъл на Пикфорд, без време за предварителна подготовка и с ограничена видимост към вратата. Голът, освен това, дойде във важен момент за мърсисайдци, който им донесе ценна точка в сблъсък с градския съперник.

Ако погледнем към останалите кандидати, ще забележим, че голяма част от попаденията могат да бъдат оценени като по-добри от това на Салах. Две странични ножици в лицето на Роналдо и Бейл, няколко акробатични изпълнения, страховити удари от далечно разстояние и феноменалния контрол над топката от виртуоза Меси на Мондиал 2018.

В интерес на истината попадението на Салах, без да омаловажавам техниката и качествата на египтянина, не представляваше нищо толкова интересно. Да, елиминира защитник. Да, отправи прецизен удар. Но играч от калибъра на Салах завършва подобни ситуации на всеки три мача. Друг интересен факт е, че голът на Салах дори не бе избран в класацията на Висшата лига за гол на месеца.

Звездата на Ливърпул изигра феноменален сезон, но за никого не е тайна, че Салах е един от най-подкрепяните играчи от своите привърженици по света. Все още не е избледняла куриозната случка в Египет, когато на президентските избори в африканската страна нападателят събра над 1 млн. гласа, въпреки че името му дори не фигурираше в бюлетината.

Салах изпревари втория кандидат-президент в бюлетината по гласове, което бе достатъчно показателно за влиянието, което оказва футболната звезда на своите почитатели. Обединението около Мо, когато става въпрос за награди, е демонстрирано десетки пъти, като нападателят неизменно печели всеки приз, който се определя от гласовете на феновете.

Това е първият път, в който Мохамед Салах попада в селекцията на ФИФА за "Ференц Пушкаш", а стрелецът успя да триумфира с наградата още в дебюта си. Оказва се, че трудната задача е всъщност да бъдеш номиниран от ФИФА сред 10-те попадения - останалата работа ще бъде свършена от феновете. 

И това не е прецедент с наградата на Салах. Всяка година всичко това се повтаря отново и отново - ФИФА номинира, феновете избират, а тежестта на наградата все повече намалява. Призът "Ференц Пушкаш" се превръща постепенно в "любимец на феновете", отколкото в "най-добър гол".

Със сигурност не можем да разчитаме за справедлив носител на приза "Пушкаш", но пък можем да се доверим (донякъде) на ФИФА, че все пак най-доброто изпълнение за годината попада сред 10-те номинирани (в повечето случаи). В крайна сметка - това са правилата на играта. Феновете избират, а Мохамед Салах спечели "Ференц Пушкаш" 2018. 

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички