Без засада и още шантави идеи на ФИФА за новите правила на футбола


Без засада и още шантави идеи на ФИФА за новите правила на футбола
Снимка: Getty Images/Guliver

5679 0

ФИФА предизвика огромни дискусии между федерации, клубове и фенове с решението си да увеличи участниците на Световното първенство от 2026 година на 48. И докато за тази промяна имаше немалко доводи, то за следващите потенциални такива - касаещи правилника на футбола - може да не се намери нито един защитник.

Или поне само един - Марко ван Бастен, който именно разкрива пред обществеността странните идеи на ФИФА и визията на световната федерация за това как да изглежда футболът след няколко години:

Без засада

"Вече все по-често виждаме как отбори се защитават с десетима души в наказателното поле, което прави задачата на нападателите много трудна. Ако няма засада, то офанзивните играчи ще имат повече възможност да отбележат, ще гледаме повече далечни удари и феновете ще имат повече вълнения. Естествено, трябва да сме много внимателни с такава промяна.

Без дузпи след края на 120 минути

ФИФА обмисля да взаимства от хокея и от американската версия на футбола - "сокър", като цели да елиминира изпълнението на дузпи след края на редовното време и продълженията. Вместо това, идеята е топката да бъде поставена на 25 метра от голлинията, а играчът да има осем секунди да отбележи гол с пробив и удар. Ако вратарят отрази изстрела, всичко приключва, като той самият няма право да напуска наказателното поле. Отборите ще имат право на по пет такива изпълнения, както и при дузпите сега.

Без жълти картони

Вместо да се показва жълт картон на даден играч, той ще бъде ваден от игра за известен период от време - също както е в хокея, като така съперникът ще има възможността за малко да има числено предимство.

Без бавене на играта

За да се опази от нарочните забавяния на играта в последните минути на мачовете, ФИФА планира да въведе интересно правило - топката не може да не е в игра за повече от 10 секунди след 80-ата минута. Георги Петков не харесва това.

Ограничен брой фаулове

Ван Бастен харесва как в баскетбола играч е ваден от игра, когато извърши 5 лични нарушения. Същото се планира да се имплантира и във футбола, като се очаква това да не се брои за редовна смяна на даден отбор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички