Италиански младок прати Рим в екстаз, но куриозен гол върна Порто в сблъсъка


Италиански младок прати Рим в екстаз, но куриозен гол върна Порто в сблъсъка
Снимка: Guliver/GettyImages

2745 0

Въпреки че големият сблъсък в първия ден от осминафиналите на Шампионска лига безспорно е Манчестър Юнайтед - ПСЖ, то по-голямата интрига се оказа на "Олимпико", където Рома спечели срещу Порто, но само с 2:1 и двата отбора оставиха цялата интрига за реванша в Португалия след две седмици.

През първото полувреме голове нямаше, а самата среща записа антирекорд за удари през този сезон в турнира - едва 5, но през вторите 45 минути двата отбора се реваншираха за това.

Минутите между 70' и 76' принадлежаха на младото крило на домакините Заниоло, който се разписа на два пъти и даде много ценен аванс на Рома - 2:0. Само 3 минути след втория му гол след малко куриозен пас топката се озова у резервата Лопес, който останал сам срещу вратаря се разписа за 2:1.

Заниоло вкара първия си гол за Рома в Шампионска лига с първия си точен удар, а освен това се превърна в най-младия италианец с два гола в един мач от най-комерсиалния клубен турнир. Защитата на Рома обаче отново разочарова, след като за пореден път не запази "суха мрежа" срещу по-класен съперник, а това превръща Порто в лек фаворит в реванша, независимо от победата на римляните тази вечер.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Рома започна по-добре срещата, а в 11' можеше да се стигне до откриващ гол заради сериозна грешка на Брахими. При бърза атака отляво за "вълците" Един Джеко центрира към наказателното поле. Там Касияс излезе да улови топката, но Брахими го изпревари и в опита си да изчисти внесе паника в защитата на гостите, но ситуацията беше овладяна бързо.

Началото на срещата беше предпазливо и за двата отбора. "Дракони" и "вълци" се отбраняваха отлично с минимално разстояние между халфова линия и защита, а най-удачният начин за атака се оказаха фланговете. Така Рома успя да пробие в 26', когато Коларов успя да центрира от фланга, а Касияс изби топката току пред Заниоло. Последва удар от границата на Пелегрини, но прави в ръцете на вратаря.

В 30' гостите също получиха половинчат шанс да отбележат гол. Фернандо получи топката в наказателното поле и успя да се обърне достатъчно, за да стреля. Миранте беше на мястото си и нямаше проблем да улови топката, макар и да се наложи да плонжира.

Единственото наистина добро положение за гол беше в 38'. Джеко беше изведен зад гърба на отбраната, босненецът успя да поведе добре топката и стреля в близкия ъгъл, но Касияс се намеси брилянтно и изби в корнер.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още 3 минути след подновяването на срещата Рома можеше да стигне до гол. След изсипана топката в наказателното поле Флоренци успя да насочи към малкия пеналт. Касияс не успя да избие добре, а после се сбута със свой съотборник, но в крайна сметка топката беше изчистена.

В 50' Заниоло пусна великолепен пас за Кристанте в наказателното поле, който се обърна технично, отигравайки технично. Това му освободи място да стреля от 7-8 метра, но Касияс успя да отрази и този удар.

Порто отговори на предизвикателството, като в 56' на свой ред можеше да отбележи. След центриране от корнер Фелипе засече с глава, но топката профуча покрай гредата.

Само в рамките на няколко минути игровият план на Порто се разпадна. Първо в 67' Брахими трябваше да напусне терена, след като ритник от Де Роси причини контузия в прасеца на крилото. В 70' пък Шарави центрира отлично в наказатеното поле, а Джеко овладя и подаде за Заниоло. Овладяването му не беше добро, но той не беше "затворен" от защитник, стреля в обратния ъгъл и преодоля Касияс - 1:0.

В 76' отново дясното крило на домакините беше в прегръдките на съотборниците си. Един Джеко се озова на страхотна позиция и веднага стреля, но удари страничния стълб. Топката обаче остана в игра и се озова в Заниоло, който я довкара - 2:0 за "вълците".

3 минути по-късно "драконите" нанесоха своя удар. При опит за далечен удар от страна на Соареш нападателят не отигра добре, но проваленият опит за удар се превърна в отличен извеждащ пас за Лопес. Той овладя в наказателното поле и преодоля вратаря - 2:1.

НА ЖИВО: Манчестър Юнайтед - ПСЖ ТУК

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Рома: Миранте, Флоренци, Манолас, Фацио, Коларов, Де Роси, Пелегрини, Кристанте, Ел Шарави, Заниоло, Джеко

Порто: Касияс, Милитао, Фелипе, Пепе, Тейес, Фернандо, Перейра, Ерера, Отавио, Брахими, Соареш

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Рома не се намира в най-доброто си състояние. Отборът загуби стабилност в защита през настоящия сезон, което се забеляза в последните дербита на тима. "Вълците" едва се добраха до равенство срещу Милан, а преди това записаха загуба със 7:1 от Фиорентина и равенство 3:3 срещу Аталанта. Всеки по-добър атакуващ тим прави защитата на Рома на пух и прах и Порто е именно такъв отбор.

"Драконите" обаче също имат проблеми. Те "забоксуваха" в шампионата, като записаха 3 равенства в последните си 5 мача, изпускайки солидния аванс пред Бенфика за първото място.

Двата отбора са се срещали само веднъж до момента в историята си. През 2016 година те играят за влизане в груповата фаза на турнира, като мачът в Рим приключва при категоричното 3:0 в полза на Порто.

Очаквайте стартовите състави в 21:00 часа!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички