Барселона разгроми Лион и е единственият испански отбор на 1/4-финалите в Шампионска лига


Барселона разгроми Лион и е единственият испански отбор на 1/4-финалите в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Gulliver

4501 0

Барселона победи с 5:1 Олимпик Лион в срещата-реванш, изиграна на "Камп Ноу" и продължава напред към 1/4-финалите в Шампионска лига. По този начин отборът на Ернесто Валверде е единственият испански отбор, който достигна до тази фаза. Лионел Меси се разписа два пъти, а Коутиньо, Жерар Пике и Дембеле добавиха по още едно попадение. Тусар пък вкара почетното попадение за Лион.

Още в 4' се отвори добра възможност за каталунците. Тънък пас стигна до Лионел Меси, който дебнеше на границата на наказателното поле и изстреля топката към левия ъгъл. Вратарят обаче блокира по невероятен начин удара му. В 9'  Меси центрира към наказателното поле след изпълнение на пряк свободен удар, но Жерар Пике остана под топката и не се стигна до опасност.

В 16' гостите улесниха задачата на Барселона, след като Денайър извърши нарушение срещу Суарес и съдията веднага посочи бялата точка. Точен бе Лионел Меси. Малко след това Лион пропиля голям шанс. Депай излъга много добре защитата на каталунците и смени посоката на атаката. След това подаде към Муса Дембеле, който обаче стреля покрай вратата. Топката се удари и в играч на домакините, но от от последвалия корнер не се стигна до нова опасност.

В средата на първото полувреме имаше сериозно забавяне заради сблъсък между Коутиньо и стража на гостите. Лопес изглежда, че пострада сериозно и лекарския щаб бе на терена няколко минути, но в крайна сметка не се стигна до смяна. В 29' Суарес опита силен удар от близо, но Лопес боксира. Две минути след това обаче вратарят нямаше какво да направи. Суарес пое топката на границата на наказателното поле и залъга Лопес преди да подаде към Коутиньо, който на опразнената врата се разписа за 2:0.

В 34' все пак Лопес бе заменен, след като бе видно, че няма да може да продължи двубоя. Три минути след това Сурес св възползва от грешка на Марсело и стреля веднага, но топката профуча покрай вратата. В 41' Меси шутира в долния ляв ъгъл от много близо, но Матийо Горжелен реагира с изящно спасяване.

Малко след подновяването на играта Меси можеше да качи разликата още. Той напредна към вратарското поле и стреля, но в последния момент игра на гостите изчисти от голлинията. В 58' френският тим върна едно попадение. Тусар се възползва от грешка в отбраната на Барселона, след ковладя топката на гърди и от няколко метра шутира към вратата без да остави шанс на Тер Шеген. Попадението бе разгледано и от ВАР за засада, но бе зачетено. Имаше и съмнения за фаул в атака.

След попадението французите опитаха да наложат натиск, но без особено положения. В 78' Меси премина напълно безпроблемно през защитата на "хлапетата", залъга двама в наказателното поле и стреля, като стражът на французите докосна топката, но не успя да я избие достатъчно силно.

Този гол съвсем пречупи Лион. Първо Пике се възползва от страхотен пас на Меси и също се разписа. А в 86' и влезлият като резерва Дембеле вкара за 5:1. Той пое късо подаване от Лионел Меси при включването си в наказателното поле, излъга бранител и нанесе безпощаден удар в долния ляв ъгъл, за да оформи крайния резултат.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Роберто, Пике, Ленгле, Алба, Ракитич, Бускетс, Артур, Коутиньо, Меси, Суарес

ЛИОН: Лопес, Менди, Марсело, денайър, Дюбуа, Марсал, Тузар, Ндомбеле, Фекир, Депай, Дембеле

Другата среща тази вечер е Байерн (Мюнхен) - Ливърпул също може да следите НА ЖИВО в Sportlive.bg.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

В първия мач във Франция каталунците нанесоха невероятните 24 удара към вратата на съперника, но не успяха да вкарат. Лион също имаше добри моменти, но всичко ще се реши тази вечер на "Камп ноу". Добрата новина за французите е завръщането в строя на Набил Фекир. Лидерът на Лион е готов да помогне на тима си. Аут за гостите заради контузия е Амин Гури. В състава на Барса мача заради травма пропуска Рафиня, а още няма яснота дали Усман Дембеле ще е на линия за домакинството.

Историята определено е на страната на каталунците, които точно преди 10 години в тази фаза на турнира отстраниха именно Олимпик Лион. Тогава първата среща отново беше във Франция и завърши наравно (1:1), а в реванша (тогава на 11 март 2009) Барса спечели с категоричното 5:2.

Впоследствие испанците триумфираха с "ушатата купа" след победа с 2:0 във финала срещу Манчестър Юнайтед. "Червените дяволи" вече си осигуриха участието в следващата фаза на турнира и Барселона ще иска да стори същото, за да се надява историята отново да се повтори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички