Барселона - Челси: най-новото голямо футболно съперничество (ВИДЕО)


Барселона - Челси: най-новото голямо футболно съперничество (ВИДЕО)
Снимка: Guliver/GettyImages

5402 0

Неведнъж сте чували за "Евро Класико" между Реал Мадрид и Байерн Мюнхен - най-великото съперничество в историята на Шампионска лига. Не само на местно ниво може да има класически слбъсъци, като именно мачовете между двата супер гранда са доказателство. В Европа има много големи съперничества, но рядко се говори за едно такова, което започна наскоро, но се превърна в истински европейски шедьовър за последните 13 години - Барселона срещу Челси.

Считано от 2005 година испанският колос се изправя срещу английския гранд за 5-и път в елиминационната фаза на Шампионска лига. И всеки сблъсък между тях е "продуцирал" велики моменти и за двата клуба, съдийски безумия, фенменални отигравания и драматични развръзки.

През 2005 година Барселона и Челси се падат един срещу друг в осминафиналите. В мача на "Камп Ноу" Барселона стига до пълен обрат и успех с 2:1 срещу 10 души от Челси, след като Дидие Дрогба получава червен картон. В ответната среща "дефанзивният" Моуриньо извежда своите до 3:0 аванс в 19', преди Роналдиньо да вкара два пъти за 3:2. Джжон Тери 13 минути преди края обаче бележи и носи успеха с 4:2 на своя тим и класиране на лондончани напред.

Само година по-късно двата отбора отново се изправят на осминафинали, но този път с успех на Барселона в Лондон с 1:2 и 1:1 на "Камп Ноу". Годината по-късно двата отбора се изправят в груповата фаза един срещу друг и Чесли печели с 1:0 у дома и стига до 2:2 в Каталуня.

Следват 3 години, в които съдбата не позволява на двата отбора да премерят сили, но това става в скандални полуфинали през 2009 година. В първия мач двата отбора не си отбелязват гол на "Камп Ноу" и интригата остава за "Стамфорд Бридж". Там Челси успява да поведе с 1:0, но в 90' Андрес Иниеста бележи изравнителен гол, с който праща Барселона на финал. Главният рефер Йовребро не отсъжда минимум 3 чисти дузпи в полза на Челси, а що се отнася до картони - Барселона доиграва мача с човек по-малко, след като е изгонен Ерик Абидал, но дори това изглеждаше като "минимално" наказание за Барселона. До ден днешен това е един от най-скандалните мачове в историята на Шампионска лига... но Фортуна си знае работата.

На полуфиналите през 2012 година Челси е очевидният аутсайдер, а след "късметлийска" според мнозина победа в първия мач с 1:0 за Челси Барселона излиза за разгром на "Камп Ноу". В 43' авансът на Барселона е 2:0, а от терена е изгонен Джон Тери. Но Рамирес с един от най-великите голове в Шампионска лига намалява до 2:1 в добавеното време на първото полувреме, а в края на мача Торес прави 2:2 и праща Челси на финал, който в последствие е спечелен от лондончани.

Сега е 5-ият случай, в който Барселона и Челси мерят сили в елиминациите на Шампионска лига. Ето и малко интересни статистики от мачовете, които са изиграли двата тима в Шампионска лига от 2000 година насам:

- Двата отбора са се срещали 12 пъти от 2000 година насам в турнира.

- Това е вторият сблъсък през тази година в осминафиналите, който противопоставя бивши шампиони в турнира (Порто - Ливърпул беше другият)

- В състава на Челси има един играч, който е бил участник в последната битка на "Камп Ноу" - Гари Кейхил. За Барселона това са Меси, Иниеста, Бускетс и Пике.

- Във въпросния мач от 2012 Сеск Фабрегас е титуляр, а Педро е резерва за Барселона. В момента и двамата са играчи на Челси.

- Ако спечели, Барселона ще се класира на 11-ия си пореден четвъртфинал в турнира - рекорд в Шампионска лига.

- Срещу испански отбори Челси има отрицателен баланс във фазата на елиминациите в европейските клубни турнири (4 победи, 6 загуби).

- Барселона е отстранила 13 от 23-те английски съперници, които е имала е Европа.

- Меси успя да вкара първия си гол срещу Челси едва в миналия мач, въпреки че е играл вече няколко пъти срещу "сините от Лондон".

- Челси е един от двата отбора, отстранявали Барселона на осминафинал от сезон 2004/05 насам.

Може да следите Барселона - Челси НА ЖИВО в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички