Великолепно! Историческо представяне на Зографски на Зимните олимпийски игри!


Великолепно! Историческо представяне на Зографски на Зимните олимпийски игри!
Снимка: Guliver/GettyImages

4971 0

Една от най-големите ни надежди в зимните спортове - Владимир Зографски, откри по великолепен начин представянето на българската делегация по време на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Родният ски-скачач записа най-силното представяне в историята на този спорт у нас, след като днес завърши на 14-о място във финала в дисциплината на нормална шанца.

Българинът преодоля квалификациите и се класира за финала, в който скочи 108.5 метра на малката шанца. За това му бяха присъдени 81 точки, а съдиите му дадоха и 3 пъти по 18 пункта за стил. Така той събра общ резултат от 119.7 пункта и завърши цялото състезание с общ резултат от 226.5 точки.

Зографски се класира за финалния кръг с 27-ми резултат от първия скок, когато скочи от по-високата 14-а стартова позиция (във финала бе 13-а), като преодоля 98.5 метра и получи компенсация от 13.8 точки за вятър.

Представянето на Зографски е историческо, защото той подобри върховото постижение на своя адаш - Владимир Брейчев, който в Сараево през 1984 година завършва на 19-о място в същата дисциплина.

Титлата отиде при Андреа Велингер с изравнен рекорд на шанцата от 113.5 метра (дело на Щефан Крафт в кръг от Световната купа на 16 февруари 2017 година) за общо 259.3, който прекрати 24-годишното чакане за олимпийско злато (индивидуално, защото в Солт Лейк Сити 2002 именно немците триумфират) на Германия. Последният медал за Германия пък е от 2002 - сребро на малка шанца на Свен Ханавалд. Среброто и бронзът отидоха при норвежци - Йохан Андре Форфанг и Роберт Йохансон.

https://www.sportlive.bg/tags/62450
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички