Велико: Джокович изравни съперничеството с Надал и е на финал в Лондон


Велико: Джокович изравни съперничеството с Надал и е на финал в Лондон
Снимка: Getty Images/Guliver

1426 0

Въпрос само на време – това се оказа историята на днешния мач между Новак Джокович и Рафаел Надал от полуфиналната фаза на Финалния Мастърс в Лондон. Сърбинът победи с рутинното 6:3, 6:3 и изравни съперничеството си с испанеца на 23:23 победи. Така Джокович очаква на финала победителя от мача Роджър Федерер – Стан Вавринка. За сърбина това беше четвъртата поредна победа срещу Надал само през този сезон - в Монте Карло, на "Ролан Гарос", в Пекин и сега. В тези мачове световният номер едно не даде дори сет на големия си противник.

Джокович започна в невероятно темпо – 8 печеливши удара за първите два гейма, от които само един беше ас. Логично това ниво на сърбина доведе до пробив на нула в подаването на Надал, който не правеше нищо кой знае колко грешно и дори блесна с два страхотни печеливши форхенда, както и с впечатляващ печеливш бекхенд от ретур. Ноле, обаче, въобще не се впечатли и закъргли печелившите си удари на 10 за първите три гейма, при само два аса и поведе с 3:0.

След бурния старт за Джокович, Надал стабилизира нещата на свой сервис и показа, че в края на тази година се доближава все повече и повече до познатото отпреди този сезон ниво. Това обаче не се оказа достатъчно за първия сет, след като световният номер едно поснижи и нивото на ретура, но на свой сервис остана непоклатим и с общо 14 печеливши удара, от които 4 аса, Новак затвори частта с 6:3 гейма.

И в началото на втория сет Надал продължаваше да изпитва трудности на форхенд. През първия сет именно от този удар той срещна повече трудности да поддържа топката достатъчно дълбоко, а за старт на втората част на два пъти Джокович успя да натисне на форхенда на испанеца и стана 0:30 на сервис на Рафа. Надал изравни с ас за 30:30, но нов форхенд обратен диагонал на Джокович доведе нещата до точка за пробив. Испанецът се спаси с хитър сервис в тялото на сърбина, който му позволи да завърши лесно от втори удар и в крайна сметка Надал не позволи ранен пробив.

Натискът на Джокович продължи, докато Надал не успяваше да намери ретура си и логично сърбинът пак достигна до точки за пробив – 15:40 при 2:2 гейма. Рафа спаси първата точка със силен сервис, но при втората се стигна до дълго разиграване и в крайна сметка испанецът не издържа на темпото, опита да смени със сечен бекхенд след здраво тичане от ъгъл в ъгъл и изкара в аут.

Чак в третия си сервис гейм за сета Джокович загуби точка, при това след глупаво решение да прави къса топка от позиция, от която спокойно можеше да играе с форхенда и по обратния диагонал, и по правата и да матира Надал. Това обаче не притесни сърбина и той просто си взе гейма на 15.

Изправен пред пропастта на загубата, Рафа хвърли всичките си сили в осмия гейм на сета и успя да докара нещата до 30:30 на сервис на Джокович, но само толкова, след като световният номер едно приспа със страхотен сечен бекхенд топката и опитът на Надал за любимия му форхенд-обратен диагонал свърши в мрежата – 5:3 за сърбина. Той натисна още в следващия гейм и с два изящни лоба докара нещата до дюс на сервис на испанеца, а след два поредни печеливши удара от форхенд и бекхенд Ноле стигна и до мачбол! И повече не трябваше – с нов уинър от бекхенд световният номер едно затвори мача и се класира на финал. Само в този мач Джокович направи 24 печеливши удара срещу едва 9 за Надал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички