Федерер прегази Григор Димитров във финала, но Гришо имаше и проблем


Федерер прегази Григор Димитров във финала, но Гришо имаше и проблем
Снимка: Getty Images/Guliver

34889 0

Роджър Федерер подпечата позицията си на №1 в света с титла от Ротердам. Швейцарският феномен стигна до категорична победа с 2:0 (6:2, 6:2) срещу родния представител Григор Димитров.

В мача имаше драма единствено в началните геймове на първия сет, но Григор Димитров получи травма в глезена, която ограничи сериозно придвижването му по корта. Оттам нататък с класата на Федерер нямаше спор кой ще спечели двубоя.

Шампионът от Australian Open играеше напълно безгрешно, докато българинът имаше сериозни проблеми. Той записа едва 59% на вкаран първи сервис, а на втори сервис спечели 45% от разиграванията. Гришо не достигна до точка за пробив, а на свой ред Федерер реализира 4 от 8 възможности.

По време на коментара на мача Пол Анакон сподели, че Гришо има здравословен проблем с глезена, но засега няма много информация по темата. Но е факт, че Федерер не даде абсолютно никакви възможности на Димитров.

РАЗВОЯТ НА ДВУБОЯ ГРИГОР ДИМИТРОВ - РОДЖЪР ФЕДЕРЕР

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - Димитров поведе с 30:0, но допусна две поредни непредизвикани грешки. Третата поредна непредизвикана грешка означаваше и нов брейк бол за Федерер. Този път обаче Гришо не позволи да бъде пробит с много хубава атака при мрежата. Брутален ретур от страна на Федерер и нова непредизвикана грешка от бекхенда на българина обаче означаваха само едно - нов пробив за световния №1.

0:2 - Гейм на 15 за Федерер, докато придвижването на Гришо по корта не е никак добро.

1:2 - Димитров изглеждаше почти обезверен, но при 15:30 записа най-добрата си точка с впечатляващ форхенд уинър по диагонала. Това обач беше последвано от удар в мрежата - 30:40. Той отрази точката за пробив и дори имаше предимство, но бекхенд в мрежата изравни резултата за 3-и път. Уинър от форхенд и аут от ракетата на Федерер означаваха и първи гейм за тенисиста.

1:3 - Гришо спечели страхотна точка за 15:30, но заради бавна реакция на рефер на линията точката беше преиграна - 3 поредни пункта за Федерер и 1:3.

1:4 (пробив) - Григор предаде гейма, след като спаси една брейк точка по впечатляващ начин за 30:40, но след това допусна двойна грешка.

1:5 - Гейм на 0 за Федерер.

2:5 - Димитров все пак записа още един спечелен гейм към сметката си, печелейки на 0 подаването си.

2:6 - Гейм на 15 и Федерер е шампион.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Първата точка в мача беше дело на Гришо, който с фантастичен минаващ удар от бекхенд откри точковия си актив. В последствие той спечели гейма на 0 с умопомрачителен завършващ удар от форхенд по диагонала, и то след мощен форхенд от страна на Федерер.

1:1 - С добри ретури Димитров стигна до 15:30 в своя полза, но Федерер не допусна две точки за пробив с мощен удар по правата от форхенд, а след това затвори гейма с уверени сервиси.

2:1 - Още един отличен сервис гейм на Григор, който печели на 15.

2:2 - Атрактивната игра на двамата тенисисти продължи и след почивката, като Федерер спечели своето подаване на 0.

2:3 (пробив) - Първа точка за пробив в мача в полза на Федерер. Последва дълго разиграване, при което обаче Димитров прати топката в мрежата от бекхенд.

2:4 - Гейм на 15 за швейцареца.

2:5 (пробив) - Първата точка в гейма беше за Федерер, който се отчете с атрактивен мач при мрежата. Последва двойна грешка и изоставане от 0:30. С брутален бекхенд по правата той си осигури 2 точки за пробив при 15:40. Непредизвикана грешка и удар в мрежата при 30:40 обрекоха Гришо за нов брейк в полза на световния №1.

2:6 (сет) - Роджър Федерер нямаше никакъв проблем със затварянето на сета.

Григор Димитров ще сервира в началото на мача.

КАРТИНА ОТ МАЧА

Мачът може да гледате ТУК и ТУК

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Очакванията за финал между №1 и №2 в схемата се сбъднаха. Федерер се включи в турнира с "уайлд-кард", след като възможността да стане №1 изкуши рекордьора по титли от Големия шлем да влезе в надпреварата. Считано от понеделник той ще се завърне официално под №1, превръщайки се в най-възрастния първенец в ранглистата. Гришо пък влезе в турнира, след като имаше контузия в рамото, но играта, която показва, определено подсказва, че проблемите са отшумели напълно.

Григор Димитров достигна до финала без загубен сет, докато Роджър, явно притеснен от потенциала да стане №1, загуби първата част срещу Робин Хаасе, но след това спечели мача от четвъртфиналите. Григор е лидер в класациите по асове и процент на спасени точки за пробив, а освен това е бил пробит едва веднъж - също лидер по показателя.

Проблемът за Димитров е, че до момента той няма победа над своя кумир в тениса. Те имат 6 мача на ниво ATP, всичките от които са в сметката на Роджър Федерер. В 2 от последните 3 обаче Гришо успя да вземе сет на легендата (и двете през 2016), но в последния им двубой на Уимбълдън Федерер би с чисто 3:0 (6:4, 6:2, 6:4).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички