С много битка Григор осъществи обрат и продължава напред в Монте Карло


С много битка Григор осъществи обрат и продължава напред в Монте Карло
Снимка: Getty Images/Guliver

11623 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се потруди много за победата си във втория си мач на сингъл от програмата на Мастърс турнира в Монте Карло. Световният №5 надделя след обрат над германския ветеран Филип Колшрайбер с 4:6, 6:3, 6:4. В спор за място на полуфиналите Григор ще срещне добре познатия му съперник - белгиеца Давид Гофен.

През първия сет българинът допусна доста непредизвикани грешки, с което значително улесни задачата на своя съперник. Колшрайбер успя да пробие в третия гейм, а малко по-късно да реализира и нов пробив за 5:2 и в крайна сметка сетът отиде в полза на германеца, който го спечели с 6:4. Началото на втория сет отново не бе добро за първата ни ракета, който загуби подаването си в третия гейм. Този път обаче показа характер и моментално направи рибрейк за 2:2. В следващите геймове играта на Димитров постоянно вървеше във възходяща линия и съвсем закономерно българинът изравни резултата в сетовете след 6-3 в своя полза.

В решителния трети сет Григор продължи с добрата си игра. В петия гейм германецът трябваше да спасява три брейкбола, но в крайна сметка удържа подаването си. В седмия гейм Гришо проби и поведе с 4-3. Впоследствие, макар и трудно, най-добрият ни тенисист затвърди преднината си и се доближи на гейм от крайната победа, която стана факт след 6-4 и 2 часа и 22 минути игра.

ПЪРВИ СЕТ - 4:6

1:0 Григор сервира първи в двубоя и взе подаването си на 15. Първи ас за българина в срещата.

1:1 Германецът също взе подаването си като даде точка само на Григор при 40:0.

1:2 (пробив) Колшрайбер пръв стигна до възможност за пробив и се възползва от нея. Димитров допусна изоставане с 15:40 след първа двойна грешка. След което прати топката в аут от бекхенд на мрежата. 

1:3 Пробивът е затвърден, като този път форхенда на българина му създаде проблеми и даде две точки заради него. След това бекхенд от ретур не намери очертанията.

2:3 Този път Гришо взе гейма си, като го затвори на 15, като основна заслуга има добрият му сервис.

2:4 Първата ни ракета стигна до първата си възможност за пробив и шанс да иравни резултата, но не се възползва от нея. След дре грешки от бекхенда обаче германецът взе подаването си.

2:5 (пробив) Много лош гейм за Григор, в който успя да вземе едва една точка. След грешка от воле на бекхенд Колшрайбер стигна до втори пробив. 

3:5 (пробив) Григор все пак успя да върне един пробив. С добри бекхенд-ретури принуди съпверника си да сгреши и да прати топката в мрежата.

4:5 Тежък гейм за българина, в който трябваше да спаси сет бол при 30:40. Григор обаче се справи и със страхотен форхенд стигна до предимство и с воле на мрежата взе подаването си.

4:6 В десетия гейм грманецът се нуждаеше от два сетбола, но след малко повече от 40 минути успя да затвори сета.

ВТОРИ СЕТ - 6:3

1:0 Гришо печели първото си подаване за втория сет на 15.

1:1 Колшрайбер изравни геймовете, след като поведе с 30:15.

1:2 (пробив) Както и предходният сет, Григор допусна пробив в третия гейм. Българинът изостана 15:40, а на брейкбола заби форхенд в мрежата.

2:2 (пробив) Още в следващия гейм Гришо събра сили и успя да навакса изоставането. Филип не бе толкова агресивен на подаването си, а с печелив удар от форхенд Григор проби.

3:2 Убедителен гейм за Григор и повежда в сета. 

4:2 (пробив) Много оспорван гейм, в който двамата доминираха в различен етап от него. 40-ият в света напредна в резултата, но нов форхенд уинър Григор изравни. Гришо се възползва от чак третата възможност за пробив - 4:2.

5:2 Световният номер 5 този път не допусна изненада и взе подаването си на 30.

5:3 Гейм на 15 за германеца.

6:3 Безпогрешен Григор затваря сета и изравнява резултата.

ТРЕТИ СЕТ - 6:4

0:1 Бърз гейм на 15 за Колшрайбер.

1:1 Добър сервис и Григор изравнява геймовете.

1:2 Още един стабилен гейм за германеца.

2:2 Бърз гейм и първи на 0 за Григор.

2:3 Григор пропусна три брейкбола в петия дълъг гейм. При последната възможност форхенд в аут на българина и ас на Колшрайбер му осигуриха подаването. 

3:3 Гейм на 30 за Димитров. 

4:3 (пробив) В седмия гейм двамата стигнаха 3 пъти до равенство, като Григор този път се възползва още първия си шанс за пробив. 

5:3 Много труден гейм за Григор, в който трябваше да спаси и точка за пробив. След още два дюса, Колщрайбър не успя да върне сервисите и Григор запази преднината си.

5:4 Филип Колшрайбер спечели подаването си и Григор Димитров ще сервира за сета и мача.

6:4 Сет за Григор и победа! Българинът се възползва от втория си мачбол и съумя да осъществи пълен обрат в срещата.

 ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров имаше 3 поражения в последните 4 мача преди да запише успех на старта в Монте Карло. Той се изправи срещу Пиер-Юг Ербер и, въпреки че загуби първия сет, съумя да спечели следващите две части с далеч по-уверена игра и се поздрави с победа в първия си мач на клей кортове за сезон 2018.

Срещу Колшрайбер до момента Григор Димитров има само един изигран мач. Той беше през май 2017 година на Мастърс турнира в Мадрид, когато българинът спечели с 2:0, именно на клей настилка. При победа хасковлията ще повтори най-доброто си постижение в Монте Карло - класиране за 1/4-финал. Той е правил това през 2015 и 2017 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички