Убедителна победа на Григор на старта в Мелбърн


Убедителна победа на Григор на старта в Мелбърн
Снимка: Getty Images/Gulliver

6094 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна убедителна победа на старта на Australian Open. Световният номер 3 не остави никакъв шанс на австриеца Денис Новак и победи с 6:3, 6:2, 6:1. В следващия кръг българинът ще играе с победителя от мача между американеца Макензи Макдоналд (№176 в света) и шведа Елиас Имер (№140).

Григор спечели лесно откриващия сет, макар и само с един пробив разлика. Нашето момче проби още в четвъртия гейм и не изпусна преднината си до края на сета. Въпреки че започна с две двойни грешки в първия гейм, това не се отрази по никакъв начин на Григор и през цялото време той контролираше играта срещу австриеца. В осмия най-дълъг гейм в сета Новак отрази 5 сетбола, като и Гришо му помогна с няколко грешки от бекхенд. Димитров пропусна още два сетбола при свой сервис, преди да успее да сложи край на първия сет.

Българинът проби още в първия гейм на втория сет и улесни максимално задачата си. Той не остави никакво съмнение кой е по-добрият на корта и без да се напряга стигна до нов пробив за 4:1. В шестия гейм Гришо направи общо три двойни грешки, а Новак стигна до два шанса за връщане на пробива. Първата ни ракета обаче направи 4 поредни точки и спаси подаването си. Малко по-късно и вторият сет бе спечелен от Гришо - 6:2.

И в третия сет Новак не успя да изненада по никакъв начин. Българинът можеше да пробие още в откриващия гейм. При брейкпонта имаше лесна възможност да завърши, след като привика противника на мрежата, но минаващият му удар срещна филето, а Новак се измъкна с два бързи точки. Това обаче не се отрази на развоя на срещата и с два бързи пробива за Гришо си осигури преднина от 4:1, като двата пробива бяха направени на 0. След това спечели подаването си и с нов пробив затвори с 6:1. 

ПЪРВИ СЕТ

1:0 Григор сервира пръв в срещата, като направи две двойни грешки още в първия гейм. Това обаче не повлия и взе подаването си без драма.

1:1 Новак изравнява геймовете, давайки само точка на Гришо. 

2:1 Завързан гейм. Българинът допусна изравняване от 40:15, след като първа закъсня за една топка и прати топката в аут, а след това и прати топката в мрежата. Григор обаче запази спокойствие и не допусна да се стигне до точка за пробив.

3:1 (пробив) Непредизвикана грешка на Новак даде два брейкбола, като се възползва още при първата възможност. Въпреки нелошия ретур топката отново се озова в мрежата.

4:1 Пробивът е затвърден на 0.

4:2 При 40:30 Димитров оспорва решението за аут, надявайки се да има възможността за нов пробив.Това обаче бе първи ас за Новак, с който взе подаването си.

5:2 Още един бърз гейм на 0 за Гришо.

5:3 С много мощен форхенд по обратния диагонал Григор принуди Новак да изкара топката в аут за 15:15. При 30:30 и с намесата на мрежата, Гришо стигна до сетбол, но австриеца изравни. С бекхенд зад основната линия българинът си осигури трети сетпойнт, но Новак със стабилния си сервис отново се спаси. Австриецът отрази общо 5 сетбола като непредизвикана грешка даде първа възможност на Денис Новак да си осигури поне още гейм в сета и го направи.

6:3 При 40:30 със скъсен бекхенд Григор принуди Новак да излезе на мрежата, след което затвори гейма след 35 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) Страхотно начало за българина във втория сет. Новак започна много неубедително и взе само точка на подаването си и то при 40:0.

2:0 Гейм на 0 за Гришо.

2:1 Първи гейм за Новак, който взе подаването си на 30.

3:1 За първи път се стигна до ситуация австриецът да поведе с 15:30 при сервиране на Григор. Българинът обаче бързо промени това и изравни точките с ас. При следващата точка затвори гейма.

4:1 (пробив) Нов пробив за българина. Макар и лека доза късмет при първия шанс за пробив, Григор се възползва и увеличи преднината си. При дюса българинът спечели последвалото дълго разиграване с бекхенд по правата, а с малко късмет и брейкът стана факт.

5:1 Световният номер 3 допусна три двойни грешки, заради които Новак имаше две възможности за пробив при 15:40. Въпреки това той успя да се справи и измъкна гейма.  

5:2 Григор поведе с 30:0, но Новак показа отлична игра в този гейм и остана в сета.

6:2 Димитров си осигури два сетбола, като се въползва от втория и затвори и втория сет. 

ТРЕТИ СЕТ

0:1 Григор отново имаше шанс за пробив, но този път Новак успя да спечели откриващия гейм. При брейкпонта имаше лесна възможност да завърши, но ударът му срещна мрежата. Новак се измъкна с два бързи точки.

1:1 Гришо допусна изравняване  за 40:40, но отново той бе активният и при първата възможност затвори подаването си.

2:1 (пробив) Димитров дръпна с 40:0, осигурявайки си три точки за порбив. Той обаче се възполва още от първата като принуди Новак да излезе да мрежата, откъдето да сгреши.

3:1 Убедителен Григор и затвърждава пробива на 0.

4:1 (пробив) Изглежда, че срещата върви към своя край, правейки нов пробив и то на 0.

5:1 Безпроблемен гейм за Григор, спечелен на 15.

6:1 (пробив) Новак с дръпна до 30:0, но българинът изравни. При първата възможносъ за мачбол не успя да се възползва, но последва нов шанс за първата ни ракета да затвори мача и той го стори след форхенд в мрежата на Новак.

ПРЕДИ МАЧА

За Новак това ще бъде дебют в основната схема на Australian Open и въобще първо участие в надпревара от Големия шлем. 24-годишният тенисист, който е 224-и в света, в третия квалификационен кръг се наложи над японеца Го Соеда с 4-6, 6-2, 6-2. 

Победителят от тази среща във втория кръг ще играе с победителя от мача между други квалификанти - американецът Макензи Макдоналд (№176 в света) и шведът Елиас Имер (№140). Миналата година Гришо стигна до полуфиналите на Откритото първенство на Австралия, където в епичен сблъсък отстъпи пред Рафа Надал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички