Григор Димитров оцеля в мач, който ще иска да забрави


Григор Димитров оцеля в мач, който ще иска да забрави
Снимка: Guliver/GettyImages

16622 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров бе на крачка от отпадане още във втория кръг на Australian Open. Българинът изигра 5-сетова драма с американеца Макензи МакДоналд и с много мъка стигна до победата с 4:6, 6:2, 6:4,0:6, 8:6.  

Бъларинът започна изключително лошо двубоя, като допусна пробив още в третия гейм на първия сет. Григор така и не успя да постави под напрежение съперника си и да върне пробива. В осмия гейм имаше шанс да се върна в мача, осигурявайки си две точки за пробив. Световният №3 не се възползва, като при първия брейк пойнт допусна лека грешка от бекхенд, а след това Макдоналд го изненада с удар на мрежата. Последва бърз гейм за Гришо, но след това и Макензи продължи с убедителното си представяне и затвори сета.

Във втория сет първата ни ракета показа постоянна игра и бе по-търпелив в разигравнията. Направи пробив за 4:2, което много се отрази на съперника му и играта му тотално се срина. Гришо взе бързо подаването си, а в осмия гейм си осигури три точки за пробив. Първите две не бяха реализарани след мрежа от бекхенд и неспасяем ас на Макдоналд. При третата обаче изпрати топката в аут от воле и Григор изравни сетовете

В третия сет отново американецът стигна пръв до пробив за 2:3, но в следващия гейм, въпреки че изоставаше с 0:40 успя да направи пълен обрат и да върне пробива. В следващия си гейм трябваше да спаси три поредни брейк пойнта. След като стигна до изравняване си осигури и пръв предимство, от което не се възползва, но при второто успя да измъкне гейма. Последваха два бързи гейма, а в десетия Гришо направи нов пробив и затвори сета.

Катастрофален четвърти сет Григор, който не успя да вземе нито един гейм. В решаващия пети сет показа характер, за да го вземе с 8-6 и да намери място в следващата фаза на надпреварата, където ще срещне руснака Андрей Рубльов.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 Григор сервира пръв в срещата и даде само точка на американеца. 

1:1 Макдоналд направи двойна грешка за равни 30, но това не оказа влияние и взе подаването си. 

1:2 (пробив) Ранен пробив за Макензи. Григор започна с двойна грешка, като лошата му серия продължи и съперникът му си осигури три точки за пробив, като реализира още при първата възможност, след като Гришо прати топката в аут от бекхенд.

1:3 Макар и трудно Макдоналд успя да затвърди пробива си. Първо Григор изостана с 0:30, но успя да навакса и се стигна до равни 40. При второто предимство, което си осигури американецът успя да затвори и гейма.   

2:3 Този път лесен гейм за Гришо, завършил на 0. 

2:4 Със силни сервиси Макензи също затвори подаването си без да даде точка на първата ни ракета. 

3:4 Григор отново си усложни гейма и допусна изравняване от 40:15. Все пак не даде нова възможност за пробив пред съперника си и при първото предимство затвори гейма. 

3:5 Българинът си осигури две точки за пробив, но ги пропиля. При първата възможност прати топката в мрежата от бекхенд, а при втората Макдонлад излезе на мрежата и изненада Гришо. Американецът пръв стигна до предимство и веднага се възползва. Григор ще сервира за оставане в сета.

4:5 Само точка за Макензи и бърз гейм за Григор. 

4:6 Американецът бързо дръпна с 0:40 и въпреки че Гришо успя да направи две точки, но успя да подложи под напрежение съперника си. При третия сетбол Макдоналд затвори гейма и сета в своя полза.  

ВТОРИ СЕТ

1:0 Отново колеблив гейм за Григор, но успя да навакса от 0:30. Този път сервисът на Гришо му помогна, за да успее да затвори подаването си при второто му предимство в гейма. 

1:1 Мощни форхенди помогнаха на американеца да спечели лесно подаването си, докато Гришо взе само точка. 

2:1 Непредизвикана грешка на Григор за 0:15, като реурите на Григор продължават да не са на ниво. С драйв воле обаче изравни и до края на гейма не даде повече точки на съперника си.

2:2 При 15:30 Григор правилно поиска оспорване на точка, но това също не му помогна. Той изпрати ретур в аут след сервис в тялото и американецът взе подаването си. 

3:2 Григор започна с двойна грешка, но това не оказа влияния и с добри сервиси и аут от ретур Гришо взе гейма.  

4:2 (пробив) Димитров поведе с 40:0 и си осигури три точки за за пробив. При първата с отличен сервис съперникът му се измъкна, но Макдоналд направи втора двойна грешка в гейма и Григор стигна до пробива. 

5:2 Без да допуска изненада, българинът затвърди пробива си на 15. 

6:2 (пробив) Сериозният спад в играта на американеца продължи и Гришо си осигури три точки за пробив. Първите две не бяха реализарани след мрежа от бекхенд и неспасяем ас на Макдоналд. При третата обаче изпрати топката в аут от воле и Григор изравнява сетовете.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 Световният номер 3 спечели подаването си, въпреки че направи нова двойна грешка за равни 30. С неспасяем сервис по диагонала обаче си осигури преднина, след която затвори гейма с нов добър сервис.

1:1 Григор показа страхотна защита и стигна до равни 40. С;ед форхенд уинър обаче Макензи си осигури предимство и от стоп воле на мрежата изравни геймовете. 

2:1 При равни 30, Григор направи ас, но с грешка от бекхенд допусна изравняване. Гришо обаче отново се измъкна, след като американецът прати топката високо в аут. 

2:2 При равни 30, американецът спечели важна точка с бекхенд от мрежата и със стоп воле взе подаването си.

2:3 (пробив) При 15:30 американецът пласира форхенд уинър по диагонала и стигна до два поредни брейкбола. Григор се справи с тех, но след изравняване бе изправен пред брейкбол и в следващото разиграване се провали при опит да търси късия диагонал от форхенд.

3:3 (пробив) Труден гейм за Макензи, който изпусна преднина от 0:40. Първият сервис на американеца обаче изчезна и Гришо стигна до брейкпойнт, който обаче не реализира. При втората възможност обаче не сгреши. Американецът направи двойна грешка и се изправи пред нова топка за рибрейк, след което Григор с прецизен минаващ удар върна пробива.

4:3 Много трудно подаване за Григор, който трябваше да спаси три поредни брейкпойнта. След като стигна до изравняване си осигури и пръв предимство, от което не се въползва, но при второто успя да измъкне гейма. 

4:4 Гейм на 0 за Макензи.

5:4 Бърз гейм и за Григор, спечелен на 15.

6:4 (пробив) Две непредизвикани грешки на Макензи и Григор поведе с 40:15. При първия сетбол Гришо успя, но при втория успя и поведе с 2:1 в сетовете.  

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

0:1 (пробив) Лошо начало за българина. Макензи проби при втората си точка за пробив след двойна грешка на българина. 

0:2 Пробивът е затвърден на 15. 

0:3 (пробив) Нов пробив за американеца и ситуацията става все по-сложна за Григор. 

0:4 Само точка за българина и четвърти пореден гейм за Димитров. 

0:5 (пробив) Ужасяващата серия на Гришо продължава и все така не може да вземе гейм. Димитров като че ли и изцяло отписа сета и вече съхранява сили за петия сет. Двойна грешка при 30:40 и форхенд в аут за поредния пробив.

0:6 Сет на 0 за Макдоналд. 

ПЕТИ СЕТ

1:0 Серията от 6 загубени гейма най-сетне приключи. Отново се стигна до равни 30, но с добър първи сервис взе подаването си. 

1:1 Без особени затруднения Макдоналд изравни геймовете.  

2:1 Този път Гришо бе по-убедителен на подаването си и американецът взе само точка. 

2:2 Отново само точка за българина и Макензи затваря гейма с ас. 

3:2 При равни 30 Григор показа отличен сервис и с ас и страхотен първи сервис затвори гейма. 

3:3 При 40:30 бекхенд на Григор бе отсъден за добър, но американецът оспори и това бе правилно решение. 

4:3  Димитров вкара перфектен първи сервис при 30:15 и с нов отличен начален удар взе гейма.

4:4 Григор отново успя да вземе само точка и пореден бърз гейм за американеца. 

5:4 Грешка от форхенд при 40:30 и гейм за Григор .

5:5 Бърз гейм за американеца и отново равенство. 

6:5 Григор направи ас при 30:15 , като изпусна първия геймбол с бекхенд в мрежата. Все пак обаче се справи и отново излезе напред в резултата.

6:6 Геймът премина през дюс, но Макдоналд удържа.

7:6 Димитров взе гейма си на 15. 

8:6 След като се стигна до дюс, американецът направи двойна грешка и даде мачбол на Димитров, който приключи драмата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

В мач от първия кръг световният №3 стигна до отличен успех с 6:3, 6:2, 6:1 над Денис Новак за час и 39 минути. Двубоят обаче не премина без неприятности, като Димитров допусна 5 двойни грешки и на два пъти позволи на съперника да достигне до точка за пробив. Григор обаче се защити и прекара сравнително малко време в мача си т първия кръг.

В сряда той се изправя срещу друг квалификант, като до момента двамата не са се изправяли един срещу друг. Американецът е №186 в световната ранглиста и не би трябвало да създаде проблем на ракета №1 на България за всички времена.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички