Сензация в Мелбърн! Анжелик Кербер сломи Серина Уилямс


Сензация в Мелбърн! Анжелик Кербер сломи Серина Уилямс
Снимка: Getty Images/Guliver

1955 0

Най-голямата изненада на тазгодишния Australian Open вече факт. В изключителна битка на финала на турнира поставената под номер 7 Анжелик Кербер пречупи световната номер 1 Серина Уилямс – 6:4, 3:6, 6:4. Така Кербер вече е и номер две в света, след първата си титла от Шлема.

При играни 24 финала на турнири от Големия шлем досега, Уилямс беше загубила само 3 – невероятна успеваемост. Тя играеше за своята титла номер 22 на турнири от Шлема, което щеше да я изравни с легендата Щефи Граф. Но точно германска тенисистка не позволи рекордът да падне.

За Кербер най-важното беше да не допусне ранно изоставане в резултата, което със сигурност щеше да значи бърз край на финала. И в самото начало германката на два пъти демонстрира най-силното си оръжие – бекхенд по екстремно къс диагонал с пълно разтягане и голяма сила. Точно така Кербер стигна до 15:40 в сервиса на Уилямс при 1:1 гейма и пробивът дойде след грешка от бекхенд на Уилямс по правата. А още по-важното за германката беше, че тя затвърди преднината си след нов отличен гейм, завършен със смач по отскочила топка.

Лошото развитие на нещата от гледна точка на американката можеше да се превърне в истинска катастрофа, след като тя изостана с 0:30 при 1:3. Набързо Уилямс влезе в ритъм и със сервис плюс брутални удари от форхенд резултатът беше обърнат, след като нещата минаха и през дюс. Последва и нов гейм на сметка на американката, която върна пробива, наказвайки безмилостно лекия втори сервис на Кербер.

Крайно изненадващо обаче Уилямс допусна нов пробив, като явно се поотпусна и първият ѝ сервис изчезна, а и Кербер запазваше нивото си и не се паникьоса. Германката бързо затвърди пробива, като до този момент – 5:3 за нея, тя имаше едва 2 непредизвикани грешки, а Уилямс беше направила цели 18! И логично Кербер успя да вземе сета, по впечатляващ начин – със сервис гейм на нула, за 6:4.

Още в самото начало на втория сет Уилямс опита да натисне, но при 30:30 на сервис на Кербер германката заби ас плюс страхотен първи сервис, който американката не успя да върне. При 2:1 за Уилямс обаче Кербер направи две двойни грешки, стана 0:40 и Серина проби, но чак от третия опит, като за малко и в него да пропусне, след като не посмя да излезе на мрежата и остави Кербер в разиграването за още два удара. Този пробив се оказа разликата между двете във втория сет, който отиде на сметката на Уилямс – 6:3.

Решителната трета част тръгна с уникална игра на Кербер, която сякаш беше навсякъде по корта, тичаше и стигаше абсолютно всичко и заслужено си извоюва пробив на нула с поредица от печеливши удари след контраатака. Моментално Уилямс вдигна малко нивото, добра се до 15:40 и при втората възможност наказа лекия втори сервис на Кербер от ретур – рибрейк.

Интересен момент в този отрязък на мача беше точката за 15:30 при 2:3 и сервис на Уилямс. Тогава форхендът на Кербер закачи филето на мрежата, топката отскочи и удари излязлата на мрежата американка в рамото, като за малко не я уцели в устата така, както желаеха много тенис фенове предвид крайно противните крясъци на Уилямс след успешно за нея разиграване. Стигна се и до 15:40, но Серина го спаси след дълго разиграване и невероятни топки, които Кербер върна плюс ас, но германката с нов извънземен диагонал от бекхенд извоюва трети шанс за пробив. Той също беше отразен след много фин бекхенд в ъгъла, изпълнен от центъра на котра. Двойна грешка на Серина даде на Кербер четвърта точка за пробив, но този път германката направи непредизвикана грешка от бекхенд. Веднага след това дойде и още един пропуск от бекхенд за Кербер, която можеше да накаже по диагонала излязлата напред Уилямс, но Кербер се задържа в гейма с втора къса топка поред. Втора двойна грешка на американката означаваше пета точка за пробив и тук вече Уилямс не издържа, пропускайки форхенд по правата – 4:2 гейма за Кербер! А тя затвърди преднината си с гейм на нула – 5:2.

Щеше ли Кербер да успее на финалната права? Уилямс взе сервис гейма си за 3:5 и дойде решителният момент – начален удар за победата в мача. Геймът тръгна зле за Кербер – 0:30 след две грешки, явен знак за голямо напрежение, а зверска поредица от форхенди по диагонала на Уилямс докара нещата до 15:40! Кербер спаси първия шанс със сервис на линията, но при втория дълбокият ретур на Уилямс принуди германката да сбърка – връщане на пробива!

За Уилямс оставаше обаче да спечели собствения си сервис гейм, за да изравни резултата, а дори с нейния чудовищен сервис това нямаше как да е лесна задача точно в този мач. И набързо резултатът стана 0:30, американката обаче отговори с ас и невероятен диагонал от бекхенд за 30:30, а след това се спаси на косъм от двойна грешка и обърна гейма до 40:30. Все пак Кербер се закачи в резултата, правейки печеливш ретур от форхенд по правата, а в следващия момент със смяна на посоката германката стигна до мачбол! И Уилямс не издържа, след като излезе на мрежата и изкара волето в аут - титла за Кербер!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички