Григор Димитров стигна до пълен обрат срещу сензацията Истомин


Григор Димитров стигна до пълен обрат срещу сензацията Истомин
Снимка: Guliver/GettyImages

6997 0

Григор Димитров стигна до пълен обрат и победа с 3:1 (2:6, 7:6, 6:2, 6:1) над сензацията на Australian Open Денис Истомин. Благодарение на успеха си, световният №15 изравни върховото си постижение в Мелбърн, класирайки се за четвъртфиналите на първия за годината турнир от Големия шлем.

Българският представител влезе много слабо в мача. След първите 4 гейма той допусна сериозен спад в играта си, което доведе до два пробива от сстрана на Истомин и 2:6 в негова полза. Ситуацията продължи и в началото на втория сет, когато Григор изостана 15:40 при свой сервис. Този момент обаче обърна двубоя, след като Димитров съумя да спаси и двата брейк пойнта.

Така във втория сет се стигна до тайбрек, в който Димитров беше безкомпромисен - 7:2, а узбекистанецът се и контузи. Това улесни сериозно задачата на Гришо, който спокойно разиграваше и пращаше своя съперник във всички ъгли на корта.

Сензацията в турнира обаче не се отказа и до последно, въпреки болките, продължи да играе. Димитров обаче показа нерви и добра психика, проби рано и в двата следващи сета и съумя да спечели с 6:2, 6:1.

Истомин беше изпратен със сериозни аплодисменти, след като в предишните си мачове беше изиграл цели 14 сета, а в мача с Григор освен контузията в бедрото, имаше и множество крампи, което не му позволи да се противопостави в 3-ия и 4-ия сет.

Григор Димитров пък изравнява върховото си постижение в турнира - четвъртфинал, като през 2014 година игра срещу Рафаел Надал и загуби с 1:3. Сега той ще има за съперник Давид Гофен и е с реални шансове да стигне до втория си полуфинал в турнир от Големия шлем.

Двубоят на хасковлията ще бъде изигран в сряда сутринта, но все още не е готова програмата за тогава.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Паузата между двата сета беше почти 7 минути, след като Истомин получи медицински таймаут и се насочи към съблекалнята. Въпреки това Димитров не "изстина", а продължи уверено - поредица от първи сервиси и с гейм на 15 поведе с 1:0. Истомин допусна изоставане от 0:40 при своето подаване и едаведва ходеше, а Гришо се възползва максимално и поведе с 2:0, реализирайки още първия си брейк пойнт - 2:0.

Димитров затвърди пробива и спокойно почна да изчаква своите подавания, докато Истомин със сетни усилия успя да се разпише - 4:1 в полза на Григор. При следващия сервис гейм на Истомин Димитров отново се опита да натисне и това доведе до 30:30. Гришо влезе в две разигравания и след две грешки на съперника си поведе с 5:1. Гришо завърши майсторски, след като взе гейм на 0, а последната точка беше ас - 6:1.

ТРЕТИ СЕТ

В тайбрека Истомнин разтегна бедрен мускул, което сериозно му попречи в началото на втория сет. Григор лесно взе своето подаване, а след това го проби на 15. Истомнин прати много точки в мрежата, а придвижването му по корта беше отчайващо - 2:0, а след бърз сервис гейм на 0 Димитров поведе с 3:0.

Привидно, Истомин започна да играе малко по-добре, но и Димитров леко се отпусна след контузията на съперника си. При 3:1 той изостана с 15:30, а при 40:30 Димитров направи нова непредизвикана грешка за 40:40. Узбекът дори стигна до точка за пробив, но Григор се защити отлично с ас по правата. Последваха нов силен сервис и атака при мрежата и 4:1 в полза на родния представител.

При следващото подаване на Истомин се стигна до равенство, но все пак узбекистанецът успя да задържи подаването си - 4:2, но с бърз гейм Димитров отново поведе с 5:2. Гришо получи два шанса за пробив, след като сериозно изпоти своя съперник и го пращаше в двата ъгъла на корта - 15:40. Първата точка за пробив беше спасена, но при втората комбинация бекхенд/форхенд в двата ъгъла донесе на Димитров пробива - 6:2!

ВТОРИ СЕТ

Истомин започна убедително и втория сет, като спечели подаването си, а спадът в играта на Гришо продължи и след това. Димитров допусна изоставане от 15:40, но успя да се събере и записа 4 поредни точки, макар и не с помощта на първия си сервис. Истомин продължи с безпощадния си начален удар и с гейм на 15 отново поведе с 1:2.

Ракета №1 на България взе много нужен гейм на 0, в който демонстрира увереност, но узбекистанецът продължи да тероризира Димитров при сервисите си - 2:3. Размяната на солидни сервис геймове продължи и след следващата пауза - 3:4, а след това и 4:5. Първият момент, в който имаше малко драма, дойде при 5:5 и сервис на Истомин, след като Димитров стигна до 30:30 след отлично разиграване и смач при мрежата. При следващото разиграване Гришо получи подарък от съдбата, след като благодарение на мрежата реализира точка - 30:40. Истомин обаче нанесе тежък удар от сервис - 40:40.

Григор получи и втори шанс за пробив, след като съперникът му направи първата си двойна грешка, но направи серия от 3 точки (2 директно от сервис) и успя да поведе с 5:6. Димитров взе категоричен гейм на 15 и се стигна до тайбрек.

В него първата точка беше за Истомин, но българинът отговори с два категорични сервиса (ас и директна точка) - 2:1. Първата брейк точка беше реализира от Григор, който влезе в дълго разиграване и в правилния момент натисна с форхенд по правата - 3:1. Последва и непредизвикана грешка от форхенд от узбекистанеца и нов пробив за родния представител - 4:1. №117 в света успя да върне едната точка, но Григор записа нови две поредни точки - 6:2 в негова полза и 4 сетбола. Топка в аут от форхенд и сет за Гришо!

ПЪРВИ СЕТ

Истомин спечели жребия и избра да сервира, а първата точка беше с над 20 удара. Гришо спаси няколко отлични удара на своя противник, но в крайна сметка с форхенд по правата узбекът пръв се разписа в мача. Това му даде увереност и с гейм на 15 той поведе в резултата - 0:1 след два аса. Със силна поредица от първи начали удари Димитров бързо успя да изравни, също с гейм на 15. Няколко грешки от ракетата на българина обаче бързо позволиха на Истомин да поведе отново - 1:2 при първата пауза.

Димитров пръв взе гейм на 0 с убийствени сервиси, а след това успя да се домогне и до 40:40 при подаването на Истомин. С добрите си начални удари обаче и две излизания на мрежата узбекът защити своето подаване - 2:3.

Последва нов гейм за Димитров, но той беше най-тежкият за него от началото на двубоя. Той изостана с 15:40, а при следващата точка вкара страхотен начален удар и трябваше да завърши при мрежата. Той обаче прати лесна топка в аут и Истомин проби, и то без да прави каквото и да било - 2:4. След бърз гейм слелдващата пауза дойде при категоричното 2:5 в полза на палача на Новак Джокович. Димитров съвсем рухна и при следващото си подаване отново допусна точка за пробив. При 30:40 той прати дорхенд в мрежата и предаде първия сет - 2:6.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров изигра 3 отлични мача в Мелбърн до момента, след като предаде само един сет до момента, а в миналия кръг обезличи Ришар Гаске в три сета след 6:3, 6:2, 6:4.

Истомин е на 30 години и е под №117 в световната ранглиста, но за сметка на това стигна до епична победа с 3:2 на Новак Джокович, с което осъществи не само страхотен обрат, но и направи най-голямата изненада в Мелбърн.

До момента двамата са се изправяли един срещу друг веднъж - в Шанхай през 2014, като тогава победата взе Димитров с 2:0. Победителят от днешния мач ще се изправи срещу Давид Гофен, който надигра Доминик Тийм в първия осминафинал за деня.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички