Роджър Федерер смаза и унижи Григор Димитров в Бризбън


Роджър Федерер смаза и унижи Григор Димитров в Бризбън
Снимка: Getty Images/Guliver

3920 0

В истинско фиаско за Григор Димитров се превърна чаканият с нетърпение сблъсък с Роджър Федерер на полуфиналната фаза на турнира в Бризбън. Федерер не даде никакъв шанс на Димитров и го смаза за по-малко от час – 6:2, 6:2. Така швейцарецът излиза на финал срещу Милош Раонич и ако спечели, ще запише победа номер 1000 в турнири на ATP.

Досега двамата се бяха срещали само два пъти – и двата пъти в Базел, и два пъти на четвъртфинал, като и двата пъти Федерер спечели в по два сета. При двата предишни мача Федерер печелеше освен заради по-големия си опит и заради факта, че успяваше да наложи бърз стил на игра, в който той е ненадминат.

Първи сет

Още в самото начало Григор изпадна в затруднение, след като пак се поведе по любимия начин на игра на Федерер – с много бързо и ранно вземане на топката. Логично това веднага доведе до пробив в полза на швейцареца – след две сериозни грешки от бекхенд на Григор и след две изящни атаки от форхенд на Федерер по права и диагонал, превърнати в печеливши удари. На всичкото отгоре швейцарецът затвърди страхотния си старт с гейм на нула, като в тези два гейма даде на Димитров да спечели само една точка.

Натискът на Федерер и впечатляващата му игра продължиха и в петия гейм, когато Роджър си извоюва точка за пробив след страхотно излизане на мрежата и светкавични рефлекси, оставили без отговор Григор. Последва много добър ретур от бекхенд на швейцареца и Григор не можа да прехвърли форхенда си през мрежата – втори пробив за Федерер. Това беше и фактическият край на сета – 6:2, като единственото хубаво за Григор беше седмият гейм в него, когато той разчупи плана си, сервира на бекхенда на Федерер, излезе два пъти на мрежата и показа, че също може да играе там. Предстоеше обаче тепърва да се справя с разнообразната игра на швейцареца, който много добре проби бекхенда на Григор.

Втори сет

Щеше ли да намери отговор Григор – още в третия гейм дойде бързата развръзка, след като Федерер пак проби и отново благодарение на хъса си да търси бързо развитие на разиграванията, което вече разколеба Григор и той предаде сервиса си двойна грешка – трети пробив от три опита за швейцареца. За малко Федерер не успя да стигне до точка за пробив и в петия гейм, когато при бърза размяна и излизане на Григор на мрежата швейцарецът не успя да прехвърли топката в полето на Димитров, което щеше да е печеливш удар.

Вторият пробив обаче не закъсня – в седмия гейм, след като Федерер стигна до 0:40, Димитров този път спаси две точки за пробив, след като излезе във второто разиграване на мрежата, но вече при третия опит швейцарецът си осигури аванс за 5:2. Чак тогава Федерер се поотпусна и позволи на Григор да стигне до две точки за връщане на единия пробив след като и нашето момче застана по-стабилно на основната линия, но Федерер ги спаси. Последва обаче първа двойна грешка на швейцареца в мача и това даде трети шанс на Димитров, но Федерер го неутрализира с поредна светкавична комбинация от добър сервис и завършващ форхенд. Българинът продължи да се бори, отговори с мощен форхенд по правата и стигна до четвърта възможност да пробие, но този път бекхендът предаде Григор. Това беше вече и фактическият край, а Федерер затвори мача при втория си мачбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички