Поредно разочарование, силите на Григор не стигнаха в петсетова драма срещу Троицки


Поредно разочарование, силите на Григор не стигнаха в петсетова драма срещу Троицки
Снимка: Getty Images/Guliver

1730 0

Първата ни българска ракета Григор Димитров загуби на старта на "Ролан Гарос" от Виктор Троицки с 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 3:6.  Въпреки че началото на двубоя българинът доминираше, в последните два сета не му стигнаха силите. Българинът удължи серията си на четири поредни загуби през този сезон.

Мачът на два пъти бе отлаган заради лоши метереологични условия.

Григор започна мача по отвратителен начин на сервис – само 3 първи начални удара от общо 12 изпълнени в първите си два сервис гейма, но това не оказа пасив рано в мача. Всъщност се оказа, че от основна линия превъзходството е на страната на Димитров, който проби на нула ои дръпна с 3:0, показвайки смразяваща ефективност от форхенд и бекхенд във всеки един момент, в който му се отваряше шанс за завършващ удар. На всичкото отгоре Троицки показа огромен брак от форхенд и това допълнително улесни Димитров.

Българинът можеше да пробие и за 4:0, но Троицки спаси три точки за пробив и това наклони веднага везните – Димитров все така си остана трагичен на сервис и сърбинът най-после се възползва, връщайки пробива за 2:3. Нашето момче обаче беше безмилостно на посрещане – моментален пробив, пак на нула, след серия от пресилени удари на Троицки и отлично излизане на мрежата на Григор за финал на гейма. Това съвсем сломи сърбина и до края на сета той не взе повече гейм – Димитров проби за 6:2, след уникална къса от бекхенд и след жалък опит на Троицки да стори същото, който обаче свърши в мрежата.

За съжаление нивото на първи сервис на Григор си остана уникално ниско и в началото на втория сет – 39%, а това доведе до моментален пробив в подаването му, след като той сбърка форхенд по обратния диагонал на точка за пробив. На всичкото отгоре Троицки затвърди преднината си, след като изостана с 0:30, но форхендът му заработи безотказно. Българинът притисна противника си в четвъртия гейм, когато успя да обърне нещата от 40:15 за Троицки до точка за пробив, но сърбинът удържа. Това се оказа решаващо и Троицки спечели сета с 6:3, правейки още един пробив за финал на частта след бекхенд в мрежата на Димитров.

Третият сет започна отлично за Григор, който успя още в началото да направи пробив и да поведе с 2:0. Третият гейм отиде в сметката на Троицки, който поведе с 40-30 и след ретур в мрежата на Григор спечели гейма.  В следващия гейм Димитров  поведе с ас от 210 км/ч, а след това не допусна грешка и с красиво стоп воле затвърди преднината си - 3:1. След като Троицки намали до 3:2, Григор изключително си усложни сам шестия гейм.  След две двойни грешки българинът подари брейкбол на съперника за 30:40, но в крайна сметка се измъкна благодарение на сервиса си. От преднина 4:2, българинът подари 3 гейма на Троицки. Ключовият момент бе в осмия гейм, когато Григор водеше с 40:0, но изпусна 3 геймбола. Димитров направи 3 двойни грешки в гейма, което му коства преднината. Грешките на българина продължиха и в следващия гейм и след сравнително лесен гейм Троицки поведе с 5:4. Следващите 3 гейма Григор се оттърси от грешките, които направи и успя да ги вземе. В 11-ия гейм българинът стигна до пробив, въпреки че изоставаше с 40:30, а в последния въпреки че напарви нова двойна грешка показа стабилност и успя да затвори сета и да поведе 2:1.

Четвъртият сет започна по същия начин, както и предходния. Григор поведе с 2:1, като позволи на Троицки да вземе третия гейм. В четвъртия гейм Троицки поведе с 0:30, но Димитров върна бързо две точки за 30:30. Играта на Григор стана по-агресивна, притисна съперника си и това доведе до резултат - 3:1. Петият гейм, въпреки че започна леко за Троицки не бе спечелен толкова лесно. Димитров стигна до точка за пробив, но този път късата не мина мрежата и се стигна до трети дюс. Григор пропусна нов брейкбол, а след това Троицки оцеля. В следващите геймове Троицки подобри играта си като взе точки от много трудно позиции. Отново сходно с предния сет, сърбинът взе три гейма подред и и поведе с 5:4. До голяма степен това се дължеше и на слабия първи сервис на Димитров, което помогна много на Троицки. В крайна сметка, 10-ия гейм Григор изравни, но не по-най-убедителния начин. Българинът поведе с 40:0, но допусна Троицки да го изравни. Благодарение на 2 непредизвикани грешки на сърбина, Григор взе гейма - 5:5. В следващите два гейма силите на Григор не стигна и направи няколко решаващи грешки, които бяха в полза на Троицки.

Така, въпреки че водеше с пробив в четвъртия сет, Григор стигна до пети. В него българинът влезе много несигурен и изпусната преднина му се отрази. Троицки направи пробив, който дори затвърди и дръпна с 0:3 на гейма. Едва в четвъртия гейм Григор успя да покаже, че още не се е предал, като затвори гейма с ас. До края на мача, въпреки че взе още два гейма, трудностите пред Григор продължиха и не успя да се върне в мача. Добрият сервис и по-голямата увереност помогнаха на Троицки да спечели петия сет - 3:6.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички