Най-добрият за 2016 година: Мъри пречупи Джокович насред Лондон


Най-добрият за 2016 година: Мъри пречупи Джокович насред Лондон
Снимка: Getty Images/Guliver

1795 0

Анди Мъри е номер едно в мъжкия тенис. Противно на очакванията на букмейкърите, Мъри показа характер и класа, за да наделее над Новак Джокович в битката за първата позиция в световната ранглиста – 6:3, 6:4. Шотландецът спечели Финалния Мастърс за пръв път, а Джокович загуби първия си финал в турнира.

Още преди срещата на анализите отчитаха няколко много интересни обстоятелства. На първо място – колко уморен е Мъри след маратона в полуфинала срещу Милош Раонич? Отделно Джокович до този момент нямаше загубен финал на Финалния Мастърс при пет изиграни и с право „О2 Арена” се счита за негов дом. А залогът не можеше да е по-голям – който спечели, печели и първото място в ранглистата за 2016 година.

Първи сет


Мачът започна интересно – с две двойни грешки на Мъри, но всички останали точки в гейма ги взе шотландецът, като впечатление направиха две грешки с много от форхенд на Джокович. Сърбинът обаче отговори бързо със сервис гейм на нула. Всъщност той успя да запише девет поредни точки на свой сервис и чак в шестия гейм Мъри взе точка на начален удар на сърбина – с мощен форхенд по правата. Но точно в този гейм зрителите станаха свидетели на първата точка за пробив – в полза на Мъри. След дълго разиграване обаче форхендът на шотландеца отиде в мрежата. Със страхотен сечен бекхенд световният номер едно си извоюва втора точка за пробив, но Джокович натисна от форхенд и се спаси, като в крайна сметка удържа.

Проблемите за Ноле обаче не бяха решени – при 3:4 Мъри пак се пребори за точка за пробив и този път нямаше прошка, след смел форхенд по обратния диагонал, който матира сърбина. Това се оказа решаващо за първата част, като Мъри я завърши с гейм на 15, а Джокович определено отстъпи в дългите разигравания.

Втори сет


Шотландецът имаше златен шанс да установи тотален контрол върху срещата – три точки за пробив още в първия гейм, включително 15:40, но Джокович намери сервиса си в решителните моменти и устоя от основна линия. Мъри, обаче, не се отчая, успя да подлъже противника със сечен бекхенд да сбърка – четвърта точка за пробив и вече при нея успехът дойде след ново дълго разиграване и грешка на Джокович.

На сърбина му трябваше нещо, за което да се закачи и то бързо. Вместо това Мъри нанесе нов удар – в петия гейм, когато се превърна в истинска стена, направи и изключителен минаващ от бекхенд по къс диагонал, извоюва си 0:40 и реализира втората възможност след пореден пресилен удар на Джокович – 4:1 с два пробива за действащия номер едно в света на мъжкия тенис.

Джокович трябваше да действа моментално, за да запази някаква надежда за обрат. И той получи шанс – в шестия гейм, когато най-после се добра до първата си точка за пробив и успя да я реализира след дълго разиграване, в което беше по-агресивен и заслужено се закачи в мача. Мъри, обаче, успя бързо да прекъсне серията от геймове на Джокович и спечели сервиса си за 5:3, като вече беше само на гейм от победата. Сърбинът записа убедителен гейм на 15, за да принуди Мъри да сервира за победата.

Драмата стана пълна в този десети гейм. В него Мъри имаше три мачбола, Джокович спаси първите два със смела и агресивна игра, но при третия пресили ретура и го прати в аут, с което Мъри завоюва първата си титла на Финалния Мастърс и завърши под номер едно в мъжката ранглиста.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички