Позор за Григор Димитров на финала в Истанбул


Позор за Григор Димитров на финала в Истанбул
Снимка: Getty Images/Guliver

4438 0

За втори път през настоящата година първата ни ракета Григор Димитров излиза на финал под егидата на Мъжката тенис асоциация (ATP). Нашето момче ще спори за трофея на турнира в Истанбул от серията "250", след като в началото на годината загуби в три сета финала в Сидни срещу сърбина Виктор Троицки, като не успя да реализира мачбол.

Днешният мач се разви още по-трагично за Димитров - той допусна пълен обрат, загуби решителния трети сет на нула, при това след съдийско решение, след като скъса пет кордажа и счупи три ракети, което беше връх на падението му като поведение и това заболя повече от самата загуба. Григор сервираше за титлата при 5:3 във втория сет и не успя да се пребори.

ПЪРВИ СЕТ - 7:6 (5)

0:1 - Шварцман започна на сервис, като геймът мина през дюс, а темпото показа, че аржентинецът ще опитва да влиза във възможно най-дълги разигравания, но без да е много пасивен.

1:1 - Григор доста елементарно изпусна аванс от 40:15 и след вцепеняващ удар по правата от бекхенд Шварцман стигна до точка за пробив! Аржентинецът опита повторение точно на този удар в решителния момент, но не подходи добре към топката и логично я прати в аут. В крайна сметка, след общо четири геймбола Димитров изравни резултата.

2:1 (пробив) - Първи точки за пробив и за Димитров - две поредни, след две леки грешки на противника му, който опита безумна къса от форхенд. Още при първия шанс Григор показа как се прави къса - от бекхенд, с обратно въртеливо движение и Шварцман дори не тръгна да отиграва.

3:1 - Григор доста успешно миксира защитна игра с агресивно поведение, като дори оставя Швацман да опитва да диктува темпото в определени разигравания, а това довежда и до доста грешки от ракетата на аржентинеца. Гейм на 15 за Димитров.

3:2 - Първи убедителен гейм за Шварцман, на нула, като аржентинецът демонстрира най-силното си оръжие - два поразяващи печеливши удара по правата от бекхенд.

3:3 (пробив) - Шварцман упорито натиска бекхенда на Григор, което е най-използваната тактика срещу българина. Две поредни грешки точно от бекхенд на Димитров дадоха аванс от 0:30 на Шварцман, който смело тръгна в атака и с добре отиграна комбинация доведе нещата до 0:40! Логично се стигна до пробив, от втория шанс, след като Григор прекалено лесно извади форхенда си в аут.

4:3 (пробив) - Както вече уточнихме в преди мача, Шварцман трудно може да разчита на доминация от начален удар и това си пролича за пореден път. Димитров успя да си извоюва ново 15:40 и от втори опит проби, след страхотно изпълнение на драйв воле и смач.

4:4 (пробив) - Шварцман се бори упорито и използва всеки един момент, в който това е възможно, за да атакува. Тази тактика му носи успех и аржентинецът се добра до точка за рибрейк, но точна атака на мрежата от страна на Григор заличи този шанс. Шварцман стигна и до още една точка за пробив, но Димитров я спаси с хитър сервис. Аржентинецът обаче в крайна сметка проби, след като при третия шанс Григор направи твърде лесна грешка.

5:4 (пробив) - Чудесна къса топка и още по-красив бекхенд минаващ на Григор и изведнъж резултатът е 0:40! Пробивът стана факт от втори шанс, след като аржентинецът се пропука от форхенд.

5:5 (пробив) - Проблемите на сервис при Димитров нямат край - той не може и не може да установи контрол на втори сервис, който винаги е яростно атакуван от Шварцман, а аржентинецът почти винаги успява в такива ситуации да вкара разиграването на бекхенд и да печели. Стигна се до трети пореден пробив, на 15 - по този начин българинът не се възползва от шанса си да затвори сета на свой начален удар.

6:5 (пробив) - Комедията от пробиви не свършва! На свой сервис Шварцман изобщо не успява да затрудни Григор и почти винаги изпада в отбранителна позиция. Пак 15:40 и при втория шанс, след продължително разиграване и контакт с мрежата в полза на Григор, той атакува с бекхенд и накара Шварцман да сбърка.

6:6 (пробив) - И пак сервисът е енигма за Димитров. Той тръгна с 15:0, с чудесно излизане на мрежата, но набързо нареди две грешки от форхенд, после по време на разиграване скъса и кордаж, което предопредели 15:40! Още първият шанс беше реализиран от Шварцман, след отлична атака на бекхенда на Григор.

7:6 (тайбрек) - Минипробив за Григор още в първото разиграване след поредица от хубави форхенди, но Шварцман веднага го върна с мощен печеливш форхенд по правата. Чудесна игра в защита на Димитров доведе до нов минипробив, след хубав отбранителен лоб и свалена в краката на Шварцман топка от бекхенд, която той не можа да отиграе  - 3:1. Аржентинецът отново се пропука още в следващото разиграване т.е. нов минипробив, за 4:1. Шварцман върна единият от двата минипробива аванс на Григор за 2:5, след като се възползва от много къс бекхенд на българина, а тоталната липса на късмет за Димитров се прояви при 6:4 точки в негова полза, когато той пак скъса кордаж и нямаше как да спечели - изравняване по минибрейкове. Все пак, вторият сетбол беше реализиран, като Григор принуди Шварцман да сбърка воле при уж добре изглеждаща атака на мрежата на аржентинеца - 7:5 точки за Димитров!

ВТОРИ СЕТ - 6:7 (4)

1:0 - Димитров тръгна доста убедително, с 40:0, но Шварцман не се отказа и направи точката на мача - той върна лоб с хотдог удар, а след това спечели разиграването с мощен форхенд и това го окрили да изравни за 40:40. Все пак Григор се стегна и взе следващите две точки.

2:0 (пробив) - От петия гейм на първия сет Шварцман не може да спечели свой сервис гейм. Не можа и сега - пробив на 15, след като на два пъти той излезе неразчетено на мрежата и беше хванат неподготвен.

3:0 - Григор се вкара сам в сериозни неприятности, след като поведе с 40:15 и на метър от мрежата вместо да завърши от форхенд, успя да уцели филето и да изкара топката в аут, което доведе пак до 40:40. И както в първия сервис гейм на този сет, българинът спечели следващите две точки срещу все по-уморено изглеждащия си противник.

3:1 - Шварцман спечели първия си сервис гейм в сета - на 30.

3:2 (пробив) - Пак труден сервис гейм за Димитров, който опита къса топка в най-неподходящия момент - при 30:30, което доведе до точка за пробив. Тя беше реализирана след грешка от форхенд по правата на Григор.

4:2 (пробив) - Григор реагира много позитивно на загубата на сервиса си и след поредица от красиви отигравания си осигури 0:40. Това дойде твърде много на Шварцман, който сбърка елементарно от форхенд.

5:2 - Димитров вече изглежда прекалено силен за Шварцман - гейм на нула.

5:3 - Шварцман удържа подаването си и принуди Григор да сервира за мача.

5:4 (пробив) - Сервис за титлата и Димитров се скова! Абсурдни грешки от сечен бекхенд, който до този момент функционираше отлично, докараха нещата 15:40! Григор спаси първата точка с много добре построена атака към мрежата, благодарение на диктовка от форхенд, а при втората точка удържа на дълго разиграване и показа по-здрави нерви. За съжаление нашето момче пак се скова от форхенд и сбърка, с което даде трети шанс за пробив на Шварцман. И той беше неутрализиран, след като Григор натисна от форхенд къс ретур на аржентинеца и не му даде шанс за нищо опасно. Димитров обаче играеше без сервис и след втори начален удар с едва 126 км/ч Шварцман го наказа директно от ретур - четвърти шанс за пробив. Той вече беше реализиран с отлична атака към мрежата на аржентинеца.

5:5 - Ахилесовата пета на Шварцман си оставаше сервисът. След като изтърва възможността да вземе победата на свой начален удар, Григор тръгна в атака на сервис на аржентинеца. Българинът дръпна с 0:30, но Шварцман отговори достойно и обърна нещата, като особено впечатляващо наниза серия от форхенди в двата ъгъла при 30:30, а завърши и гейма с поразяващ форхенд - по къс диагонал!

5:6 (пробив) - Българинът спечели прозвището "Карък на годината". При 30:30 той не завърши удобна висока топка, получи крамп, а при 30:40 пак скъса кордаж и ... пробив!

6:6 (пробив) - Шоковото развитие на нещата изправи Димитров до средата и той трябваше да се бори, за да не загуби сета, след като беше на прага да спечели мача. И Григор показа характер, като направи рибрейк след две много дълги и красиви разигравания!

6:7 (тайбрек) - Този път първият минибрейк дойде на сметката на Шварцман след грешка от бекхенд по правата на Димитров. Бързо обаче паритетът беше възстановен, след грешка на аржентинеца, а перфектен форхенд даде на Григор нов минибрейк, за 2:1 точки. Отново обаче дойде изравняване, след четвърта поредна точка с минибрейк, а Димитров направи и двойна грешка - 3:2 за Шварцман. Шестият минибрейк не закъсня - Григор успя да обърне нещата с неспасяем форхенд по диагонала, след като аржентинецът не посмя да атакува на няколко пъти мрежата. Чак при 3:3 тенисистът на сервис спечели точката - и това беше Шварцман. Грешка от сечен бекхенд след поредно дълго разиграване докара нещата до 5:3 за аржентинеца, а Димитров чак при този резултат спечели точка на свой сервис - с ас! Неговият противник обаче стигна до два поредни сетбола, след като успя да натисне и в крайна сметка измъкна сета - 7:4 точки.

ТРЕТИ СЕТ - 0:6

0:1 - Григор получи медицинска помощ, но движението му по корта беше далеч от оптималното и това донякъде поосвободи психически българина. Той успя да навакса 40:15 на сервиса на аржентинеца, след два много силни форхенда, но само толкова.

0:2 (пробив) - Нещата отиват от зле към по-зле за Димитров. Той поведе с 30:0 на свой сервис и изпусна следващите четири точки, като разиграванията ставаха все по-дълги и все по-изгодни за Шварцман. Негативният развой вбеси Григор, който натроши на парчета ракетата си.

0:3 - Шварцман вече е на вълната на успеха, а състоянието на Григор най-добре описва точката за 40:0, при която той сбърка воле, което ще вкара 100 от 100 пъти и със счупен крак.

0:4 (пробив) - Всичко изглежда ясно - аржентинецът не може да пропусне нито един удар, а Григор просто доиграва мача без никакво желание да се бори. Пробив на нула за Шварцман.

0:5 - Мизерията е пълна - Григор получи наказателна точка, след като счупи отново ракетата си.

0:6 (служебен гейм) - При на практика загубен мач Димитров се сети, че може да играе и поведе с 40:15, но отново той скъса кордаж, Григор отново строши ракетата си - за трети път и това означаваше край на мача, след третото съдийско предупреждение.

Преди двубоя

Вчера Григор отстрани Иво Карлович с 2:0 сета след два тайбрека - 7:6 (0), 7:6 (2), а съперникът му в днешния финал Диего Шварцман се справи със сънародника си Федерико Делбонис в три сета, след пълен обрат - 6:7 (5), 6:3, 6:2.

Досега Григор никога не е играл с Шварцман, за когото това е първи финал от турнир на ATP. Двамата бяха полуфиналисти в Истанбул през миналата година - тогава Григор падна крайно разочароващо от Пабло Куевас, докато Шварцман продаде много скъпо кожата си срещу бъдещия шампион Роджър Федерер.

Номер 87 в ранглистата, 23-годишният Шварцман е типичен клей корт играч - обича дългите разигравания, има еднакво силни удари и от форхенд, и от бекхенд. Ниският му ръст - едва 170 сантиметра, обуславя енергичния му стил на игра, с много тичане, но пък води и до една непреодолима слабост - началният удар. Заради природното си ограничение аржентинецът не може да разчита константно на де факто най-важното оръжие в мъжкия тенис. Именно това трябва да даде увереност на Григор в трудните моменти, които му предстоят - че винаги би могъл да натисне Шварцман на негов сервис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички