Гришо, толкова ли можеш?


Гришо, толкова ли можеш?
Снимка: Getty Images/Guliver

3177 0

Григор Димитров явно е в криза. След отличното начало на годината, надеждите на българските фенове за възход на Григор изглеждаха оправдани, но явно не е писано. И изглежда не е писано, защото Григор толкова си може – топ 20, евентуално към края на топ 10.

Безспорно е, че българинът е голям тенис талант – цял свят го признава. Но вече е безспорно и друго – ако няма вдъхновение, той се превръща в повече от посредствен играч. Превръща се в истинска мъка за гледане, направо тенис извращение за душата на истинските фенове на тази магическа игра.

Григор е вече на 25 години и има кажи-речи 20 дни, преди да навърши 26 години. Това е вече възраст, в която има елемент на помъдряване, на израстване. Да, тенисът е индивидуален и много психологически спорт с много променливи – различни противници, различни настилки за игра, различни места по цял свят, със смяна на часовото време, огромно медийно внимание. Но истински великите ги преодоляват тези неща. Истински великите си създават условията да станат такива, а не чакат да дойдат.

Да не би Федерер да не е имал дни на вдъхновение? Да не би Джокович също? Или Надал? Със сигурност не. И те имат своите кризи, своите лоши моменти, но в пика си никога малката криза не се е превръщала в огромно бедствие за тях. Изброявам имената на тези тенис титани, защото феновете в България дълго време очакваха Григор да е наследник по върховете на ранглистата на точно тези имена. Но той дори не може да влезе в топ 10 при нарисувани обстоятелства. Вместо вече да е твърдо в десятката, след "австралийския сезон" Димитров наниза четири поредни загуби, три от които на турнири от серията "Мастърс", две от които още в първия му мач – срещу съперници като Гуидо Пея в Маями и Ян-Ленард Щруф в Монако. Това е провал за всеки, който иска да е най-добрият. Грандиозен провал.

Ако искаш да живуркаш в топ 20, добре – можеш да поспиваш няколко месеца, можеш след това да направиш два-три по-силни големи турнира и си готов. Ако обаче искаш да си на върха, трябва да си готов винаги и навсякъде. Иначе оставаш просто в графата "толкова си можеш". Гришо, ти толкова ли можеш?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички