Григор продължава да впечатлява в Китай, би без проблем Гаске


Григор продължава да впечатлява в Китай, би без проблем Гаске
Снимка: Getty Images/Guliver

2086 0

След като през миналата седмица първата ни ракета при мъжете Григор Димитров най-после успя да победи един от най-неудобните си противници в лицето на бившия номер едно Рафаел Надал, сега дойде ред на още един немезис на българина – Ришар Гаске. В първи кръг от Мастърса в Шанхай Григор се справи с Гаске с 6:4, 6:4. Така в следващия си мач българинът излиза срещу Васек Поспишил, а ако го победи, най-вероятно ще играе с Новак Джокович.

Беше пределно ясно, че мачът ще е много тежък чисто психологически за Григор, който досега имаше 5 загуби в 5 мача с французина. Факт е обаче, че в този момент на сезона Димитров е в по-добра форма и влезе на Мастърса в Шанхай с повишено самочувствие.

Първият сет се превърна в истински трилър, след като Гаске поведе с ранен пробив и изгради аванс от 3:0 гейма в своя полза. Димитров обаче отговори категорично – от следващите седем гейма той спечели шест, като трябваше да спасява точка за пробив при сервис за сета, но го направи. Особено изящно българинът приключи със сета – с два поредни страхотни сечени бекхенда, които бяха с толкова силно въртеливо движение, че Гаске дори не стигна до топката.

Точно краят на сета вдъхна още повече увереност на всички български фенове, защото Гаске изглеждаше все по-уморен. Още в първия гейм на втория сет на косъм французинът спаси точка за пробив след воле, при което му помогна филето на мрежата, но при втората възможност Ришар беше привикан на мрежата със сечен бекхенд ретур и този път изкара топката в аут.

При 3:1 в своя полза във втория сет, Григор изтърва 0:40 на сервис на Гаске, при това всяка точка беше след разиграване. Всъщност в този гейм Димитров имаше общо четири точки за пробив, но престъпно не се възползва и не си подсигури още тук мача. И наказанието последва моментално – Гаске върна пробива, с гейм на 15.

Въпреки изравняването, беше видимо, че французинът е доста по-уморен и изостава чисто физически, така че не беше изненада, че Димитров пак стигна до точки за пробив, при 3:3 – отново 0:40. Гаске спаси първите две, но при третата Григор успя да се нагласи на форхенд и да принуди противника да сбърка. Оттук нататък драми нямаше и Григор затвори мача с гейм на нула, с ас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички