Григор Димитров пречупи Раонич и е на финал в Бризбън (ВИДЕО)


Григор Димитров пречупи Раонич и е на финал в Бризбън (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

2415 0

Сладка победа и първи финал още в първия официален турнир за годината – това е равносметката за най-добрия български тенисист Григор Димитров след полуфиналния му мач с Милош Раонич в Бризбън. Григор спечели в два сета – 7:6(7), 6:2. На финала Григор ще излезе срещу Кеи Нишикори, който победи в два сета Стан Вавринка. Досега Димитров няма успех срещу японеца – три мача, три загуби.

Преди мача с Раонич статистиката беше в полза на Григор – 3:1 победи за него срещу поставения под номер едно в схемата, като последната им среща беше на полуфинал в Пекин в края на миналата година, но там всъщност мач нямаше, защото Раонич не излезе на корта заради контузия. В Бризбън обаче канадецът беше действащ шампион, след като на финала миналата година победи тенис легендата Роджър Федерер.

Първи сет

Григор стартира в мача отлично – с гейм на нула, в който записа директни печеливши удари и от форхенд, и от бекхенд. Раонич обаче също отговори със солиден гейм – на 15, като лошото в случая беше, че се вработи веднага на сервис и почна да сипе бомби от начален удар. Бързо дойде и може би най-красивото изпълнение в мача – при 1:1 гейма и 40:30 за Григор, той се защити по изумителен начин и размина с форхенд-диагонал излезлия на мрежата Раонич, след като канадецът имаше очевадно предимство в разиграването.

При 2:2 гейма българинът направи второ невероятно изпълнение – от средата на корта той реализира бекхенд воле, с което хвана бомбен форхенд на Раонич по правата. При 3:3 гейма дойде ред и на канадеца да покаже техника – страхотен форхенд лоб, с който прехвърли Григор за 15:15.

Като цяло обаче първият сет беше истинска лекция на тема сервис – двамата бяха изключителни на начален удар и в нито един момент посрещащият не можа да вземе повече от две точки в един гейм. Съвсем логично с оглед на показаното се стигна до тайбрек, а там Димитров реализира пръв минипробив за 2:0 точки, след като се възползва от втори сервис на Раонич, за да натисне, а в следващата точка направи втори минибрейк, показвайки чудесен сечен бекхенд, с който накара двуметровия канадец да играе много ниска топка и той логично сбърка. Раонич обаче извади късмет в следващото разиграване с балонен ретур на линията и успя да върне моментално единия минипробив, а после закова печеливш форхенд-ретур, като с това набързо изравни минипробивите!

За щастие при 3:3 точки Димитров пак стигна до минипробив, след размяна на форхенди по диагонала, но отново изтърва веднага предимството си след грешка от форхенд заради лоша игра с крака. При 5:5 точки, българинът пропусна голям шанс, след като беше принуден да играе воле на топка, дошла в тялото му и Раонич стигна до сетбол, който обаче Григор неутрализира след комбинация от сервис в тялото и завършващ форхенд. Първият сетбол за българина дойде при 7:6 точки и сервис на Раонич, но канадецът беше безупречен от форхенд. Димитров обаче стигна до втори сетбол с изумителен бекхенд по диагонала в краката на налетелия на мрежата Раонич – 8:7 и сервис за българина! И сетът приключи, след като Раонич нацели филето на мрежата от форхенд – 9:7!

Втори сет

Най-после в мача се стигна до гейм, който премина през дюс – сервис гейм на Раонич при 1:1, но нищо повече. Не закъсняха обаче първите точки за пробив – час и 13 минути след старта на мача, при 2:2 гейма, Григор се добра до 15:40 на сервис на Раонич, след като видимо началният удар на канадеца започна да го поизоставя. За съжаление топпоставеният в схемата се справи отлично, като и при двете възможности диктуваше играта. Грешка от форхенд на Раонич даде трети шанс на Димитров и той вече беше реализиран – отровен подсечен бекхенд от страна на Григор и Раонич не можа да вземе добре ниската топка, което доведе до грешка.

Решителният удар за българина беше в седмия гейм – пробив на нула, след като Раонич тотално излезе от релси, а Григор продължаваше да е все така прецизен. Оттук нататък победата беше въпрос на формалност – 6:2 за Димитров и супер победа!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички