Елементът, който Григор Димитров подобри драстично, за да се нареди в топ 3


Елементът, който Григор Димитров подобри драстично, за да се нареди в топ 3
Снимка: Getty Images/Gulliver

1946 0

Голямата промяна, която прати Григор Димитров в топ 3 на мъжкия тенис, е неговият начален удар. Това доверява един от най-именитите треньори в света Патрик Муратоглу, който за кратко беше личен треньор на българина, докато той бе част от академията "Good to Great".

Анализаторът на "Eurosport" е убеден, че цялостното представяне на световния №3 се е променило в момента, в който той е подобрил своя сервис. Наставникът на Серина Уилямс отбелязва, че през 2017 година Димитров е регистрирал средна скорост на първи сервис от 192 км/ч, което е с  цели 7 километра в час по-бързо в сравнение с 2016 година.

Повишената скорост обаче не е била за сметка на ефективността. Той е записал 77.5% спечелени точки от първи начален удар, което е с 5.2% повече. Също така сервисът на Гришо е много по-разнообразен. Той умее да се нагажда към по-слабия удар на съперника, а от 53% пласиран сервис на бекхенд той има страхотните 70% успеваемост в разиграванията. Освен това той е спечелил 40% от първите си начални удари без да се налага да влиза в разиграване.

Още един ключов фактор, който е допринесъл за възходящото представяне на Григор Димитров, е процентът на спечелени точки за пробив в полза на съперниците. Той допуска по-малко подобни точки, но в същото време ги спасява с по-голяма честота - 68% през 2017 година срещу 58% през 2016.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички