Джокович пропусна да разгроми Федерер, но стигна финал в Мелбърн


Джокович пропусна да разгроми Федерер, но стигна финал в Мелбърн
Снимка: Getty Images/Guliver

1640 0

23:22 победи – не изглежда голяма разлика, но всъщност за всеки, който е гледал очакваният с голям интерес първи полуфинал при мъжете на Australian Open между Новак Джокович и Роджър Федерер разликата беше космическа. Защото вече е кристално ясно – владичеството на сърбина в мъжкия тенис скоро няма да има край, при това с тотална доминация. А резултатът се оказа в крайна сметка формалност – 6:1, 6:2, 3:6, 6:3 с което световният номер едно поведе в съперничеството си с Федерер за пръв път в историята – точно както стана и в съперничеството на сърбина с Надал след финала в Доха през тази година.

Още преди мача мнозина виждаха какво всъщност е положението в Австралия, говорим ли за Джокович срещу Федерер – 2:1 за сърбина, при това 2 победи с по 3:0 за Джокович във времето, в което той вече показа на Федерер и Надал, че има трети непреодолим фактор в тениса.

Мачът тръгна отлично за Джокович – с ранен пробив, след като Федерер влезе в серия от грешки и определено показваше повече нервност. А световният номер едно не чакаше и доминираше решително, позволявайки на швейцареца да спечели едва 2 точки за първите 3 гейма. Джокович продължи с наказателната акция и затвори сета с 6:1 гейма, като Федерер не знаеше къде се намира, не можеше да се противопостави по никакъв начин от основна линия, не можеше да реагира на прецизните, дълбоки и бързи удари на сърбина и спечели едва 1 точка от 7 разиграни на свой втори сервис.

По чудо и вторият сет не тръгна с пробив на Джокович, но Федерер се спаси. Нямаше обаче спасение в третия гейм, който напомни мачът му отпреди девет години на полуфинал с Анди Родик, когато швейцарецът беше хищникът. Сега обаче Федерер беше жертвата – и пробив на нула за 2:1 във втория сет в полза на Ноле го доказа. Връх на отчаянието за швейцареца беше втората точка при 3:1 гейма, когато сърбинът му върна поредица от невероятни форхенди и накрая завърши точката с клиничен бекхенд по правата. А резултатът отново беше катастрофален – 6:2.

В третия сет Джокович можеше да пробие при 2:2 гейма, но с великолепна реакция на мрежата Федерер се спаси. Така той вече взе шести гейм в срещата – колкото и Родик през 2007 година. Точно тогава швейцарецът стигна и до пътвите си точки за пробив – три на брой, включително 15:40, но Джокович не отстъпи и се спаси, като във всеки един от случаите принуждаваше Федерер да търси печеливш удар от трудна, неудобна позиция. При четвъртия шанс обаче Федерер най-после успя – с поредица от тежки форхенди по обратния диагонал, което изведе швейцарецът напред с 4:2 и успя да вземе сервиса си и да затвърди на 5:2. След много драма и два изпуснати сетбола, вече на третият Федерер спечели сета и със сигурност запази честта си, като се върна и в мача.

В началото на четвъртия сет швейцарецът изпусна отличен шанс да влезе под кожата на Джокович, след като в първия гейм на четвъртия сет поведе с 0:30 и сбърка четири поредни ретура, болшинството на втори сервис. При 4:3 за Джокович и сервис на Федерер зрителите станаха свидетели на точката на мача. В нея швейцарецът успя да догони перфектен лифтиран лоб на сърбина и да завърши точката от бекхенд – 30:30. След това обаче мрежата помогна на Джокович, като излъга Федерер, който беше готов за печелившо воле, а шансът за пробив беше реализиран с марков ретур на Джокович, който засече тръгналия към мрежата на втори сервис Федерер. Това беше достатъчно и Ноле затвори мача, с лесен сервис гейм. Така сърбинът изравни постижението на Иван Лендъл и ще играе за 19-ти път на финал от Големия шлем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички