Джокович превърна Australian Open за шести път в свое неоспоримо владение


Джокович превърна Australian Open за шести път в свое неоспоримо владение
Снимка: Getty Images/Guliver

1312 0

При статистика в преките двубои 21:9, човек със сигурност може да очаква, че тенисистът, срещу чието име стои числото 21, ще спечели. Очакванията се оправдаха – за шести път от шест опита Новак Джокович е кралят на Australian Open. Сърбинът не си позволи да изпусне нишката на четвъртия си финал в Мелбърн срещу Анди Мъри и грабна титлата след 3:0 сета – 6:1, 7:5, 7:6 (3). Това беше третият пореден успех за Ноле над Мъри, както и успех номер 7 при само 2 загуби за сърбина срещу шотландеца само в турните от Шлема. Специално в Австралия Новак побеждава за пети път Мъри – четири финала и един полуфинал от 2012 година, когато Анди беше най-близо до успеха, но падна в пет сета, след като водеше с 2:1.

Успехът означава, че Джокович отваря истинска пропаст между себе си и преследвачите си в ранглистата, като не се вижда кой може да оспори господството му и през тази година, ако той се опази от здравословни проблеми. За Мъри остана горчивината от петия му загубен финал при пет опита на Australian Open – крайно плачевен рекорд.

Първи сет


Още от самото начало Мъри показа каква ще е тактиката му – с възможно най-много вкарани удари в корта, с агресивен ретур при всеки удобен момент и доста по-бавни удари, за да трябва Джокович да генерира сила. И още в първия гейм шотландецът обърна от 30:0 до 30:40, но сърбинът спаси точката за пробив с прецизен печеливш бекхенд по диагонала и се измъкна.

Тактиката на Джокович обаче също беше ясна – максимална агресия на ретур при втори сервис на шотландеца, който си остава ахилесовата пета на Мъри и натиск на форхенда на световния номер 2 във всеки удобен момент. И светкавично бързо Ноле проби, след като Мъри направи двойна грешка при 15:40, а преди това на два пъти сърбинът препарира противника с много дълбоки, маркови ретури. На всичкото отгоре Джокович набързо затвърди преднината си с гейм на нула.

Точно както в полуфинала срещу Роджър Федерер, нещата за Джокович набързо взеха да придобиват крайно оптимистични краски. Той проби отново, за 4:0, като това стана след поредица от грешки на Мъри, който явно беше вече в нокдаун и вървеше към нокаут. Все пак шотландецът взе гейм при 0:5 и така избегна „геврек” в първия сет.

Втори сет


Отиваше ли финалът към бърз завършек – поне в началото на втория сет Мъри започна да влиза в по-дълги разигравания, с повече сечени бекхенди и да ги печели. Проблемът беше, че лесните точки на негов сервис липсваха – докато при Джокович си идваха все така константно. Затова и сравнително бързо световният номер едно стигна до точки за пробив – четири при 1:1 гейма, като втората стана след излишно пресилен форхенд на Мъри – демонстрация за игровото и психическото предимство на Джокович. Световният номер 2 обаче се събра, направи и два аса в този отрязък, за да удържи.

При 3:2 в своя полза Мъри най-после стигна дюс и точно тогава направи непростима грешка на мрежата, заради която не стигна до втори шанс за пробив в мача. И моментално последва наказанието – пробив за Джокович в седмия гейм, след нов маратонски гейм, в който Мъри не намери аргументи от основна линия.

Време беше за драстични мерки от страна на Мъри – и след два извънземни бекхенда в решителни моменти – при 15:15 и на втората точка за пробив в мача за него, той матира Джокович за моментално връщане на пробива.

Драмата продължи с пълна сила и при 4:4, когато Мъри направи два аса поред, Джокович обърна резултата до точка за пробив, шотландецът я спаси с мощен сервис по правата, пропусна два геймбола, спаси още една точка за пробив с плосък бекхенд по диагонала и накрая си взе подаването – от третия опит.

Унищожителният удар за Мъри дойде при 5:5. Тогава той водеше с 40:0 на свой сервис и не съумя да вземе и точка повече в гейма, което означаваше пробив за изглеждащия като истинска стена Джокович – сърбинът просто не можеше да пропусне! На всичкото отгоре, за да стане още по-горчива чашата за Мъри, той получи шанс за връщане на пробива след две двойни грешки на Джокович и не можа да го направи – 7:5.

Трети сет


За старт на третата част Джокович получи две поредни точки за пробив, след като Мъри успя да сбърка елементарен смач до мрежата. И пробивът дойде след изумителен бекхенд на сърбина по правата буквално от паната.

При 2:1 гейма Джокович спаси точка за пробив, след като обаче останаха сериозни съмнения, че първият му сервис е бил в аут, а такъв не беше даден и Мъри изстреля форхенда си по диагонала далеч в аут. При 3:2 Джокович пак влезе в същата ситуация, след като Мъри взе да поотпуска ръката, но сърбинът отново не даде шанс след страхотен сервис и лесен завършващ форхенд. Все пак Мъри не се отказа, натисна отново и със смач си извоюва втора точка за пробив, която вече беше реализирана, след като Джокович най-после сбърка.

Промяната вече беше видима – Мъри започна да излиза по-често на мрежата и съответно да печели. Това му позволи да докара нещата до тайбрек, където обаче започна с двойна грешка. Последва и още една двойна грешка за шотландеца, при 1:3 точки в негов пасив. Оттук насетне беше само формалност какъв ще е резултатът – 7:3 точки за Джокович, като той сложи край на мача с ас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички