Без да се изпоти Анди Мъри вдигна втора титла на "Уимбълдън"


Без да се изпоти Анди Мъри вдигна втора титла на "Уимбълдън"
Снимка: Getty Images/Guliver

1427 0

За трети път в своята кариера световният номер две Анди Мъри спечели титла от турнирите на „Големия шлем”. Мъри успя да завоюва титлата на „Уимбълдън”, която е втора в кариерата му, след рутинен успех над канадеца Милош Раонич с 3:0 сета – 6:4, 7:6 (3), 7:6 (2).

Първи сет


Тотален фаворит в мача, естествено, беше Мъри предвид опита му на голяма сцена. За Раонич това беше едва първи финал на турнир от Големия шлем и то срещу съперник, който играеше „у дома си”. Всъщност имаше още един фактор в полза на Мъри – в този вече 11-ти негов финал на турнири от Големия шлем за пръв път той излезе в последния мач срещу противник, който не се казва Роджър Федерер или Новак Джокович.

Още в третия гейм канадецът се изправи пред точка за пробив, но я спаси с невероятен кик на втори сервис и смела атака от форхенд. След ранния шанс Мъри продължи да се държи с агресивна постановка на ретур, да кара Раонич да играе по още един удар повече и при 3:3 шотландецът стигна до 15:40. При първата възможност Раонич прибегна до излизане на мрежата с ъпроуч в центъра, който Мъри изтърва да накаже от бекхенд, но при втората точка, след дълго разиграване, канадецът пак опита да реши всичко на мрежата и този път Мъри го принуди да сбърка волето – пробив за 4:3. Той се оказа напълно достатъчен за световния номер две да затвори сета с 6:4.

Втори сет


Щеше ли да има бърза развръзка – още в първия гейм на сета Раонич трябваше да отразява точка за пробив и се справи с малко помощ от Мъри, който прати форхенда в лентата на мрежата. Следващият шанс за Анди, точно както и през първия сет, се откри при 3:3 гейма, но от трудна позиция бекхендът по правата на световния номер две намери мрежата и Раонич отново оцеля.

При 4:4 картинката пак беше същата – точка за пробив, но Раонич можеше да е крайно недоволен, защото заради грешно съдийско отсъждане при 30:30 спечелена на практика от него точка беше преиграна и Мъри го наказа с бекхенд по диагонала. Точно от бекхенд, но сечен, Мъри пропусна и този шанс, но моментално дойде нов след удар на линията, погрешно оставен от Раонич за аут. И при тази точка за пробив обаче канадецът успя да се спаси, след като постави Мъри в защитна позиция, а това му позволи в крайна сметка да поведе с 5:4.

Логично с оглед развитието се стигна до тайбрек и там Раонич почна катастрофално – с двойна грешка. Мъри направи втори минипробив – за 4:1 точки, след уникална защита. Фактически това беше краят и Мъри затвори сета при третия си сетбол.

Трети сет

Чак в тази част Раонич стигна до точки за пробив – при това две поредни, след страхотен печеливш форхенд-ретур при 2:2 гейма. И двата шанса обаче бяха спасени с решителна игра от Мъри – със сервис и форхенд, като в крайна сметка той удържа подаването си без пробив.

Този критичен момент се оказа единствен в сервиса на някой от двамата през този сет и пак се стигна до тайбрек. И както в предния тайбрек, и сега Мъри пръв проби, а за капак този път го стори два пъти поред – за 3:0 точки. Шотландецът си взе и двата сервиса, за 5:0 и вече връщане назад нямаше – титлата отиде в ръцете на Мъри след успех със 7:2 точки във втория тайбрек.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички