Григор Димитров продължава прекрасната си серия в Австралия, Ник Кирьос също преклони глава


Григор Димитров продължава прекрасната си серия в Австралия, Ник Кирьос също преклони глава
Снимка: Guliver/GettyImages

15286 0

Световният №3 в мъжкия тенис Григор Димитров спечели 1/8-финалната си среща на Откритото първенство на Австралия, след като се наложи със 7:6, 7:6, 4:6, 7:6 над представителя на домакините Ник Кирьос. Срещата на централния корт "Род Лейвър" продължи около 3 часа и половина и бе изпълнена с много обрати и красиви удари.

По този начин Димитров продължава серията си в Мелбърн, където другата седмица ще играе на 1/4-финал срещу англичанина Кайл Едмънд.

Първи сет

1:0 - Григор Димитров спечели жребия и избра да сервира в началото на мача. Той стартира с бързи три точки и 40:0, но след това допусна двойна грешка преди Кирьос да илезе успешно на мрежата два пъти подред, за да изравни - 40:40. Григор изпита сериозни затруднения, допусна и втора двойна грешка, но започна успешно мача.

1:1 - Кирьос от своя страна започна лесно срещата, заби два аса и даде само точка на Гришо, след като сбърка при излизане на мрежата.

2:1 - Вторият гейм, в който българинът сервира отново не мина леко, но в крайна сметка бе спечелен без да се стига до равенство. Димитров използва максимално първия си сервис, който му помогна в този гейм.

2:2 - Австралиецът пласира два сервиса от 214 и 217 км/ч, които му помогнаха за бързото спечелване на 4-я гейм.

3:2 - Първото разиграване в гейма бе за Кирьос, след като Гришо прати бекхенд в мрежата. Последва обаче прекрасен форхенд по обратната права, с който 3-ят в света матира противника си - 15:15. С два печеливши удара Гришо обърна развоя на гейма и поведе с 40:15, а с ас сложи точка на спора в тази част.

3:3 - Представителят на домакините стартира с ас, но веднага след това Гришо отговори с прекрасен прехвърлящ удар, а с чудесен ретур българинът взе инициативата в гейма - 15:30. Двойна грешка на 17-я поставен донесе две точки за пробив на хасковлията. Първата бе отразена с добре пласиран сервис по диагонала, който изненада противника му. Последва и петия му ас в мача - 40:40. Нов блестящ ретур на Гришо доведе до нова точка за пробив, която също бе отразена. В крайна сметка началният удар на Кирьос го измъкна от деликатната ситуация.

4:3 - Ракета №1 на България показа, че и той има силен съюзник в лицето на началния си удар. Хасковлията сервира уникално, заби два аса и спечели първия си гейм на 0.

4:4 - Кирьос отговори подобаващо на предизвикателството на българина и също спечели сервис гейма си на 0.

5:4 - Нов сравнително лесен гейм на сметката на световния №3. Той отново сервира безупречно и даде само точка на посрещащия.

5:5 - Кирьос имаше леки затруднения в 10-я гейм, допусна и двойна грешка, което позволи да се стигне до 40:30, но с поредния си ас той изравни.

6:5 - 11-ят гейм в срещата се оказа и много важен за двамата. Димитров поведе комфортно с 40:15, но допусна двойна грешка, а след това с прекрасен удар по правата посрещащият стигна до равенство. В крайна сметка българинът взе подаването си и отново излезе напред в резултата.

6:6 - Кирьос продължи с бомбените си начални удари и записа 11-и ас за края на гейма, който спечели на 0.

7:6 (СЕТ) - Тайбрекът започна с точка за Гришо на негов сервис, при който той разигра добре съперника и го принуди да сбърка. Веднага след това българинът направи и мини пробив, след което дойде и ас №12 за австралиеца - 2:1. Димитров спечели и двете разигравания на свой сервис, с което преднината му набъбна до 4:1. Смяната на игрищата дойде при 4:2, след добре проведено разиграване от Кирьос. Отличен ретур на световния №3 му донесе нов мини пробив за 5:2, но веднага след това единият бе върнат след форхенд в аут от ракетата му. Мощен сервис на Гришо отвори корта и с форхенд по диагонала той матира Кирьос, за да стигне до три сетбола. Двойна грешка на австралиеца донесе първия сет на българина!

Втори сет

0:1 - Кирьос започна сета по познатия начин - с мощни сервиси и лесен гейм на 0.

1:1 - Димитров поведе с 30:0, но допусна четвърта двойна грешка в мача. Веднага след това той поправи грешката с прекрасно разиграване и печеливш форхенд, за да стигне до два геймбола, а още първият бе материализиран с ас.

1:2 - Димитров намери начин да неутрализира мощния сервис в третия гейм и стигна до 30:30, но Кирьос удържа подаването си.

2:2 - 4-ят гейм в сета започна с два прекрасни минаващи удара на Кирьос и той бързо поведе с 0:30. Веднага след това посрещащият сбърка, а при 15:30 Григор направи добро излизане на мрежата, за да изравни. Чудесен сервис по диагонала му донесе геймбол. Ново дълго разиграване бе спечелено от Кирьос, след сгрешен форхенд от ракетата на българина. Нов дълъг гейм на сервис на Димитров, който продължи близо 7', но бе спечелен от хасковлията с ас.

2:3 - Кирьос показа колебание в петия гейм, започна плахо, стигна се до 15:15, но тогава началният удар се върна и той записа две лесни точки - 40:15. Последва добре пласиран форхенд по правата от Димитров, с което той намали изоставането си, но нов ас сложи край на гейма.

3:3 - В началото на шестия гейм Кирьос започна ударно и атакува мощно вторите сервиси на Димитров, което му помогна да стигне до 30:30. Последваха две грешки от форхенд на австралиеца, което спечели гейма на нашето момче.

4:3 (пробив) - Григор търпеливо изчака своя момент и след две грешки на Кирьос в неговия сервис гейм, българинът стигна до две точки за пробив, а в следващата точка 17-ят поставен излезе на мрежата и сбърка за първия пробив в мача.

5:3 - Отлично проведен сервис гейм за Григор и той затвърди пробива с гейм на 0.

5:4 - В деветия гейм на мача Кирьос продължаваше да изглежда сломен от направения пробив и въпреки че поведе с 30:0, той бързо направи двойна грешка, а след това и сбърка форхенд, с който върна Гришо в играта. Австралиецът спечели все пак подаването си, въпреки че се стигна и до равенство.

5:5 (пробив) - Димитров стартира трудно десетия гейм - с двойна грешка, но веднага след това направи ас. Все пак сервиращият стигна до сетбол при 40:30, който бе отразен с мощна атака от форхенд на австралиеца. Нова добра атака на австралиеца му спечели първа точка за пробив в мача, която бе материализирана след сгрешен бекхенд слайс на Гришо.

5:6 - 11-ят гейм бе изпълнен с асове от ракетата на Кирьос и той лесно го записа в сметката си.

6:6 - Димитров с лекота стигна до тайбрек във втория сет, след като отново се върна към лесното печелене на сервис геймовете си.

7:6 (СЕТ) - Тайбрекът започна с 6-я ас на Кирьос от началото на сета. Григор отговори подобаващо - прекрасно пласиран начален удар за 1:1. Българинът спечели и втората точка на свой сервис, а след това олекоти началния удар на австралиеца и с добре изгадена атака стигна до първи мини пробив в тайбрека. Смяната на полетата дойде при 4:2, след като Гришо спечели поредното дълго разиграване в мача. Световният №17 намери пътя към връщането на мини пробива, а веднага след това изравни с добър форхенд по диагонала. Григор бързо върна аванса си от един мини пробив, след като подхвана атака след втори сервис и с отлично пласиран форхенд по правата взе аванс при 5:4. Ретур в аут доведе до първи сетбол за Гришо в сета, а нова грешка от Кирьос и мощно "CMOOON!" огласи "Rod Laver Arena" и Димитров спечели втория сет.

Трети сет

1:0 - Кирьос започна без задръжки третия сет и още в първия гейм стигна до равенство при сервис на Димитров. В крайна сметка българинът стигна до решаване и на този ребус, като измъкна откриващото си подаване.

1:1 - Във втория гейм сервиращият започна силно с два аса за 30:0, но последваха двойна грешка, грешен форхенд и лоша преценка на Кирьос, които доведоха нещата до 30:40. На помощ веднага се притече първия сервис, който го измъкна от деликатната ситуация.

2:1 - Димитров изигра един от най-стабилните си геймове от началото на мача, като не даде за миг инициативата да е на страната на Кирьос и спечели подаването си на 0.

2:2 - Размяната на бързи геймове в третия сет продължи, като такъв записа и австралиският №1.

2:3 (пробив) - Петият гейм започна с две грешки от ракетата на хасковлията и 0:30. Красив бекхенд по правата го върна в гейма, но грешно излизане на мрежата от Димитров доведе до две точки за пробив, а форхенд по диагонала в аут доведе до първи пробив в сета.

2:4 - Кирьос затвърди пробива в шестия гейм, след като спечели лесно подаването си.

3:4 - Играта на австралиеца се получаваше все повече и повече и в третия сет и той стигна до равенство 30:30. Последва обаче прекрасен форхенд по правата и грешка при ретура, което спечели гейма на българина.

3:5 - Ник Кирьос продължи с освободената си игра и това му спечели нов гейм на 0.

4:5 - Проблемите в играта на българина бяха явни. Той допусна две грешки и се стигна до 0:30. Последваха обаче два мощни сервиса за 30:30. Премерено излизане на мрежата от Кирьос, което му спечели първи сетбол в мача. В крайна сметка сънародникът ни обърна развоя на своя сервис гейм и принуди Кирьос да сервира за спечелването му.

4:6 (СЕТ) - Спечелването на сета не представляваше проблем, като в 10-я гейм той направи три аса, за да се върне в мача.

Четвърти сет

1:0 - Григор Димитров стартира по най-добрия начин четвъртия сет на мача, спечелвайки откриващия гейм на 0.

1:1 - Кирьос отговори подобаващо, също с лесен гейм в старта на сета.

2:1 - Размяната на бързи геймове продължаваше в хода на сет №4. До разиграване почти не се стигаше, след като двамата изпълняваха мощни начални удари.

2:2 - Григор постави под напрежение австралиеца още в първото разиграване и стигна до успех след грешка от форхенд. Бекхенд в аут на Кирьос доведе нещата до 0:30. Българинът стигна до точка за пробив при 30:40, но тя бе отразена с мощен сервис по правата. Бекхенд слайс в аут от ракетата на Димитров доведе до геймбол, който бе отразен след форхенд в аут на сервиращия. Видимо Кирьос бе изнервен от случващото се, като отново започна с познатите за него монолози. Това обаче сяка помогна и след като геймът премина през 4 равенства, в крайна сметка той отиде на сметката на Кирьос.

3:2 - Петият гейм в сета се оказа труден за спечелване пред Димитров, след като той стигна до геймбол, но с неразчетено излизане на мрежата загуби аванса си. Секунди по-късно се стигна и до точка за пробив, която бе отразена с мощен начален удар по диагонала. Втори добър начален удар на българина доведе до нов геймбол, като този път Кирьос сбърка с излизането на мрежата.

3:3 - Кирьос си отдъхна с лесно спечелен гейм и отново изравни резултата.

4:3 - В така важния седми гейм на сета Гришо бе на високо ниво, като не позволи на съперник да направи дори точка. 

5:3 (пробив) - В тази част Димитров поведе с 0:15 и 15:30, но и в двата случая Кирьос показа спокойствие и демонстрира отново мощта на първия си сервис. Стигна се до 40:30, когато сервиращият направи двойна грешка. В най-удобния момент Димитров получи точка за пробив, която бе и с цената на скрит мачбол. Тя обаче бе моментално отразена със сервис със скорост 217 км/ч. Българинът стигна и до втора точка за пробив, при която сервиращият получи лесен смач, който прати в мрежата.

5:4 (пробив) - Григор започна така важния гейм за него с ас, но веднага след това сбърка бекхенд слайс - 15:15. Българинът обаче бързо предаде подаването си, след като направи двойна грешка за 15:40. Австралиецът стигна до важния за него пробив след успешен бекхенд по правата.

5:5 - Кирьос стартира с мощен втори сервис, който му донесе точката, а веднага след това, след бързо разиграване, стигна и до 30:0. Скоро резултатът бе изравнен след нов гейм на 0.

6:5 - Веднага след допуснатия пробив Димитров също спечели подаването си на 0, за да притисне до стената своя опонент.

6:6 - Кирьос обаче не остана по-назад и за втори пореден път не даде точка на противника при свой сервис.

 - Тайбрекът започна с точка за Григор след добре изпълнен начален удар. Отговорът на Кирьос не закъсня и той взе следващите две точки при свой начален удар. В този тайбрек размяната на полетата дойде при 3:3, като нямаше мини пробиви. Все пак първият мини пробив не закъсня и той дойде в седмата точка, когато Кирьос имаше пълната доминация, но прати своя форхенд в мрежата. Веднага след това Димитров затвърди преднината си с две бързо спечелени точки на свой сервис - 6:3. Първият мачбол бе спасен с ас, но с изключителен минаващ удар Димитров спечели мача.

Преди мача

Григор Димитров излиза като фаворит в 1/8-финалната среща заради по-предното си класиране в ранглистата и заради миналогодишното си представяне в Мелбърн, когато игра 1/2-финал и отпадна от Рафаел Надал.

Австралийският №1 също има своите предимства. Той загря добре за първия за годината турнир от Големия шлем, след като спечели титлата в Бризбейн, а на 1/2-финал спря именно миналогодишния шампион Григор Димитров.

Историята на тяхното съперничество помни и миналогодишния им мач във финала на Мастърс турнира в Синсинати, когато българинът спечели първата си титла от този ранкинг.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички