Australian Open: Григор Димитров - Рафаел Надал 3:6, 7:5, 6:7 (5), 7:6 (4), 4:6


Australian Open: Григор Димитров - Рафаел Надал 3:6, 7:5, 6:7 (5), 7:6 (4), 4:6
Снимка: Getty Images/Guliver

81307 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да стигне до първия си финал в турнир от Големия шлем. В маратонски 5-часов двубой срещу легендата Рафаел Надал родният представител отстъпи в 5 сета след 3:6, 7:5, 6:7, 7:6, 4:6 на бившия номер 1. Може да проследите двубоя по геймове тук (за Ваше удобство, четете отдолу нагоре):

ПЕТИ СЕТ

4:6 - Надал поведе с 30:15 и играеше на върха на възможностите си, но Григор даде всичко от себе си и с минаващ удар стигна до равенство. Ас на Надал даде мач-пойнт за Рафа, но Димитров отново не се предаде - атака към мрежата и равенство при 40:40. Силно подсечен сервис даде нов шанс на испанеца да затвори мача, но с форхенд по правата Димитров отново отрази мач-бола. При третия мачбол Григор нямаше какво да направи - бекхенд в аут от родния представител и загуба след 4 часа и 56 минути.

4:5 (пробив) - Целият стадион започна да подкрепя отявлено Надал, който вкара безумен форхенд точно на линията за 0:15. Последва и двойна грешка за Гришо - 0:30. С пределна концентрация той успя да взима топката рано и да намали до 15:30, а след това и изравни, възползвайки се от пасивната игра на испанеца. Надал продължи да се отбранява, но мрежата попречи на Гришо да стигне до 40:30, а при последвалата точка минаващ удар от ракетата на Надал доведе до първия пробив в мача - 4:5 и сервис Надал.

4:4 - Напрежението се увеличи в момента, в който Надал прати форхенд в аут за 0:30 в полза на своя съперник. За съжаление, Димитров прати бекхенд слайс в аут - поредна грешка от бекхенд на родния тенисист. При 15:30 обче Димитров съчета отлични подсечени бекхенди с мощна атака по правата отново от бекхенд. Последва смач и 2 точки за пробив в полза на Григор. Рафа отрази първия с отличен бокхенд уинър по правата, а при втората с атака по форхенда на Григор и излизане на мрежата той стигна до равенство. Нова атака при мрежата му даде предимство, а след нова добра комбинация той изравни.

4:3 - Ситуацията не се повтори при подаването на Григор Димитров. Гришо обаче успя да атакува при мрежата, а след това и да се справи с минаващия удар на Рафа. Бекхендите на родния тенисист обаче продължаваха да отиват в мрежата - равенство. Супер сервис за предимство и форхенд уинър донесоха успеха на Гришо в тежката ситуация.

3:3 - Шестият гейм беше изключително бърз. Надал сервира отлично и взе частта на 0.

3:2 - Димитров дръпна с 30:0 при своето подаване след отличен смач и ас. Надал обаче влезе по-умело в разиграванията и стигна до 30:30 след два удара в мрежата на родния представител. Третият удар в мрежата на Григор означаваше и брейк-пойнт за Григор, който в тези минути имаше много сериозни проблеми с глезена на десния крак. Той обаче се защити прекрасно и се добра до равенство. Отличен форхенд по правата даде предимство на Гришо, а след това със смач отново успя да поведе.

2:2 - И в следващото подаване на бившия №1 в мъжкия тенис се стигна до ситуация 30:30. Умела комбинация от сервис по правата и форхенд по диагонала му даде предимство, което той материализира след форхенд в мрежата на Григор.

2:1 - В третия гейм дойде стряскащ момент, след като Гришо изкриви леко десния си крак при разиграване, което обаче успя като по чудо да спечели. За щастие, глезенът му беше добре, а той завърши с мощен сервис и взе гейма на 15.

1:1 - Световният №15 започна много добре при подаването на Надал и стигна до 0:30 с два много дълбоки ретура. Рафа успя да влезе по-добре в слелдващото разиграване и излезе на мрежата, при което пасинг шота на Гришо не се получи. С отлично контра-пие след сервис Надал изравни за 30:30, но с великолепен бекхенд по правата Димитров получи първия си брейк-пойнт от повече от 90 минути. За съжаление, българинът не уцели добре топката от форхенд и не успя да материализира предимството си. За съжаление, следващите две точки бяха за Надал (неспасяема къса и сервис по диагонала) и той изравни за 1:1.

1:0 - Димитров започна на сервис в решаващия сет и откри с непредизвикана грешка. Последва неуспешно воле на мрежата и сериозно предимство за Надал - 0:30. След 19-ия си ас Григор намали до 15:40, но нова неподготвена атака на българина при мрежата донесе две точки за пробив за Надал. Първият сервис на Гришо не влезе, но все пак той отрази единия брейк пойнт с уинър от форхенд по правата. Със сервис по правата Димитров защити и втората точка - равенство. Последва тежко разиграване, в което ракета №1 на България натисна на бекхенда на Надал и стигна до предимство, но не успя да го реализира - бекхенд в мрежата и второ равенство. Форхенд по диагонала му даде ново предимство,въпреки че съдиите отсъдиха аут. Грешката им беше поправена от "ястребовото око", но Надал направи отличен ретур, за да изравни отново. Поредното предимство на Гришо беше неутрализирано от форхенд уинър по правата от Рафа, а следващата точка отново беше за него - нов брейк пойнт на негова сметка след бекхенд в мрежата. С отличен сервис Димитров показа нерви, а ретурът излезе с малко в аут - 5-о равенство. Два поредни форхенда по диагонала донесоха успеха на Григор в маратонския гейм.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

7:6 (4) - Гришо имаше страхотен шанс за минипробив в началото на тайбрека, но прати форхенд по диагонала в аут - 0:1. С два уинъра по диагонала Димитров не допусна пробив - 2:1. С малко късмет Димитров стигна до пробив и с ас достигна до аванс от 4:2. Нов отличен сервис по диагонала - 5:2 и страхотен аванс в полза на българина. При начален удар за Рафа хасковлията направи непредизвикана грешка за 5:3, но при атака на мрежата Димитров направи нов пробив - 6:3 и два сервиса за затваряне на сета. Първият сет-пойнт беше отразен от Надал, но с директна точка от сервис Димитров спечели първия си тайбрек срещу Надал.

6:6 - Димитров откри сервис-гейма си с подсечен сервис от втори начален удар - 15:0, а след това и 30:0 след аут на испанеца. 16-и ас даде три гейм-пойнта на родния тенисист. Това го поотпусна и той допусна двойна грешка, но все пак с форхенд уинър Димитров влезе в тайбрека.

5:6 - Димитров реши да премине в офанзива и въпреки двете си грешки стигна до ключово 30:30 при подаването на Надал. Гришо влезе отлично в разиграване и атакуваше до края, но пробваната от него къса не сполучи - геймпойнт за Рафа. Последва отлична къса на Надал и 5:6 в негова полза.

5:5 - Димитров не трепна пред лицето на елиминацията от турнира - страхотен сервис гейм, гарниран с два аса и взе частта на 0.

4:5 - 14-кратният шампион в Големия шлем продължи да разнообразява играта и дори реализира уинър с къса топка - рядък прийом от Рафа.

4:4 - Надал отново опита да посреща по-назад от основната линия, но това не му донесе особен успех. Гришо поведе с 40:15 и Надал сбърка от бекхенд - гейм за българина. Димитров все пак се отчете в гейма с отличен уинър ор форхенд, но испанецът затвори частта на 15.

3:4 - Димитров получи своя шанс при следващото подаване, като с отлични ретури стигна до 15:30. Надал построи отлична атака и изравни за 30:30. Непредизвикана грешка от ракетата на Григор доведе до предимство за Рафа и той затвори гейма с уинър от бекхенд по диагонала.

3:3 - Разиграванията ставаха все по-дълги, което определено носеше предимство на Надал и повече грешки от ракетата на световния №15. С две непредизвикани грешки Димитров усложни работата си в гейма - 30:30. Страхотен ас по диагонала го спаси от точка за пробив в този момент, а в следващото разиграване показа добра защита и издръжливи нерви - аут на Надал и 3:3.

2:3 - Григор поведе с 15:30, но Надал успя да вкара сервис по правата със 190 км/ч, което го спаси от неприятна ситуация. В следващата точка Надал показа брилянтна защита и придърпа Гришо при мрежата, за да направи отличен минаващ удар по правата - 40:30. Сервис по диагонала, аут от бекхенд на Димитров и 2:3.

2:2 - При 15:15 първият сервис на Григор отново не влезе и Надал имаше преимущество в последвалото разиграване. Димитров го матира с бекхенд уинър по правата, но след това отново допусна грешка при форхенд - 30:30. Комбинация сервис/форхенд по двата края на корта дадоха предимство на Гришо. Стигна се до равенство, но все пак Димитров с малко късмет успя да измъкне подаването си.

1:2 - Лесен сервис-гейм за Рафаел Надал, който се възползва оптимално от зачестилите грешки от ракетата на Григор Димитров.

1:1 - Надал взе две точки в подаването на Григор Димитров, но българинът нанесе два аса, единият от които със 213 км/ч и успя да вземе подаването си.

0:1 - Димитров определено беше разколебан при подаването на Надал, пращайки три ретура в аут за 40:15. Гришо успя да влезе в разигравания в следващите две точки, но при 40:30 Рафа спаси всяка атака на българина и успя да открие сметката си в 4-ия сет.

ТРЕТИ СЕТ

6:7(5) - Тайбрекът започна неприятно за Григор, който допусна мини пробив още при първия си сервис, и то след непредизвикана грешка. Още в следващата точка обаче Димитров възстанови равенството - 1:2 след първите два сервиса на Надал. Българинът отново не влезе добре в разиграването и допусна нов мини брейк - 2:3 и нови два начални удара за Рафа.

Надал поведе с 2:4 след смач по диагонала, но само късметът го спаси от неочаквания минаващ удар на българина. С отличен ретур Димитров влезе отлично в точката и принуди удар на Надал да влезе в мрежата - 3:4 и сервис Димитров.

За съжаление, Гришо отново загуби първата точка при подаването си, пращайки отново бекхенд в аут. С ас все пак той се задържа в тейбрека, но при 4:5 Надал сервираше в следващите две точки. Форхенд в мрежата на Рафа и резултатът беше изравнен - 5:5. Димитров прати следващата си атака в аут и сетбол за Надал - 5:6. Григор остави Надал да атакува при свой сервис и Гришо прати топката в мрежата - 5:7 и сет за Димитров.

6:6 - Дванадесетият гейм се забави заради проблем с един от феновете на Централния корт. При подновяването Надал успя да вземе две бързи точки за 30:0. Това му даде увереност да атакува спокойно и той затоври гейма на 0 - тайбрек.

6:5 - Димитров не успя да се позиционира добре за форхенд и допусна изоставане от 15:30, а сбърка и първия сервис. Надал обаче пресили форхенд и не се стигна до сериозно изоставане - 30:30. Двамата размениха по един удар в аут за 40:40, а за щастие минаващ удар на Надал не премина през мрежата - предимство за българина. Директна точка от сервис доведе до 6:5 за Гришо и минимум тайбрек в сета.

5:5 - При 30:15 Гришо имаше възможност да атакува по правата, но предпочете по-дефанзивен удар и даде предимството в разиграването на Надал. Той се възползва, поведе с две точки и взе почти безпроблемно подаването си.

5:4 - Играта отново се завърза, но Димитров наниза три отлични уинъра (40 на неговата сметка до този момент) и поведе с 40:15. Аут от ракетата на Надал и нов бърз гейм за българина.

4:4 -  На два пъти Григор влезе в добри разигравания, но не съумя да използва този момент и изостана с 40:0. С ас по правата и Надал показа, че може да печели лесно своите подавания.

4:3 - Безупречен гейм в полза на Григор Димитров, който направи два аса и изигра изключително солидно своето подаване, печелейки на 15.

3:3 (пробив) - Въпреки че ударите му бяха разколебани и подари нова точка на Надал, Григор се държеше уверено и продължи да натиска съперника си - 15:30. Последва аут от бекхенд и две точки за рибрейк. При първия Димитров прати бекхенд слайс в аут, а при втората възможност Надал направи отлична комбинация по двата диагонала, атакува мрежата и завърши със стил - равенство. Надал допусна непредизвикана грешка, пращайки удар в мрежата от лесна позиция, давайки предимство и нова точка за пробив, но с нова атака при мрежата испанецът се защити. Безупречен форхенд по правата на Димитров за нов брейк-пойнт в негова полза и този път Надал сбърка - форхенд в аут и 3:3

2:3 (пробив) - В ситуация 15:30 Гришо успя да направи отлично воле при мрежата, с което изравни, но след това допусна нетипична грешка от форхенд при завършващ удар - точка за пробив. Бекхенд в аут на Григор и пробивът беше реализиран.

2:2 - Надал поведе с 40:15, но все пак Григор завърза гейма. С бекхенд уинър по правата той намали и след това влезе в много оспорвано разиграване, но след тежки удари на испанеца Димитров прати бекхенд в аут.

2:1 - Григор имаше много сериозни проблеми при подаването си. На два пъти закъсня за форхенд и допусна двойна грешка за 15:40. Първият брейк пойнт беше отразен с начален удар, а при втория с отлично драйв воле - равенство. Последва страхотен късмет за Гришо, като форхендът му закачи мрежата, топката тупна два пъти на филето и влезе неспасяемо в полето на Надал. Ас по диагонала пък му помогна да се спаси в тежкия сервис гейм.

1:1 - Подобен развой имаше и в подаването на Надал. Той започна да взима топката по-рано и сервираше уверено - гейм на 0.

1:0 - Отличен старт на сета за Григор Димитров, който взе своето подаване на 0.

ВТОРИ СЕТ

7:5 (пробив) - Надал спечели откриващата точка, но Гришо влезе в добра позиция в следващите две разигравания - 15:30. Отлична атака при мрежата на Димитров и той получи нови две точки за край на сета. Още при първата Рафа прати форхенд в аут и сетът беше за Григор!

6:5 - Гришо почна добре своя сервис гейм и поведе с 30:0, но допусна две грешки, които отново доведоха до равенство между двамата. Две поредни точки от начален удар обаче му дадоха отново предимство в сета. 

5:5 - Димитров на два пъти успя да изравни Надал, а при 30:30 с отличен минаващ удар стигна до нова точка за пробив. Последва страхотно разиграване, в което Григор вкара дълбока топка, но Надал изненадващо стреля по правата - ново равенство. Димитров стигна до нов сетбол, но не намери центъра на ракетата при бекхенд от основната линия и отново не се възползва. Поредното хубаво разиграване от основната линия можеше да бъде спечелено от Надал, но отличната защита на Гришо принуди Надал да сбърка - нов сетбол за българина. Този път Рафа се измъкна с отличен сервис по диагонала, изкарвайки родният състезател от корта. Форхенд в аут на бившия номер едно при следващото разиграване даде 4-а възможност за край на сета в полза на Григор, но и този път испанецът се защити с ас. Надал взе и следващите две точки и се добра до 5:5.

5:4 (пробив) - слаб сервис гейм на Григор и пробив за Надал на 15.

5:3 (пробив) - заради две непредизвикани грешки Димитров изостана с 40:15 и даде комфортен аванс на Рафа. Въпреки това родният представител успя да влезе в две разигравания, които спечели - 40:40. Брилянтен ретур на Димитров даде точка за пробив на хасковлията. Последва и двойна грешка за Надал и нов пробив за българина.

4:3 (пробив) - Димитров започна колебливо гейма си с двойна грешка и сгрешен следващ първи сервис. Той обаче записа форхенд уинър и се спаси от некомфортната ситуация 0:30. При 30:30 Димитров прати сервис в аут, а Надал успя да натисне - бекхенд по правата и форхенд по диагонала за 30:40. Добър първи сервис и уинър по форхенд страната на Надал защитиха Димитров при точката за пробив - равенство. Последва отличен минаващ удар на Надал, а при втората точка за пробив Гришо допусна нова двойна грешка - връщане на пробива.

4:2 - Надал спря пропадането си и взе следващата част на 15, намалявайки пасива си.

4:1 - Димитров изостана с 15:30 при своето подаване, но успя да коригира играта си. Той спечели следващото разиграване и нанесе ас по правата за 40:30. Последва атака по форхенда на Надал, топка в мрежата и затвърждаване на пробива.

3:1 (пробив) - Димитров откри подаването на Надал с два уинъра - от форхенд и бекхенд за 0:30. Гришо атакува два пъти пъти по дългия диагонал и успешно обърна по бекхенд страната на Надал, който прати топката в аут - 3 точки за пробив. Надал прати топката в аут от форхенд и Григор Димитров проби!

2:1 - Българинът взе добър аванс от 40:0, преди да допусне две грешки и Надал да намали резултата. Отлично драйв воле на Гришо обаче не позволи геймът да се завърже.

1:1 - При 15:15 Димитров показа велика защита, която заслужи аплодисментите на всички Той връщаше невъзможни топки, но в крайна сметка къса топка при мрежата се оказа невъзможна за отразяване - 30:15. Последва аут от бекхенд на Григор, но и двойна грешка за Надал. Рафа обаче стреля право в тялото на Димитров при опасното 40:30 и взе откриващия си гейм в сета.

1:0 - Първата точка беше за Надал, но след това Григор наниза 3 поредни уинъра, възползвайки се от прекалено изнесената назад позиция на Рафа. Той играеше на 3-4 метра зад основната линия и това много помогна на родния състезател.

ПЪРВИ СЕТ

3:6 - Димитров влезе в разиграване в първата точка и успя да я вземе, но след това Надал използва любимата си комбинация сервис по диагонала и форхенд по бекхенд странаната на Гришо - 40:15 и къса топка, която даде сета в полза на испанеца.

3:5 - Солиден сервис гейм на Григор, в който записа 3-ия си уинър от бекхенд. Грешка от форхенд му попречи да вземе частта на 0, но аут на Надал даде третия гейм на българина.

2:5 - Нов гейм на 0 за Надал и испанецът все повече се приближава до победата в първия сет.

2:4 - Този път Гришо нямаше проблем при своето подаване. Поведе с 40:0 и, въпреки че допусна непредизвикана грешка от бекхенд, затвори гейма на 15.

1:4 - Надал набра скорост - гейм на нула, при това с първи ас.

1:3 (пробив) - Надал започва да влиза в зоната, особено от форхенд, като направи изключителен завършващ удар за 15:30, а след това Димитров опита прекалено бързо да вземе предимство и сбърка от форхенд - 15:40! Първата беше спасена с ас по правата, но при втората Григор не направи добър ъпроуч на форхенд и Надал го матира със своя форхенд по правата.

1:2 - Стабилен сервис гейм за Надал - на 15, който показа, че когато ретурът от бекхенд на Димитров е сечен, завършва моментално с форхенда.

1:1 - Първи сервис гейм и за Димитров, който е повече от убедителен и го взе на нула, като направи невероятна топка от бекхенд, с която засече излизащия на мрежата Надал за 30:0.

0:1 - Геймът започна с две точки в своя полза на сервис на Надал, като играеше агресивно на ретур, но и испанецът доста леко изкара в аут, особено първия път от бекхенд. Страхотна бекхенд права на Григор доведе нещата до 15:40. Надал спаси първата точка с добър сервис, а след това успя да докара нещата до дюс и в крайна сметка успя да измъкне гейма.

Преди мача

Това ще е най-тежката битка до момента на българина, който е загубил само 2 сета в турнира. Срещу Надал обаче това няма значение, тъй като испанецът излиза за 24-ия си полуфинал в Шлема и опитът безспорно е на негова страна.

За Димитров това е едва второ появяване на "мейджър" турнир, като при предишната си поява той загуби с 1:3 от Новак Джокович на Уимбълдън. В момента обаче той е в още по-добра форма в сравнение с тогава, докато в същото време Надал не е това страшилище, което редуваше титла след титла.

Гришо и Рафа са изиграли 7 двубоя помежду си, като Надал има цели 6 победи. Играта на Димитров обаче винаги му е създавала проблеми. Така беше и при единствения четвъртфинал на българина на Australian Open през 2014 година. Тогава той загуби от испанеца с 1:3, но пропусна куп шансове срещу тогавашния №1 в света.

При последната им среща в Китай в края на миналата година Димитров записа и първата си победа над Надал, след като спечели с 6:3, 6:4 - безапелационна победа в два сета. Като цяло, само в два от мачовете Григор не е взимал сет на своя съперник - на ATP 1000 в Мадрид през 2015 година (най-слабата на Гришо след пробива в топ 100), и на АТП 500 в Рим, където Надал се чувстваше в свои води на червения клей корт.

При победа днес Григор Димитров ще се класира за първия си финал на турнир от Големия шлем и ще се завърне в топ 10 на мъжкия тенис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички