Анонимник едва не обърна Григор Димитров, но българинът оцеля в Барселона


Анонимник едва не обърна Григор Димитров, но българинът оцеля в Барселона
Снимка: Getty Images/Guliver

32137 0

Григор Димитров едва не допусна пълен обрат от анонимния за масовата тенис публика Малек Джазири, но оцеля в тричасова битка срещу представителя на Тунис и спечели след 7:5, 3:6, 7:6 (10:8) в осминафинална битка на тенис турнира в Барселона от сериите ATP 500.

Още първият сет подсказа, че мачът няма да е никак лесен за българина. Той беше пробит рано-рано и Джазири водеше с 2:4, но Димитров влезе в отлична серия и обърна резултата, достигайки до 7:5 в първия сет. Последва обаче спад в неговата игра, а тунизиецът се възползва отлично - по един пробив в началото и в края и той влезе в решаващата част с психологическо предимство.

Джазири проби и отново поведе с 4:2, но Димитров не се предаде - върна пробива и двамата влязоха в непредсказуем тайбрек. В него Димитров пропусна 3 мач-бола, но и спаси два в полза на своя съперник. В крайна сметка при 8:8 Григор взе следващите две точки по прекрасен начин - атака при мрежата и форхенд по правата, с което си гарантира успеха и участието на четвъртфинал в Барселона.

В следващата фаза намиращият се в добра форма от начаото на сезона на "клей" Димитров ще се изправи срещу победителя от мача Пабло-Карено Буста - Адриан Манарино.

ТРЕТИ СЕТ

ТАЙБРЕК (10:8) - Началото премина без мини пробиви, като за Григор имаше проблеми при 3:3 и негово подаване, но Джазири все пак сбърка - 4:3 за българина. В следвата точка Димитров пропусна шанс за мини-пробив, след като прати лесен бекхенд в аут - 4:4. Точно в този момент дойде и първата грешка на Джазири - форхенд в мрежата и Димитров поведе с 5:4 и следваха два негови сервиса. Той оцеля в следващото разиграване и получи два мач-бола на своята сметка. Джазири обаче рискува с форхенд по диагонала и спаси първия и по-опасен мачбол, връщайки мини-пробива, а след това последва и изравняване след аут от форхенд на родния представител - 6:6.

Двамата влязоха в разиграване в точка №13 и Джазири пресили форхенд, пращайки топката в аут - нов мачбол за Димитров. Той получи сериозно предимство в следващото разиграване, но бекхендът му изневери и той прати завършващия си удар в аут - 7:7. С мощна атака Джазири успя да направи и втори мини-пробив, осигурявайки си втори мач-бол срещу световния №5. И неговите нерви обаче не издържаха и той прати форхенд в аут, въпреки че беше в по-добра позиция - 8:8. С прекрасна атака при мрежата българинът стигна до нова точка за спечелване на мача. Този път Димитров не сбърка и успя да спечели разиграването, с което завоюва и трудна победа в мача.

6:6 - Димитров откри гейма с двойна грешка - 6-ата в неговия актив, а след това прати и бекхенд в мрежата - 0:30. Уверена атака на българина при мрежата намали неговия пасив, а след това Григор прати убийствен форхенд по правата, кацнал точно на линията - 30:30. Джазири обаче отвърна на удара със страхотен дълбок форхенд, който остана недостижим за Димитров - точка за мача в полза на Джазири. Димитров натисна на бекхенд страната на съперника и той сбърка - равенство. Вторият в схемата стигна до предимство след нова грешка на тунизиеца, а след това и мрежата помогна на Григор да затвори гейма - тайбрек!

5:6 - Въпреки контузията тунизиецът продължи да сервира добре и поведе с 30:15. При ситуация 30:30 Димитров имаше шанс за атака от ретур, но прати бекхенда си в мрежата. И следващият удар на Григор беше в аут и Джазири си осигури минимум тайбрек.

5:5 - Джазири поиска медицински таймаут преди сервиса на Григор Димитров, а това очевидно разколеба българина. Той допусна изоставане от 0:30, а след това трябваше да играе на втори сервис. Григор атакува, а Джазири прати минаващ удар в аут за 15:30. Последва и директна точка от сервис и Григор елиминира аванса на съперника си - 30:30. Комбинация сервис по диагонала - форхенд в обратно поле донесе и аванс на световния №5, който завърши гейма успешно след ретур на Джазири в мрежата.

4:5 - Джазири намали драстично грешките си в гейм №9 и поведе с 40:0 на Григор, а после затвори лесно подаването си след форхенд в аут на Димитров.

4:4 - Равенството е възстановено след гейм на 15 в полза на световния №5.

3:4 (пробив) - Две точки за пробив в полза на Григор Димитров, който поведе с 15:40 при началния удар на Джазири. Съпепрникът на Димитров прати форхенд в аут и Гришо върна пробива.

2:4 - Григор най-после спира серията на противника, с гейм на

1:4 - Джазири започна гейма с невероятен форхенд по ранно отскочила топка и я качи точно на страничната линия, но Григор успя да докара нещата до 30:30. И точно тогава българинът направи недопустима грешка от сечен бекхенд, изкарвайки в аут, а с ас от втори сервис тунизиецът взе своето.

1:3 (пробив) - Грешка от бекхенд при опит за игра по ранно отскочила топка и две непредизвикани грешки от форхенд направиха резултата 15:40 на сервис на Григор! Мощна атака от форхенд по обратния диагонал заличи първата възможност, но при втората Димитров не успя да пречупи тунизиеца и направи нова грешка от форхенд.

1:2 - За съжаление обаче Джазири в момента изглежда сякаш по-малко напрегнат и отново спечели гейма си - този път на 30, но пък Димитров направи страхотен форхенд по правата, след като беше изхвърлен далеч извън корта от много добър къс диагонал и може би това ще му даде повече увереност.

1:1 - За щастие Григор реагира позитивно и набързо си взе подаването, на нула.

0:1 - Българинът стартира частта с много мощен завършващ форхенд-ретур по правата и дочака груба грешка на Джазири при 30:30 от бекхенд, което значеше шанс за пробив! Григор, обаче, го пропусна доста глупаво, след като не успя да вкара топката по оголената права. Все пак нашето момче успя да си извоюва моментално втора възможност за пробив, но и при нея сбърка от форхенд, тъй като натисна здраво от ретур и след като не затрудни Джазири, трябваше да покрива оголената половина и стигна малко късно за точен удар. Така тунизиецът пак се измъкна и поведе в сета.

ВТОРИ СЕТ - 3:6

0:1 (пробив) - Димитров поведе с 30:0 и сякаш си помисли, че е спечелил гейма, което моментално беше наказано от Джазири - четири поредни точки и отличен старт за него в началото на този сет.

0:2 - Джазири затвърди пробива доста лесно - на 15, като Григор пък затвърди лошата тенденция от непредизвикани грешки от края на първия гейм.

1:2 - Григор най-после влезе в час и с експресен сервис гейм на нула се разписа на таблото.

1:3 - Резултатът стана 0:30 след бекхенд ретур по диагонала на Григор, който беше даден първоначално за аут, но главният съдия направи корекция и Джазири директно загуби точката. Грешка от форхенд по правата на тунизиеца значеше 15:40! Много хубаво построена атака на Джазири не остави шанс на Григор при първата възможност за връщане на пробива, а при втората, след дълго разиграване, българинът удари бекхенд с рамката на ракетата - дюс! Моментално комбинация от къса топка и минаващ бекхенд по правата даде трети шанс на Григор да върне ранния пробив, но Джазири вкара отличен сервис и изхвърли много българина от корта, след което с втория удар спечели точката. Това се оказа решаващо и тунизиецът успя да вземе следащите две точки и да удържи.

2:3 - По-труден сервис за Димитров, който трябваше да се измъква от 15:30, но го стори със солидна игра.

2:4 - Този път Джазири доста лесно успя да спечели сервис гейма си - на нула.

3:4 - Григор не се затрудни особено, но Джазири впечатли с невероятна къса топка от бекхенд при 30:0 в полза на нашето момче, когато само подпря със сечен удар много мощен лифтиран бекхенд на българина.

3:5 - За съжаление Димитров отново не съумя да прояви необходимата комбинация от агресия и търпение в играта си и Джазири пак доста лесно си взе сервис гейма - на нула.

3:6 (пробив) - Два поредни магически ретура на Джазири докараха резултата до 0:30, а двойна грешка на Григор означаваше 0:40. Още при първия шанс Джазири затвори сета, след като настигна недостатъчно добре воле на Димитров и го завърши.

ПЪРВИ СЕТ - 7:5

1:0 - Стабилен старт за Григор Димитров, който взе първото си подаване в мача на 30.

1:1 - Както Джазири направи в първия гейм, така и Григор сега дръпна с 15:30 на сервис на противника, но точно както при сервиса на българина, сега тунизиецът се измъкна с три поредни солидни точки.

2:1 - Светкавичен сервис гейм за Димитров, на нула.

2:2 - Джазири отново изравнява - също с гейм на нула, като впечатли с разиграването за 30:0, когато направи два отлични сечени удари, вторият от които стана неспасяема къса топка.

2:3 (пробив) - Първа точка за пробив в мача - в полза на Джазири, след като Григор направи двойна грешка за 0:15, а при 30:30 не се позиционира добре при къса топка на тунизиеца и сбърка от бекхенд в близост до мрежата. Българинът се спаси с бурна атака от сервис, форхенд и завършващ смач, но пропуск от форхенд по правата, който отиде в мрежата, даде втори шанс за Джазири. Двойна грешка на Григор пък значеше пробив.

2:4 - Тунизиецът продължи да играе изключително разнообразно, реализирайки две поредни точки от 15:15 благодарение на директен печелишв удар от елегантен сечен бекхенд и предизвиквайки грешка на Григор с мощен форхенд, като спечели сервис гейма си на 30.

3:4 - Григор отново намери играта си на сервис и спечели гейма си на 30, реализирайки ас и забивайки брутален форхенд обратен диагонал.

4:4 (пробив) - Димитров няма отговор на играта на Джазири, когато нещата отидат на бекхенд, тъй като тунизиецът използва много лифт и кара нашето момче да удря бекхенд над рамото. На форхенд, обаче, е различно и в този гейм Григор успя да стигне до точка за пробив при 30:40, след като именно с форхенд затрудни много противника на мрежата и лесно го размина след това. Последва истински скандал - Джазири изкара форхенда си на косъм в аут, но съдията посочи друг отпечатък и точката беше преиграна след като Димитров първоначално беше готов да вика надзорника на турнира, а при повторното разиграване тунизиецът завърши с брутален форхенд-диагонал. Българинът обаче не се предаде, спаси геймбол и вече при втората си възможност в гейма и мача за пробив дотук дочака грешка на Джазири.

5:4 - Все още ядосаният, но явно фокусиран заради гнева Григор набързо наниза четири поредни точки, включително два поредни аса и затвори гейма.

5:5 - Българинът продължи да натиска, стигайки до 15:30, но след това тунизиецът успя да "включи" сервиса си и се добра до 40:30. Гръмотевичен минаващ форхенд-диагонал на Григор обаче означаваше дюс, а точка по-късно Джазири изтърва лесен смач, опитвайки се да го изиграе с отскок и пропусна втори шанс да затвори гейма. Последва грешка от форхенд на Джазири и първи сетбол за Димитров! Тунизиецът успя да се спаси с хубава атака още от втори ъгъл, а после малко случайно направи и неспасяема къса топка, след като беше натиснат по правата. В крайна сметка Джазири изравни геймовете след лесно воле.

6:5 - Григор поведе набързо с 40:0, но непредизвикана грешка и двойна грешка даде шанс за драма. Последва ас и всичко приключи благополучно.

7:5 (пробив) - Димитров отново влезе с агресивна постройка при сервис на Джазири и този път успя да стигне до 0:40 - три поредни сетбола! С абсурден подсечен скъсен удар тунизиецът спаси първия, а при втория със сечен бекхенд "изтиска" грешка от лифтирания бекхенд на Григор. Мощен сервис пък означаваше равенство. Мълниеносен форхенд с пълно разтягане точно на основната линия даде на нашето момче нов шанс да затвори сета - вече пети и четвърти в гейма. Тук Джазири не издържа и сбърка от форхенд по правата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички