"Шоуто на Кобрата" не доближи Кубрат Пулев до "клуба на елитните"


"Шоуто на Кобрата" не доближи Кубрат Пулев до "клуба на елитните"
Снимка: БГНЕС

4309 0

Кубрат Пулев безспорно е сред добрите боксьори в тежка категория. Неслучайно той се добра до мач за световната титла през ноември 2014 година, а по всяка вероятност Кобрата отново ще има шанс за това през 2017. Но "клубът на елитните" е ексклузивен и е само за подбрани имена в световния бокс - Владимир Кличко, Дионтей Уайлдър, Антъни Джошуа, Джоузеф Паркър. За да се присъедини към него и за да покори световния връх, спортист №1 на България за 2012 година има нужда от много повече от това, което видяхме в зала "Арена Армеец". Шоуто беше на ниво, но дори то не скри, че Пулев има нужда от няколко ключови промени, за да промени статута си от "добър" на "елитен".

Предвидимите атаки

В шоу-двубоя срещу Самюел Питър Кобрата отново беше твърде еднообразен в атаките си, въпреки че имаше шанс срещу този слаб съперник да пробва различни и дори нови атаки. Пулев обаче заложи на изпипаните прави удари с лявата ръка, които наричат "jab". И докато той показва страхотна точност с тях и висок процент на удари в лицето на съперника, срещу класни съперници боксовите анализатори ги наричат просто "дразнещи ударчета". В случая с Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко се видя ясно, че сериозен боксьор дори не помръдва при подобни серии от страна на родния представител. Те обаче не носят дивиденти срещу играчи от топ класа, които разполагат с далеч повече и могат да те повалят с един съкрушителен удар. Триото Кличко - Уайлдър - Джошуа са типични "нокаутьори" и, докато "jab" прийомите на Пулев може да помагат в защитен план и да държат съперника на определна дистанция, то със сигурност не носят достатъчно позитиви в атакуващ план.

За да се промени това, Кубрат Пулев трябва да започне да използва дясната си ръка. Във втория рунд на двубоя срещу Питър той просто атакуваше с лявата и изморяваше своя съперник, който и без това трудно се движеше. Но в редките случаи, в които залагаше на акция с дясната ръка, или пропускаше възможност нокаутиращ прав или ъперкът, или не успяваше да нанесе точно попадение, откривайки се за атаките на Питър. Именно заради несигурността в атака с дясна ръка Пулев продължава да е уязвим срещу контраатака от страна на съперника. По този начин и Питър нанесе малкото си добри удари в двубоя по време на "Нощта на шампионите". Истината е, че на Пулев му липсват разнообразие, креативност и...

Сила на ударите

От самото начало на кариерата на българина сред професионалистите, има една константа, наблюдавана от добрите анализатори в бокса - ударите на Пулев са точни, но слаби. В комбинация с еднотипната игра в атака, това е основна причина Кобрата все още да не е считан за боксьор от класата на най-добрите в категорията. Помните ли двубоя срещу Кличко (извън теориите, че Кличко се е бил с метал в ръкавиците и подобни смехотворни твърдения)? Кобрата нанесе немалко удари в главата на Кличко, и то точно заради тази точност, която притежава. Но с много малко сила. След 5-ия рунд, когато настъпи нокаутът, украинецът изглеждаше така, все едно двубоят не е започнал. И нито един удар не е попаднал в главата му.

Това е проблем, по който се работи изключително трудно, особено за 35-годишен боксьор с над 20 мача. Новият треньор на българина Ули Вагнер със сигурност е забелязал това и, за да подготви своя боксьор за мач за която и да е световна титла в бокса, то той трябва да насочи тренировките и подготовката на Пулев към увеличаване и на скоростта, и на силата в ръцете. В противен случай, Кобрата ще остане отличен боксьор, но никога няма да може да спори с най-класните съперници в тежка категория.

Движението по ринга

Защитата на Кубрат Пулев безспорно е подобрена и беше видно, макар и срещу слаб съперник. Движението му по ринга обаче остава голяма въпросителна в арсенала му. Дори срещу Питър той получи удари, които трябва да избягва лесно с една-две крачки назад или встрани. Това обаче не се случи и дори имаше един случай в средата на иначе краткия двубой, в който Пулев получи тежък удар заради недобрата кординация на краката в защита. В случая беше спасен от височината си и добре спазваната дистанция в продължение на мача. Срещу класни съперници обаче тези удари, които успя да нанесе Питър, ще са фатални.

Дефектите в играта на Пулев са налице и победи срещу посредствени съперници няма да ги прикрият, а само могат да увеличат усещането за непобедимост, което имат повечето фенове у нас, когато става дума за Кобрата. Но ако се работи в правилната посока, повечето слаби страни в играта на българина могат да бъдат премахнати, или поне изолирани. Кубрат Пулев винаги е показвал желание за усъвършенстване и израстване в професионалния бокс. Това, че има само една загуба, може да се дължи на факта, че се е изправял срещу посредствени съперници, но също така и на факта, че той действително е добър. Единственото, което му липсва, е усъвършенстване на детайлите в играта. Направи ли го мечтата може да стане реалност.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички