Руски допинг експерт: Спечелихме игрите в Сочи с държавна допинг програма


Руски допинг експерт: Спечелихме игрите в Сочи с държавна допинг програма

1732 0

Десетки руски атлети, включително 15 медалисти от Зимните олимпийски игри в Сочи, са били част от държавна допинг програма. Програмата е развивана в продължение на година - от есента 2013 година, с едничката цел Русия да доминира по медали на домашните игри, твърди бившият председател на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков пред The New York Times. Две от споменатите имена са на ски бегача Александър Легков и на състезателя по бобслей Александър Зубков, които веднага отрекоха. Третото име е на състезателя по скелетон Александър Третяков. И тримата са медалисти от Сочи - Зубков има два златни медала, Легков има злато и сребро, а Третяков - един златен медал.

Родченков казва, че самият той е разработил „коктейл“ от три забранени за спортисти вещества, с който е помогнал за повишаване на спортните резултати на руснаците. Основата на формулата е следната – един милиграм стероид на един милилитър алкохол. Алкохолът е използван, за да може стероидите да бъдат по-бързо усвоявани от организма и да се заличат по-бързо всякакви следи. За да не бъдат хванати при проверките в Сочи, пробите на допингираните спортисти са били подменяни от руските тайни служби, като е имало специални операции - била е пробивана стената на лабораторията, в която са събирани и съхранявани пробите и съответно е правена замяната. Състезателите са давали „чиста урина“ месеци по-рано и точно тя е била давана на антидопинговите инспектори от УАДА, твърди Родченков. По негови сметки така са подменени 100 проби за допинг. Ключът е в шишенцата, в които са давани проби - те са специална изработка, но не е ясно как Русия е успяла да вземе съвършени дубликати. „Работехме като швейцарски часовници“, коментира руският експерт.

Родченков споделя и друг интересен момент – имало е атлети, които са опитвали да вземат непозволени вещества извън руската програма. Това увеличаваше риска да бъдат хванати, казва той и определя поведението им като на „малки деца“. Такъв бил случаят с Елена Лашманова, златен медалист по спортно ходене от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

В Сочи Русия спечели общо 33 медала – 13 златни, 11 сребърни и 9 бронзови, а на второ място остана Норвергия с 11 златни, 5 сребърни и 10 бронзови медала т.е. общо 26 отличия. САЩ остана чак на четвърто място – 28 медала, но само 9 титли, 7 втори места и 12 трети места.

Само допреди няколко месеца Григорий Родченков беше начело на проверките за допинг в Русия и получи медал от руския президент Владимир Путин. Впоследствие обаче Родченков беше обвинен, че е изнудвал руски спортисти със заплахи, че ще обяви техни положителни всъщност допинг проби. След като двама от бившите му колеги в руската антидопингова агенция (РУСАДА) починаха при подозрителни обстоятелства, Родченков избяга в САЩ и живее в Лос Анджелис, заедно със заместника си в лабораторията Тимофей Соболевски. На 3 февруари почина Вячеслав Синев, председател на управителния съвет на РУСАДА, а на 15 февруари масивен инфаркт отне живота на бившия изпълнителен директор на организацията Никита Камаев.

Твърденията на Родченков са „продължение на атаката срещу руския спорт“, категоричен беше руският министър на спорта Виталий Мутко. По думите му това са мръсни приказки, слухове, но без доказателства. Той визира скандала с допинг в леката атлетика в Русия. Мутко добави и, че тепърва ще анализират материала в The New York Times, за да бъде решено дали Русия да не заведе съдебно дело.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички