Нечувано! От Русия си признаха за системното допингиране


Нечувано! От Русия си признаха за системното допингиране
Снимка: Getty Images/Guliver

1317 0

За първи път руски държавен служител призна официално, че е имало организация при употребата на допинг от спортистите на тази страна.

Става въпрос за изпълняващата длъжността председател на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Ана Анцелиович, която в голямо разследване на "Ню Йорк Таймс" признава за "конституционен заговор" при употребата на допинг от руски спортисти по време на олимпийските игри в Сочи.

В интервюто още има беседа с главния виновник за разкриването на аферата - предшественика на Анциелович Григорий Родченков и други руски спортни чиновници.

Sportlive.bg посочва, че пресслужбата на руския президент Владимир Путин обвинява "Ню Йорк Таймс" в некоректно цитиране и не приема за официален източник материала на изданието по темата.

От Кремъл обявяват, че няма как да са сигурни дали председателят на РУСАДА в действителност е произнесла въпросните признания.

Разказва се подробно и за доклада на канадския професор Ричард Макларън, който стана повод за отстраняването на руските лекоатлети и щангисти от олимпиадата, както и за отнемането на домакинството на Русия на етап от световната купа по биатлон и световното първенство по бобслей. Ана Анциелович признава, че била шокирана от резултатите на разследването и признава, че това е бил организирано.

В същото време както тя, така и всички други интервюирани от "НЙ таймс" чиновници са категорични, че няма замесени ръководители от високо равнище - както в спорта, така и в политиката и силовите структури. Почетният президент на руския олимпийски комитет Виталий Смирнов призна за много грешки, но допълни, че държавното ръководство няма вина.

Той напомни за разкритията на руски хакери как на определени западни атлети е било разрешавано да приемат забранени вещества и уточни, че Русия няма същите възможности. По всички личи, че се е променила основната линия на поведения на руските спортни ръководители.

От пълното отрицание ("Няма такова нещо", "Кой го познава този Макларън", "WADA е манипулирала пробите") се върви към частично признаване на вината.

Целта е руските спортисти да бъдат допуснати до зимната олимпиада в Пьончанг през 2018 г. и, разбира се, да бъдат парирани още в зародиш всички опити за отнемане на домакинството на следващото световно първенство по футбол./24 часа

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички