ШОК: Световният шампион се отказва от Формула 1 (ОБНОВЕНА)


ШОК: Световният шампион се отказва от Формула 1 (ОБНОВЕНА)
Снимка: Guliver/Getty Images

2241 0

Световният шампион Нико Розберг сензационно обяви, че прекратява кариерата си във Формула 1! Изненадващото признание на германеца идва по-малко от седмица след като спечели първата титла в кариерата си, завършвайки на второ място в последното състезание за 2016 година в Абу Даби.

Розберг уведомява феновете си за шокиращото решение с дълго съобщение в социалната мрежа Фейсбук. От него става ясно, че още след кръга в Япония решил да прекрати кариерата си в Кралските гонки, ако спечели титлата в битката със съотборника си Люис Хамилтън.

Така след 206 състезания, 23 победи и 30 полпозишъна Розберг прекратява кариерата си във Формула 1.

"Откакто съм състезател вече 25 години, мечтата ми и единствената ми цел са били да стана световен шампион във Формула 1. Това беше намерението ми по време на цялата тежка работа, цялата болка и всички лишения.

И сега изпълних целта си. Изкачих планината си, на върха съм и се чувствам добре. Най-силната ми емоция в момента е дълбока благодарност към всеки, който ми помогна, за да осъществя мечтата си. Този сезон, казвам ви, беше толкова тежък. Давах всичко от себе си като луд във всяко отношение заради разочарованията в последните две години. Но пък те ме зареждаха с мотивация, която не бях изпитвал никога преди.

Естествено, всички в семейството ми споделяха усилията му. Не мога да намеря думи да благодаря на съпругата си Вивиан; тя беше изумителна. Тя разбра, че тази година е голямата година и ми помогна да се възстановявам напълно след всяко състезание, грижеше се за дъщеря ни, поемаше отговорностите, когато работата ми ставаше все по-тежка.

Когато спечелих на "Сузука", стана ясно, че титлата е в моите ръце и мен самия зависи съдбата ми. Голямото напрежение започна и тогава бяха първите ми мисли да прекратя кариерата си, ако стана световен шампион.

В неделя сутрин в Абу Даби осъзнавах, че това може да е последното ми състезание и това чувство ми прочисти главата по време на самата надпревара. Преди старта исках да се насладя на всеки момент, защото ми се случваше за последно... и тогава светлините угаснаха и преживях най-напрегнатите 55 обиколки в живота си.

В понеделник сутрин вече взех окончателното си решение и го казах първо на Вивиан и Гьорг (Нолте, мениджър на Нико), а след това и на Тото (Волф, директор на Мерцедес). Единствената част от решението ми, която приемам тежко, е тази, че поставям в много трудна ситуация състезателното ми семейство.

Но Тото ме разбра. От самото начало осъзна, че съм напълно сериозен и уверен и това ми помогна. Най-гордият момент в кариерата ми е фактът, че спечелих световната титла с този невероятен екип в "сребърните стрели". Сега просто искам да се наслаждавам на момента. Това ще се случи в следващите седмици, ще си спомням за изминалия сезон и за всяко преживяване, което ми се случва.

След това ще обърна нова страница от живота си и ще видя какво има да ми предложи", е написал Розберг във Фейсбук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички