Такъв шампион никога не е имало! Тайсън Фюри или Олександър Усик ще е първият в историята на тежка категория в бокса


Такъв шампион никога не е имало! Тайсън Фюри или Олександър Усик ще е първият в историята на тежка категория в бокса
Снимка: GettyImages

1590 0

"Мачът на века" - така е определяна битката между Тайсън Фюри и Олександър Усик. Две от страшилищата в бокса, като единият от тях ще запише името си завинаги в историята на този спорт. Зрелището е насрочено за 18-и май в Рияд, Саудитска Арабия, като лагерите и на двамата вече са там, загрявайки за шоуто.

Битката ще коронясва първия безспорен шампион в тежка категория след Ленъкс Люис, но ще бъде първият изобщо в ерата на четирите пояса. Никога преди това в историята не е имало боксьор, който да държи и четирите пояса (WBA, WBC, IBF и WBO) и затова си има причина.

WBO (Световна боксова организация) е основана през 1988 година и е базирана в Пуерто Рико. Неговият цвят е кафяв и определено не се нарежда на първите места по престижност от тези 4.  На него има три златисти медальона, както карта на света и ринг, на който пише WBO. Има и две боксови ръкавици. Най-отгоре също има орел, разперил криле.

Никога досега в бокса не е имало такъв шампион!

Още: Отнета победа: Първият, който трябваше да "свали" Тайсън Фюри дори не е боксьор вече, а боклукчия

Победителят ще стане първият абсолютен шампион в тежка категория, който държи всички колани. Последният такъв шампион беше Ленъкс Луис - през 1999 година. Тогава той спечели три титли в битка с Ивендър Холифийлд, завоювайки коланите на WBA, WBC и IBF. От 2007 година обаче се появи и поясът на WBO, започвайки "ерата на четирите колана". А оттогава нито един боксьор не успява да събере всичките титли  в една ръка.

Непобедени на ринга

Истински машини, но един от Фюри и Уайлдър ще е големият победител!

И двамата боксьори все още са непобедени на професионалния ринг. Фюри спечели 34 от 35 битки, включително победа над Владимир Кличко. Единственото равенство в кариерата на британеца се случи в битката срещу Дионтей Уайлдър.

Битката се проведе на 1 декември 2018 година в Лос Анджелис. Фюри доминираше в битката, но Уайлдър го прати два пъти в нокдаун (в 9-ия и 12-ия рунд). Битката продължи пълниъе 12 рунда и завърши наравно с разделено съдийско решение.

Още: Тайсън Фюри срещу Усик: Регистрация и абонамент в DAZN за боксовото зрелище (стъпка по стъпка)

Що се отнася до Усик, украинецът триумфира във всяка от своите 21 битки на професионално ниво. За последно Олександър се качи на ринга през август миналата година, когато нокаутира британеца Даниел Дюбоа в деветия рунд.

Припомняме, че срещата между Усик и Фюри трябваше да се проведе на 17 февруари тази година в Рияд, но бе отложена. Причината бе аркада, която британецът бе получил по време на един от спарингите. След дълги спекулации относно датата и точното провеждане избраната дата бе 18-и май. 

Кой ще излъчи Усик срещу Фюри в България? 

Гледайте Усик срещу Фюри в мача за абсолютен световен шампион

Правата за излъчване в България, както и в още 235 държави, се държат от стрийминг платформата DAZN (линк за регистрация и гледане). Благодарение на компанията, специализирана в излъчване на спорт на живо, ще можем да станем свидетели на историческата битка.  

В dazn.com ще се излъчат всички подгряващи двубои, като началото на галавечерта е в 18:00 часа, а главното събитие се очаква да започне след 00:00 часа българско време.

Още:  Тайсън Фюри не използва истинското си име, сменил го е, за да е по-продаваем в бокса?

Само един е начинът да гледаме Фюри срещу Усик в спора за абсолютен световен шампион

Шокиращо: Тайсън Фюри смазва от бой Олександър Усик и го бие за 3 рунда (ВИДЕО)

Сторил "невъзможното" срещу Кубрат Пулев изненада: Странна прогноза за Тайсън Фюри - Олександър Усик

От лагера на Олександър Усик за бащата на Тайсън Фюри: Може и да завърши в линейката!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички