Съперникът на Кубрат: Спецченгето с минало на крадец, изхвърлен от бокса доживот


Съперникът на Кубрат: Спецченгето с минало на крадец, изхвърлен от бокса доживот
Снимка: принтскрийн

4639 0

Тази нощ българската звезда в бокса тежка категория Кубрат Пулев ще проведе първия си мач в САЩ, а съперник ще му бъде румънецът Богдан Дину. SportLive.bg спазва традицията да ви разкаже повече относно това кой е Дину и какви са интересните моменти в живота и кариерата му.

Боксьорът е роден в град Бузъу, Влашко, недалеч от Карпатите, където властва легендата за граф Дракула. Става професионалист през 2008 година, но също е и агент на Специалните сили в Румъния, на непълен работен ден. Интересното е, че за повече от 11-годишна спортна кариера Дину е провел едва 18 мача. Статистиката му е добра - 17 победи, 14 с нокаут, и само една загуба, но е важно да се отбележи, че поражението е срещу единствения му по-сериозен съперник дотук. Пулев е вторият.

Иначе като млад има няколко добри постижения, сред които е световната титла до 17 години през 2003 година и бронзът на Евро до 17 години. С колегите си от Специалните части пък печели Купата на интервенционните структури. В надпреварата участват 51 екипа от Жандармерията, Гранична полиция и други такива звена. Отчитат се показатели като физическа издръжливост, стрелба, преодоляване на препятствия, симулират се истински събития.

Има обаче тъмно петно в биографията си, което така и не успява да изтрие. Случва се преди Световното първенство през 2007 година, в САЩ. Румънецът е дисквалифициран от спорта доживот, след като е обвинен в кражба на магазин за спортни стоки. Откраднатото е... чифт боксови ръкавици. Дину е в Чикаго, за първи път е в САЩ. Отива с двама свои приятели в магазин, влизат в него с чанти и слагат в тях два чифта ръкавици. Стойността на продуктите е 100 долара. На излизане ги спира охраната и ги обвиняват в кражба.

"В чантите си имахме покупки от други магазини. А в този никъде нямаше кошници и шкафове, за да си оставим багажа. Затова като взех ръкавиците, ги сложих в чантата и може би това ми беше грешката. Не сме били арестувани, но после ни се обадиха и ни казаха, че сме изхвърлени доживот от AIBA. Mеждународната федерация взе толкова крайно решение без конкретни доказателства. Изглежда, че манталитетът на хората там е останал комунистически. Имам предвид на първо място тайландеца, който е начело на световния бокс", коментира впоследствие Дину пред румънско издание. За негово щастие, наказанието му е намалено на една година, но не защото са оневинени, пишат на север от Дунава.

Друг интересен факт за боксьора е, че стилът му е смятан за сходен с този на легендата Владимир Кличко. Именно заради това Александър Поветкин го кани за спаринг-партньор преди мача си с украинеца. Освен това е висок като него - извисява се на впечатляващите 196 сантиметра. За Дину е важно, че силата му е и в двете ръце, добрият прав удар и атлетичното тяло. Богдан Дину мечтае един ден да се изправи срещу голямата звезда в категорията към момента Антъни Джошуа. Румънецът иска да си свери часовника срещу британската звезда от няколко години. Иначе любимият му боксьор е Мохамед Али.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички