Какво се случи с най-младия футболист, играл професионално?


Какво се случи с най-младия футболист, играл професионално?
Снимка: Jorge Abrego/ laopinioncoruna.es

5555 0

Боливиецът Маурисио Балдивиесо може би не говори нищо на съвременния футболен фен. Преди 12 години обаче полузащитникът стана най-младият футболист в историята на играта. Малко преди 13-тия си рожден ден Балдивиесо дебютира в шампионата на страната на ФК Аурора, като се появи като резерва в мача с Ла Паз.

Треньор на тима по това време е бащата на Маурисио - Хулио Сезар Балдивиесо. Нещата обаче не тръгват никак добре, въпреки че момчето показва завидна игра за възрастта си. Ръководството не е съгласно с пускането на толкова млад играч при мъжете, в резултат на което Хулио е уволнен, а Маурисио отстранен от тима.

Дебютът на Маурисио предизвиква полемики по целия свят. Някои лекари твърдят, че психическото натоварване при дебют на такава ранна възраст може да е прекалено голямо, Други пращат писма до омбудсмана на Боливия с искане да се намеси по въпроса. Местни издания пишат коментари доколко е релевантно дете да играе наравно с мъжете и има ли риск за здравето му.

Самият Балдивиесо става нещо като знаменитост и заявява, че иска да играе в Реал Мадрид или Манчестър Юнайтед. Той обаче ще се завърне на терена чак през 2011 г., когато и баща му се завръща на треньорския пост в Аурора.

Младият талант започва да играе по-редовно, като записва 19 мача и 3 гола. Той обаче не успя да направи нищо значимо, като сменя още няколко тима в родината си. Първо наем в Реал Потоси, после още един сезон в Насионал Потоси. През 2015 г. той записва и 1 мач за младежкия отбор до 20 г.

Дори след това кариерата му не потръгва никак добре - 3 мача в Университарио де Сукре, още 8 в тима на Вилсттерман. През 2016 г. Маурисио преминава в Сан Хосе, но там за 2 сезона се появява на терена само 13 пъти. Единственият трофей пък на халфа е Клаусура с Винстерман през 2016 г.

От 2018 г. Маурисио е свободен агент и не е известно дали ще продължи кариерата си. Макар и само на 24 години, талантът се оказва никому ненужен даже в родината си. Новинарските сайтове също мълчат около настоящето на футболиста, но след 3 години без футбол, едва ли някой някъде ще избере да подпише именно с него. Така кариерата му приключва толкова рано, колкото и започна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички