Предателство или просто бизнес: Защо FSG продава Ливърпул


Предателство или просто бизнес: Защо FSG продава Ливърпул
Снимка: Getty Images/Guliver

7970 0

Един от най-големите футболни клубове в света Ливърпул е напът да смени собствеността си. Авторитетното британско издание The Athletic съобщи в началото на седмицата, че американският собственик на "червените" Fenway Sports Group очаква оферти за Ливърпул. Новината дойде като гръм от ясно небе за привържениците на отбора, а вероятно и за голяма част от хората в клуба - от футболистите и треньорския щаб до служителите.

Продажбата на Ливърпул - защо точно сега?

Решението на FSG да продаде Ливърпул бе изненадващо най-вече заради това, че нямаше предварителни знаци, че се подготвя подобен ход. А продажбата може да се разглежда поне в две посоки - като предателство към клуба и като правене на бизнес, характерен за (почти) всички американски инвеститори, каквито са и FSG. Защо обаче Джон Хенри и компания решиха точно сега да се разделят с Ливърпул?

Триумфите в Шампионска лига и Висшата лига

FSG взе Ливърпул през 2010 година в момент, в който "червените" бяха изпаднали в тежка криза заради предишните си собственици Том Хикс и Джордж Джилет. За по-малко от десетилетие мърсисайдци не просто се изправиха на краката си, но и стигнаха до исторически първи триумф в ерата на Висшата лига, както и до спечелването на шести трофей в Шампионска лига.

Как FSG покачи цената на Ливърпул

Постигането на тези два успеха неимоверно повишиха цената на Ливърпул, който отново се превърна в един от най-скъпите отбори в света. "Червените" несъмнено са един от петте най-големи клуба в света, а освен това са на върха на силите си (изключвайки този сезон) - всяка година са замесени в битката за титлата във Висшата лига и се борят за трофея в Шампионска лига.

От търговска гледна точка Ливърпул се намира в най-горния етап от развитието си и едва ли може да се превърне в много по-скъп продукт. Затова навярно и от FSG бързат да продадат клуба, докато е в своя "пик", защото вече започват да се появяват знаци и за упадък, който рано или късно ще настъпи - въпросът е в каква степен.

Лъжата и празните обещания към Юрген Клоп

За да повиши още повече цената и стабилността на Ливърпул, от FSG направиха още един хитър ход - да удължат договора на уважавания и обичан от всички мениджър Юрген Клоп. За постигането на тази цел американските собственици си послужиха с лъжа, заявявайки на Клоп, че виждат клуба като дългосрочен проект и ще продължат да инвестират в него.

Мрачно бъдеще в краткосрочен план за Ливърпул

Клоп едва ли щеше да се съгласи да поднови договора си с Ливърпул, ако не бе получил гаранции за повече инвестиции и развитие на отбора. А те са наложими, защото футболистите на Ливърпул остаряват - ядрото играчи на клуба се намира около 30-те си години и вече трябва да се мисли за подновяване. С новината за продажбата обаче предстоящият зимен трансферен прозорец не изглежда никак обещаващ за Ливърпул, който едва ли ще се сдобие със сериозни попълнения.

FSG иска да прехвърли отговорността за подмладяването на Ливърпул на друг

Една от критиките към FSG през годините бе именно това, че инвестициите за трансфери не са в такива размери, както при Манчестър Сити. Сега обаче американците имат по-голям проблем, защото ако искат да продължат да управляват Ливърпул, то те трябва да се наемат с подновяването на отбора, което би ги върнало в изходна позиция. Затова и FSG предпочита да продаде клуба час по-скоро и да остави това задължение на следващите благодетели.

Джон Хенри - първо бизнесмен, след това фен

През годините Джон Хенри претендираше, че е истински фен на Ливърпул, но когато нещата опрат до бизнес, фенството остава на заден план. Истината е, че със своя "американски" манталитет Хенри никога не е гледал на Ливърпул, както феновете гледат на отбора. Ако той обичаше клуба от сърце, щеше да иска да продължи да помага за развитието на клуба, да инвестира в него и да не го продава, когато е на върха.

Колко струва Ливърпул и кой ще е новият собственик на клуба?

Мнозина определят решението на Хенри и компания като предателство към клуба, но всъщност това за тях е просто бизнес, в което няма нищо лошо. Те отлично осъзнават, че могат да приберат рекордна сума от продажбата на Ливърпул - много по-голяма от тази, която Тод Боели плати за Челси (4,25 млрд. паунда). Сега въпросът е кой ще се наеме да закупи Ливърпул и в каква посока ще отведе "червените". Защото всяка смяна на собствеността води до промени, а те не винаги се харесват от феновете...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички