Радост за България! Сребро за Мирела Демирева в Рио 2016!


Радост за България! Сребро за Мирела Демирева в Рио 2016!
Снимка: Getty Images/Guliver

2978 0

Мирела Демирева постигна най-големия успех в кариерата си и в представянето на Олимпийските игри в Рио 2016! След толкова години отново България има медалист на най-големия спортен форум в леката атлетика.

Демирева преодоля 197 см и донесе сребърен медал за България - от 2001 година на голямо първенство на открито леката атлетика не ни беше носила такава радост (преди 15 години Тереза Маринова го направи).

Българката остана на втора позиция единствено заради фаула си на първата височина - 188 см - което даде шанс на европейската шампионка от Испания Рут Бейтя да стигне до олимпийската титла.

Демирева обаче с личния си рекорд - 197 см - срази конкуренцията на легендарната Бланка Влашич, която се задоволи с бронзов медал, преодолявайки същата височина, но с два повече фаула. Американката Шонте Лоу, която остава лидерка в света през сезона с прескочени 201 см, завърши в Рио 2016 на четвърта позиция, защото покри 197-те сантиметра едва от третия опит.

Това е петият олимпийски медал за България в дисциплината, в която световният рекорд все още принадлежи на Стефка Костадинова от 209 см на Световното първенство през 1987 година.

Предишните четири медали са за Йорданка Благоева (сребро през 1972 година и бронз през 1976-та), както и на Костадинова (сребро в Сеул 1988 и титла в Атланта 1996).

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички