Рио надмина очакванията с незабравимо откриване на Игрите 2016 (ВИДЕО и СНИМКИ)


Рио надмина очакванията с незабравимо откриване на Игрите 2016 (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Guliver/Getty Images

11385 0

Ивет Лалова поведе българската делегация от 51 души със знамето на грандиозната церемония по откриването на Олимпийските игри 2016 в Рио де Жанейро. Тя взриви социалните мрежи с атрактивния си вид, грацията и чара си.

Организаторите на Игрите отправиха едно основно послание чрез шоуто на легендарния стадион "Маракана" - опазването на околната среда и обръщане на повече внимание върху негативното влияние на човешката цивилизация на планетата Земя.

Самата церемония продължи около четири часа и по бюджет не може да се сравнява с Лондон 2012, но пък съдържаше в себе си основния мотив на бразилците, че "от нищо може да се направи нещо".

Хронология

00:15 часа - Легендата Пеле няма да запали олимпийския огън (подробности вижте НА ТОЗИ ЛИНК)

00:30 часа - Само час и половина преди откриването стадионът започва да се пълни...

00:45 часа - 4 800 доброволци ще участват в грандиозната церемония на "Маракана", а част от звездите са Жизел Бюдхен и транссексуалния модел Леа Т. Отделно са ангажирани 500 музиканти и 200 танцьори.

00:55 часа - На Игрите в Рио 2016 участват близо 11 000 спортисти от 208 държави, като ще се състезават в 308 спортни събития в рамките на 16 дни (официално, иначе олимпийската програма започна още на 1-ви август с турнира по футбол за жени).

00:56 часа - Българският знаменосец Ивет Лалова очевидно е готова за откриването. 

01:00 часа - Олимпийският отбор на Ямайка обяви в социалните мрежи, че една от суперзвездите на Игрите в Рио 2016 Юсейн Болт няма да присъства на церемонията по откриването.

01:20 часа - "Маракана" от птичи поглед малко преди началото на церемонията.

01:30 часа - Чакането приклчюи. Време е за Рио 2016!

1:40 часа - Публиката допринася за атмосферата със светлини по трибуните.

1:45 часа - Само четвърт час до шоуто!

02:00 часа - Начало!

02:05 - Три опорни точки има церемонията по откриването. Градина - първата и основната, чийто лайтмотив следва през цялата церемония. Другата са жителите - микс от нации, а третата е забавлението.

02:10 - Първата демонстрация на организаторите бе свързана с основното им послание - да си върнем "зелената" планета и да се грижим за околната среда. Не случайно и началникът на екополицията в Рио де Жанейро бе главно действащо лице в демонстративното издигане на бразилското знаме. Паулиньо де Виола пък изпълни химна на Бразилия през това време.

02:12 - Следващият мотив на церемонията засегна зараждането на живота на бразилска земя - от микроорганизмите преди милиарди години, през създаването на огромните горски площи преди идването на европейците до наши дни.

02:20 - Дойде ред на сегмента на култивирането на земята първо от португалците, които дават и името на държавата Бразилия ("дърво", защото сметнали, че на тази земя всичко расте). Последваха африканските роби, принудително заселени, за да завърши с японската миграция през ХХ век - Бразилия отстъпва само на Япония по японско население.

2:25 часа - Следващата част е "Метрополис" и изобразява изграждането на съвременна Бразилия с гъсто застроените мегаполиси, какъвто е и Рио де Жанейро.

2:30 часа - Актьор, играещ Сантос дю Монд, излетя със самолет над "Маракана", за да покаже тезата на Бразилия и Франция, че именно той е първият човек, полетял с машина по-тежка от въздуха.

Секунди по-късно на сцената се появи и Жизел Бюдхен, след което започна представяне на поп културата в Бразилия чрез по-модерна музика и танци.

2:35 - Не бе подминат и жестът към "черната култура" на Бразилия в изпълнение на рап песен (с мотив опазването на природата) и брейк денс в централната част на сцената.

2:45 - С поредната порция бразилска музика церемонията премина в част, която засягаше изцяло полуцията на въздуха и околната земя, причинена от човека. Посланието е, че не можем да продължаваме да консумираме природните богатства със същите темпове, при положение че се засилва глобалното затопляне.

2:50 - Започна парада на олимпийските спортни делегации - 207 на брой плюс тази на бежанците. По традиция първата е гръцката, като уважение към нацията, измислила Олимпийските игри. Следват по азбучен ред на държавата домакин и завършват с делегацията на държавата домакин.

2:58 часа - 223-членната аржентинска делегация е първата, която видимо раздвижи трибуните и бе посрещната с бурни аплодисменти.

3:10 часа - Минава делегацията на България с най-красивия знаменосец на Олимпийските игри Ивет Лалова.

3:30 часа - Отборът на САЩ е предвождан от Майкъл Фелпс - спортистът с най-много златни медали в историята на Олимпийските игри.

4:30 часа - Парадът на нациите продължава, поглед отгоре върху "Маракана"

4:55 часа - Бразилската делегация накара стадиона да стане на крака и да вдигне невъобразим шум, с което сложи край на парада на нациите.

5:00 часа - Церемонията приключва с първото в история изображение на олимпийските кръгове изцяло в зелен цвят. Така посланието на организаторите за опазване на природата и обединение между различните култури е завършено.

5:10 часа - Започна официалната реч на президента на МОК Томас Бах.

5:22 часа - Кенийската легенда Кипчоге Кейно получи олимпийски лавров венец - новата почетна награда на МОК за заслуги към спорта и олимпийското движение.

5:27 часа - Действащият президент на Бразилия Мишел Темер обяви за открити 31-ите Олимпийски игри (публиката го освирка мощно).

5:34 часа - Хор от 40 деца от група "Мор" изпълни олимпийския химн, след което бяха произнесени олимпийските клетви.

5:46 часа - трикратният шампион от Ролан Гарос и бивш номер 1 в света Густаво Кюртен вкарва олимпийския огън на "Маракана". Бронзовият медалист от маратона в Атина 2004 Вандерлей Кордейру де Лима запали огъня в уникалния за Рио 2016 жертвеник.

Предистория

Състезанията ще се проведат на 33 различни съоръжения в града домакин – Рио де Жанейро, а част от футболния турнир ще се проведе и в 5 други града в Бразилия – Сао Пауло, Бело Оризонте, Бразилия, Салвадор и Манас.

Това ще бъдат първите Олимпийски игри в историята, които се провеждат в Южна Америка, след като Рио де Жанейро бе избран на 121-я конгрес на Международния олимпийски комитет, преборвайки конкуренцията на Мадрид, Токио и Чикаго.

Без съмнение най-големият скандал около Олимпиадата бяха обвиненията в държавна допинг политика, отправени към Русия от Международната антидопингова асоциация (WADA), които доведоха до забраната за участие на редица руски спортисти. Най-тежко пострадаха лекоатлетите, след като те получиха пълна забрана за участието от Международната лекоатлетическа асоциация, като единственото изключение е състезателката в дългия скок Дария Клишина.

На Олимпиадата в Рио България ще се надява да стигне до златен медал, след като това не се случи преди 4 години в Лондон, а последната олимпийска титла на страната ни си остава тази на Румяна Нейкова от Пекин 2008. Неприятната новина е, че българската делегация в Рио е най-малката от 60 години – едва 51 спортисти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички