Варди и Стъридж възкресиха Англия и поднесоха първи обрат на Евро 2016


Варди и Стъридж възкресиха Англия и поднесоха първи обрат на Евро 2016
Снимка: Guliver/GettyImages

3605 0

Английският национален отбор най-накрая показа характер на Евро 2016. Това стана в британското дерби срещу Уелс, в което възпитаниците на Рой Ходжсън стигнаха до пълен обрат и 2:1 над Гарет Бейл и компания.

Първото полувреме беше много слабо за "трите лъва", а с единствения си удар Уелс откри резултата. В 41' Гарет Бейл стреля от пряк свободен удар, а Харт със ужасяваща намеса помогна на топката да влезе във вратата му.

Още на почивката в игра влязоха Дани Стъридж и Джейми Варди, които решиха двубоя в полза на Англия. В 55' нападателят на Лестър от метър разстояние разстреля Хенеси, след като получи подарък от Ашли Уилямс.

"Трите лъва" нямаха добри положения до края, но в последната минута на продължението двойно подаване между Стъридж и Рашфорд позволи на звездата на Ливърпул да излезе сам срещу Хенеси и той не сбърка - 2:1 за фаворита в турнира.

Така Англия записа първа победа и с 4 точки е почти сигурен участник в следващата фаза на Евро 2016. Уелс и Словакия делят втората позиция с по 3 пункта, а Русия е последна с 1.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата почна с грешка на Ашли Уилямс, който се опита да даде дълъг пас, но Кейн успя да го блокира. Защитникът на Суонси обаче поправи грешката си и предотврати ранен гол. В 3' пък се стигна до корнер в полза на "трите лъва", което показа, че Ходжсън все пак е внимавал в предишния двубой и е поверил изпълнението на Уейн Рууни. Резултатът обаче отново беше разочароващ.

"Трите лъва" имаха отличен шанс да открият резултата в 6', когато Деле Али нахлу в наказателното поле. Той намери с отличен пас Стърлинг, озовал се на върха на атаката, но младокът не стреля добре и топката мина над вратата.

"Драконите" решиха да изоставят високата преса, с която играеха срещу Словакия, и се затвориха дълбоко в своята половина. Така те "убиха" скоростта в акциите на своя съперник и първите 20 минути не генерираха други положения, освен пропуска на Стърлинг.

В 28' при ново статично положение в полза на Англия Ашли Уилямс се подхлъзна и остави Гари Кейхил непокрит на 4 метра от вратата. Защитникът на Челси обаче стреля от трудна позиция и прати топката в обятията на Хенеси - 0:0 след 30 минути игра.

Само 4 минути по-късно се стигна до опасна ситуация в полза на символичните домакини. Стърлинг получи топка в пеналтерията, където навърза защитник и успя да центрира в малкото наказателно поле. Там Кейн беше блокиран, но защитник на Уелс игра с ръка точно пред погледа на Феликс Бригс. Той обаче не отсъди заслужена дузпа в полза на Англия.

8 минути преди края на полувремето и отново от статично положение Англия остана на сантиметри от откриващ гол. Крис Смолинг засече с глава центрирането, а ударът му мина покрай гредата. Кейн се опита да донасочи коженото кълбо, но не успя.

И след куп пропуски Уелс получи шанс за първи удар в мача. Гарет Бейл реши да стреля директно от пряк свободен удар на 35 метра от вратата на Харт. Изстрелът беше много силен, но в центъра на вратата. Харт обаче заспа на голлинията, не успя да се придвижи добре и с неумела намеса просто довкара топката в собствената си врата - 0:1 за "драконите". ГОЛЪТ ВИЖТЕ ТУК!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна с двойна смяна за Рой Ходжсън. Той най-накрая не издържа и смени Рахийм Стърлинг и Хари Кейн, а на терена се появиха Джейми Варди и Даниел Стъридж.

Тези смени дадоха резултат, след като още в 55' резултатът беше изравнен. Дани Стъридж с меко центриране прати топката в купа от играчи, където Ашли Уилямс прати топката в краката на Варди. Нападателят беше в положение на засада, но понеже топката дойде след пас на играч на Уелс такава не беше вдигната. От метър Варди не сбърка и изравни резултата - 1:1. ИМАШЕ ЛИ ЗАСАДА ВИЖТЕ ТУК

Вече с двама нападатели Англия започна да натиска все по-силно и на няколко пъти футболистите на Ходжсън бяха близо до гол. Защитата на Уелс едва издържаше на набезите по крилата на Роуз и Уокър, а в 66' принудително Джо Ледли беше заменен от Едуардс. Ледли получи контузия в глезена след сблъсък със Стъридж.

На терена за Англия се появи и Маркъс Рашфорд, а "трите лъва" се хвърлиха отчаяно да търсят победен гол. В заключителните метри обаче символичните домакини нямаха идея как да стигнат до гол. По посока на вратата нямаше почти никакви удари, а тези, които опитваха, обикновено рикошираха в играчи на Уелс.

"Драконите" обаче не издържаха в защиота. В последната минута на добавеното време Отлична акция на Дани Стъридж пред пеналта премина през Рашфорд, който пусна двоен пас за нападателя. Така през сгъстената защита той стигна до вратата и с кинжален удар направи 2:1.

 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Въпреки опустошителните критики, които Рой Ходжсън отнесе след равенството 1:1 срещу Русия, той не прави нито една промяна в своя титулярен състав. Очакваше се Рос Баркли да укрепи халфовата линия на "трите лъва" и да пази персонално Гарет Бейл, но този вариант е отпаднал.

Уелс прави една ключова промяна в своя състав, като в състава се завръща титулярният страж Уейн Хенеси. Той пропусна първата среща заради контузия, а на вратата беше вторият страж на Ливърпул Дани Уорд.

Англия: Джо Харт, Кайл Уолкър, Гари Кейхил, Дани Роуз, Ерик Дайър, Уейн Рууни, Рахийм Стърлинг, Адам Лалана, Деле Али, Хари Кейн

Уелс: Хенеси, Гънтър, Тейлър, Честър, Ашли Уилямс, Дейвис, Джо Алън, Ледли, Рамзи, Бейл. Робсън-Кану

Hennessey, Gunter, N. Taylor, Chester, A. Williams, Davies, Allen, Ledley, Ramsey, Bale, Robson-Kanu

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Ситуацията в групата вече е сериозно заплетена, след като снощи Словакия удари с 2:1 Русия и се изравни на върха със състава на Уелс. Благодарение на това, победа на Гарет Бейл и компания в двубоя срещу "трите лъва" ще означава класиране на тима към осминафиналите.

Уелс очарова в първия кръг на надпреварата, след като показа солидна игра в защита, а контраатаките на тима са много опасни при наличието на Бейл и Рамзи в състава. Именно с това и физическата си игра Уелс надигра Словакия и гледа уверено към фазата на елиминациите.

Сега обаче идва сериозният тест за селекцията на Крис Колман - Англия. "Трите лъва" почнаха слабо кампанията си и допуснаха изравняване в последните секунди на двубоя срещу Русия (1:1). Победата за възпитаниците на Рой Ходжсън е задължителна, след като в момента тимът дели последното място с Русия.

Припомняме, че най-добрите 4 отбора, които са завършили на трето място в групвовата фаза, продължават към елиминациите, но едва ли Англия би се задоволила с подобен резултат.

Очаквайте скоро стартовите състави на двата тима!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички