С гол в края Ейре пренаписа историята на еврофиналите! (ВИДЕО)


С гол в края Ейре пренаписа историята на еврофиналите! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2439 0

Ейре постигна изключително ценна и емоционална победа с 1:0 над резервите на Италия в един от най-скучните, но оказали се и най-драматични мачове на Евро 2016. В 85-ата минута Роби Брейди с глава реализира единственото попадение за ирландците, които за първи път в своята история (при третото си участие) прескача груповата фаза на еврофинали.

Италианците излязоха с осем промени в състава си, защото мачът нямаше никакво значение за тях - те бяха спечелили предсрочно групата и още от вторник знаеха съперника си на осминафиналите (Испания).

Ирландците през целия мач доминираха, макар и без да създават много чисти голови положения, за да избухнат в 85-ата минута с победния гол, който ги класира за елиминациите, където ще срещнат Франция.

Италия приключва като победител Група Е с 6 точки, а Белгия е втори със същия актив, след като надви с 1:0 Швеция. Белгийците ще играят с Унгария и това е далеч по-благоприятно развитие за тях в сравнение със съдбата на победителите в групата Италия. Ирландия се изправя срещу Франция в по-тежкия поток, а Швеция отпада от Евро 2016.

Любопитен факт преди мача: Италия за първи път е без Джанлуиджи Буфон в стартовия си състав на европейски първенства от финала през 2000 година.

Причината тогава бе, че легендата бе контузен, а сега просто е съхранен за осминафиналния двубой с Испания, защото срещата с Ейре няма никакво значение за "скуадрата".

Само победата щеше да класира Ирландия, затова играчите бяха амбицирани да атакуват от първата минута, както бе обещал и треньорът им Мартин О'Нийл.

Именно поради тази причина правеше впечатление високата преса на Ейре, които затрудняваха изнасянето на топката от италианците. Хендрик пък отправи първия страховит изстрел в 10-ата минута, но от дъгата на пеналтерията прати кълбото на сантиметри от гредата!

Следващата ситуация отново бе в актива на ирландците, но Мърфи с глава след центриране от корнер единствено предизвика добра намеса от страна на Сиригу.

Ейре продължаваше да бъде по-агресивният отбор, въпреки че твърде еднообразно изграждаше атаките си и разчиташе основно на центрирания от фланговете, а тримата централни бранители на Италия рядко се притесняваха в тези случаи.

Ирландците продължиха до края на полувремето да са по-активни и по-заинтересовани от откриване на резултата, но пък най-добрият удар бе дело на Имобиле, минал на сантиметри от гредата.

В последните секунди на първата част Ейре имаше претенции за дузпа, но не бяха особено основателни и реферът ги подмина. Бернандески отне топката на Маклийн в наказателното поле, но го побутна с ръка и някои съдии биха отсъдили дузпа за подобно нарушение, макар ирландецът да падна с охота.

В началото след почивката съотношението на силите не се промени - италианците не демонстрираха интерес нито към владението на топката, нито към търсенето на гол, докато ирландците нямаха ясен план как да превземат вратата на съперника, въпреки че искаха повече победата.

Срещата продължаваше да е една от най-скучните на Евро 2016 - напълно в противовес на спектаклите от другата група по-рано през деня. Причината, разбира се, се криеше в незаинтересоваността на "скуадрата" към мача (без никакво значение за тях) и неспособността на Ейре да създаде чисто голово положение.

Лоренцо Инсинье се появи в игра за Италия в 75-ата минута и почти моментално изработи сам най-добрата ситуация в актива на "скуадрата". Той финтира противник и навлезе към средата на терена, нагласяйки си топката на десния фланг - от около 20 метра обаче крилото на Наполи нацели гредата!

Резервата Хулахан в 83-ата минута излезе сам срещу Сиригу след подарък от Бонучи, но стреля разочароващо в тялото на вратаря. Ирландецът обаче се реваншира 60 секунди по-късно, когато предостави великолепно центриране в наказателното поле, при което Роби Брейди с глава изпревари Сиригу и прати кълбото в мрежата с глава - 1:0!

Състав на Италия:

Сиригу, Бардзали, Бонучи, Огбона, Мота, Стураро, Флоренци, Бернандески, Де Шильо, Дзадза, Имобиле

Състав на Ейре:

Рандолф, Колман, Дъфи, Кио, Уорд, Хендрик, МакКлийн, МакКарти, Брейди, Мърфи, Лонг

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички