Португалия надхитри "златното поколение" на хърватите (ВИДЕО)


Португалия надхитри "златното поколение" на хърватите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3048 0

Португалия е на четвъртфинал на Евро 2016, а златното поколение на Хърватска отново се провали на голямо първенство. Въпреки че владееше инициативата през целия мач и по-голямата част от продълженията, тимът на Анте Чачич отстъпи с 0:1 на "мореплавателите" след 120 минути игра.

Въпреки че имаха превъзходство, хърватите не създадоха нито едно положение в рамките на редовното време, а двата тима приключиха при равенство 0:0 без дори един точен удар.

В продълженията хърватите пропиляха няколко изгодни ситуации за гол, включително удариха и греда, като бяха наказани с единствената сериозна атака на португалците. Кристиано Роналдо предизвика намеса от вратаря Даниел Субашич в 117-ата минута и Рикардо Куарешма бе точен на празна врата при добавката - 0:1.

Така Португалия надхитри съперника си и извади страхотен късмет, за да се класира на четвъртфиналите, където ще се изправи срещу Полша, след като "дружината" елиминира Швейцария с изпълнение на дузпи в предишния двубой.

В другия осминафинал за съботния ден Уелс надви Северна Ирландия с автогол в британското "Brexit" дерби.

Въпреки големите очаквания за мача, първият четвърт час с нищо не показа, че става въпрос за дуел между два от фаворитите за класиране на финал в едната част от схемата.

И двата тима бяха прекалено предпазливи и не предприемаха никакви рискове, а удари от каквато и да е дистанция изобщо липсваха - най-интересното в началото на срещата бе прическата на Иван Перишич.

Едва в 25-ата минута Пепе отправи първия удар в мача - с глава, но много над напречната греда, след като засече центриране от фаул.

В 30-ата минута Перишич успя да се измъкне по дясното крило и преди да бъде затворен, да стреля по диагонала, но топката се оплете във външната страна на мрежата.

В края на полувремето играта съвсем се накъса, но реферът Карбайо от Испания нямаше намерение да "шари" играчите с картони още преди почивката.

Хърватите повишиха сериозно оборотите в самото начало на втората част и още в 51-ата минута Марсело Брозович стреля опасно над вратата след светкавично изпълнен корнер.

Въпреки ентусиазма обаче хърватите не успяваха да създадат чисти голови положения, независимо че отново се радваха на огромно притежание на топката, а и блокираха отлично Роналдо.

С наближаването на последния съдийски сигнал играта не стана по-открита, нито пък някой от двата тима успяваше с действията си на терена да наклони везните в своя полза.

В крайна сметка логичното се случи и без голово положение в рамките на 90-те минути двата тима се подготвиха за продължения.

В самото начало на допълнителния половин час хърватите пробваха да упражнят натиск и да обстрелват по-често съперника, но отново нямаше основания за Руй Патрисио да се намесва - големият проблем на "шахматистите" като цяло в мача.

Любопитен факт: Кристиано Роналдо имаше 32 удара в предишните три мача, а след 105 минути в осминафинала - нито един.

Тъй като беше ясно, че след игрова ситуация няма как да се получи нещо извънредно, то статичните положения бяха сериозно оръжие и за двата тима.

Точно поради този факт Домагой Вида направи най-големия пропуск (може би в мача) в 113-ата минута, когато Патрисио се подхлъзна при центриране от корнер, а защитникът с глава прати кълбото над опразнената врата от чиста позиция.

Перишич уцели гредата малко по-късно също с глава след добро центриране отдясно, а хърватите бяха жестоко наказани за пропуските си с последвалата контраатака.

Ренато Санчес направи страхотен рейд през средата на терена и подаде вляво за Нани, който я пусна на далечната греда по трева. Защитниците на Хърватска се разминаха с кълбото и Роналдо отправи удар, който бе париран от Субашич, но Куарешма с глава на празна врата нямаше как да сбърка отблизо - 0:1.

След като Перишич уцели греда точно преди гола, то Вида изпусна още едно положение от отлична позиция в 121-ата минута, пращайки кълбото на сантиметри от гредата.

Състав на Хърватска:

Субашич, Стринич, Перишич, Чорлука, Ракитич, Модрич, Сърна, Брозович, Манджукич, Бадел, Вида

Състав на Португалия:

Патрисио, Пепе, Фонте, Герейро, Роналдо, Марио, Уилиам Карвальо, Гомеш, Нани, Седрик, Силва

Всичко важно за Евро 2016 следете в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички