Кой ще се класира, ако два отбора завършат с равни точки на Евро 2016?


Кой ще се класира, ако два отбора завършат с равни точки на Евро 2016?
Снимка: Getty Images/Gulliver

6163 0

При наличието на изцяло нов регламент за Евро 2016 може да настъпят сериозни неразбории и голяма драма в последния кръг, защото и завършил на трето място отбор ще се класира на осминафиналите.

Само два от финиширалите на трето място тимове няма да получат правото да участват в елиминациите. При положение че засега само Франция и Италия са постигнали две победи от два мача, то изниква въпросът какво ще се случи, ако два отбора завършат с равен актив след 3-те кръга на груповата фаза?

УЕФА има категорични критерии за определяне на по-добрия отбор (друг е въпросът колко са обективни). Ако два отбора завършат с равен брой точки след 3-те мача в групата, първият фактор, който се гледа, е головата разлика.

Ако и тя е равна, се гледат отбелязаните голове. Ако и те са равни, се гледат точките в "дисциплинарната класация" на УЕФА за Евро 2016 - засега само Германия, Португалия, Испания и Уелс нямат наказателни точки (те се дават за гафове, най-вече на феновете, например, Хърватска вече е с 1 наказателна точка заради простотиите на привържениците си срещу Чехия).

Ако и те са равни, тогава се гледа класирането на съответните отбри в ранглистата на УЕФА.

Ако се случи повече от два отбора да са с равни точки, първо се гледат точките, спечелени само в мачовете между въпросните тимове. Следващият критерий е по-добра голова разлика само в мачовете между въпросните тимове, а по-следващият е повечето отбелязани голове пак само в мачовете между въпросните тимове.

Ако дори тогава има равенство, се гледа по-добрата голова разлика във всички двубои от групата. При ново равенство се гледат повечето отбелязани голове във всички мачове от групата. При ново равенство - дисциплинарната ранглиста на УЕФА и в краен случай позицията на отборите в ранглистата на УЕФА.

НО...

Ако два отбора играят последния си мач един срещу друг и след края му са с еднакъв брой точки и еднакъв брой отбелязани голове, ще изпълняват дузпи помежду си след последния съдийски сигнал, за да се определи кой ще заеме по-предно място в класирането в групата (това е само при положение че в групата няма друг тим с такъв точков актив).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички