Евро 2016: Невероятният възход на националния отбор на Исландия


Евро 2016: Невероятният възход на националния отбор на Исландия
Снимка: Getty Images/Gulliver

2063 0

Исландия е сред дебютантите на Евро 2016 във Франция. Отборът играе първия си международен мач през 1946 година и тази вечер за първи път ще се покаже и на голям международен форум, където от 22 часа ще се изправи срещу Португалия. Колко дълъг е пътят, който е извървял отборът на Исландия и как за 3 години толкова малка нация се изкачва с над 100 позиции в ранглистата на ФИФА, можете да прочетете в следващите редове. 

Тимът завърши на втора позиция в група А след Чехия и поднесе огромната изненада като изпревари Холандия. Исландия победи „лалета” у дома и навън, с което си подсигури второто място и шокира футболния свят. С население от около 330 хиляди, Исландия е най-малката нация класирала се някога на Европейско първенство. Почти една четвърт от цялото население може да се побере на „Стад дьо Франс”, където ще се играе тазгодишният финал на надпреварата.

Холандия три пъти е достигала до финала на Световно първенство, а Исландия за 23 опита нито веднъж не успява да се класира на голям форум. Холандската футболна история включва имена като Йохан Кройф, Ван Бастен, Рийкард, а най-известният футболист на Исландия е Ейдур Гудьонсен, с чийто баща се превръщат в единствено дуо баща-син, което играе в една международна среща. Английският Guardian прави това сравнение между двата тима като иска да представи какво чудо е сътворила малката Исландия. 30 месеца преди победата над Холандия, исландците са под номер 131 в световната ранглистата, след силното представяне те се изкачват до 28-ма позиция.

От Исландия захапаха Роналдо и Пепе: Звезди са, но от Холивуд

Историческото класиране на Исландия не е постигнато лесно, то е плод на един 20-годишен труд, който от сезонно хоби се е превърнало в национална страст, пише изданието. Исландците се виждат буквално като гиганти, имат повече спечелени медали за „Най-силният човек на планетата” от всички останали страни, освен САЩ. Във футбола обаче отборът изглежда като малка рибка. В средата на 90-те години, Исландската футболна федерация решава, че е време да разработи един национален тим, който да се конкурира с най-добрите отбори в света. За всеки, който някога е бил в Исландия, това е просто нелепо твърдение, въпреки това федерацията смята, че макар и малка страна, тя може да се превърне във футболна сила.

„Трябва да разберете, когато сте на малък остров, както сме ние, няма как да бъдем водеща нация в създаването на нови идеи за играта. Трябва да сътворим обачи методи, с които да не се придържаме към стария английски стил на игра”, споделя Гейр Торщайнсон, който е президент на федерацията от 2007 година насам.

До началото на 21-ви век неколцина исландци се осмеляват да играят в чужбина. По-голямата част, която се занимава с футбол в крайна сметка се отказва и преследва по-стабилни доходи от рибната индустрия, която дава най-много работни места в Исландия. От футболната федерация тогава решават, че първата крачка към конкурирането с футболния елит е подобряването на инфраструктурата. Предвид обаче неблагоприятния климат и условия за това, ръководителите вярват, че трябват и по-добри климатични условия, затова ги създават…

Исландия и още 5 малочислени страни, играли на голям форум

Планът за закрита „футболна къща” се развива с години, докато през 2000г. в Кефлавик първият закрит стадион вече е факт. Резултатите са незабавни, играчите вече могат да тренират целогодишно и със съвместни сили да постигат успехи. Футболните съоръжения в Исландия са във всички размери и са изключително оборудвани. Съблекални, медицински съоръжения за обучение, кътчета за фенове, някои от тях могат да поберат хиляди зрители. След успеха в Кефлавик настъпва истински футболен бум в страната. Стига се  до икономически растеж в страната, който никога преди това не е постигал. Банките, които до този момент са били под надзора на правителството и с „тихи” вътрешни кредитори, стават приватизирани и започват да издават облигации на инвеститори от чужбина. Между 2002г. и 2008г. националната фондова борса скача до 900%. Всичко това означава и повече пари за федерацията за други футболни проекти.

Днес Исландия се гордее с 11 футболни съоръжения , 4, от които още не са изцяло готови, но в процес на разработване. Първоначалният проект е за повече от 100 изкуствени мини-игрища на открито и  22 големи терени. До 2006г. бъдещите треньори е трябвало да пътуват в чужбина, за да вземат лицензи под опеката на УЕФА, вече обаче имат своя създадена академична система, чрез която може да получиш лиценз и в рамките на Исландия. Според статистиката един на всеки 500 исландци е квалифициран футболен треньор.  Въпреки всички подобрения, които са направени, то в подготовката на юношите, нещата не са чак толкова оптимистични. Повече от 70% от исландците играят в местни първенства. А от 20 исландски играчи, успели да излязат в Европа, 16-17 се връщат обратно заради липса на игрово време.

Днес, 20 години, след поставянето на началото на развитието, Исландия може да се похвали, че е произвела най-доброто си поколение играчи, което ще представя страната на Европейското първенство по футбол във Франция

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички