Роналдо се отпуши на Евро 2016, но Португалия се натресе на Хърватска!(ВИДЕО)


Роналдо се отпуши на Евро 2016, но Португалия се натресе на Хърватска!(ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3991 0

Португалия така и не записа победа в груповата фаза на Евро 2016, но все пак се опази от поднасяне на една от неприятните изненади (за повечето фенове, най-вече тези на Кристиано Роналдо) на турнира.

В най-резултатния и може би най-вълнуващия мач на първенството до момента "селесао" си спретна зрелищно равенство 3:3 срещу Унгария. На три пъти "маджарите" повеждаха в резултата, но и три пъти "мореплавателите" се връщаха с изравнителни попадения, като най-после Роналдо се отпуши.

Золтан Гера се превърна във втория най-възрастен голмайстор на европейски първенства, откривайки резултата в 19-ата минута, но в 43-ата Луиш Нани изравни. Балаш Джуджак с удар от фаул и рикошет даде нов аванс на унгарците в 47-ата, но Роналдо с изумителен гол направи 2:2 в 50-ата.

Джуджак пак с далечен изстрел и нов рикошет продължи головата фиеста с попадение за 3:2 в 55-ата, но нов гол на Роналдо в 62-ата фиксира крайното 3:3. Спорно е до колко Португалия е доволна от резултата, защото с 3-те си точки финишира на второ място в група F, докато Унгария е първа с 5.

В другия двубой Исландия и Австрия приключиха 1:1, като скандинавците с 3 точки заемат трета позиция в крайното класиране - активът на Роналдо и компания е същият, но те имат повече вкарани голове при еднакъв баланс между отбелязани и получени попадения. Австрия отпада безславно от Евро 2016.

Португалия като втори ще играе в изключително любопитен осминафинал срещу Хърватска, докато Унгария се изправя срещу (най-вероятно) Белгия, ако "червените дяволи" не допуснат изненада и приключат на втора позиция в своята група. Исландия ще срещне Англия.

Унгария влезе в мача със самочувствието на класирал се вече отбор на осминафиналите - това се случва на тима за първи път от цели 56 години.

Любопитен факт: Кристиано Роналдо постави нов рекорд по брой мачове на европейски първенства - 17.

В първия четвърт час Португалия владееше повече топката и по-често се задържаше в противниковата половина, но не стигаше до чисти положения. Цели пет корнера изпълниха в този период играчите на Сантос, но Роналдо и Нани бяха неточни по веднъж с глава.

В 19-ата минута по крайно изненадващ начин Унгария поведе в резултата с първия си удар в мача - Золтан Гера получи топката на около 20 метра от голлинията след центриране от корнер. 37-годишният играч отправи фамозен изстрел и матира Руй Патрисио, реализирайки 25-ия си гол с националната фланелка (той е най-резултатният от настоящата селекция на "маджарите") - 1:0!

Към този момент в "класирането на живо" Португалия с 2 точки заемаше трета позиция (Австрия също с 2 оставаше четвърти), но не попадаше сред 4-те най-добри отбора на трето място, които продължават напред.

В 29-ата минута Роналдо от фаул на около 30 метра от голлинията провокира първата значима намеса на легендарния унгарски страж Габор Кирали.

ВИЖТЕ УНИКАЛНАТА ИСТОРИЯ НА ГАЩИТЕ НА ВРАТАРЯ НА УНГАРИЯ - НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯ ФУТБОЛИСТ НА ЕВРО 2016

Любопитен факт: Унгарският страж Габор Кирали е най-възрастният учасник на еврофинали, а Золтан Гера е вторият най-възрастен голмайстор на европейски първенства, след като се разписа на 37 години и 62 дни (рекордьор в това отношение е Ивица Вастич на 38 години и 257 дни за Австрия срещу Полша на Евро 2008).

Португалците не бяха особено изобретателни в атаките си до края на полувремето, но издебнаха подходящия момент, в който да накажат пасивността на унгарската защита. Чудесен пас в "чешка уличка" на Роналдо към Нани в наказателното поле бе завършен с едно докосване от бившето крило на Манчестър Юнайтед за 1:1!

В 47-ата минута Унгария нанесе втори тежък удар на съперника си, след като Балаш Джуджак с шут от фаул на около 25 метра видя как топката рикошира в стената и се оплита в мрежата на подлъгания Патрисио - 2:1!

В 50-ата минута обаче Роналдо най-накрая отбеляза първия си гол на Евро 2016 - и то по феноменален начин. Елисеу центрира отдясно и суперзвездата на "селесао" с пета по най-техничния възможен начин прати кълбото в мрежата - 2:2!

В 55-ата минута срещата официално се превърна в най-резултатната на Евро 2016, след като Джуджак пак се разписа, и то отново след рикошет при негов изстрел извън наказателното поле. Унгарците пак имаха късмет, но това изобщо не ги притесняваше - 3:2!

В 61-ата минута отново бе ред на Португалия да стигне до равенство 3:3, като с основен принос за гола бе появилият се секунди по-рано в игра Рикардо Куарешма. Той получи топката с късо изпълнение на корнер и центрира отлично към малкото наказателно поле, където Роналдо с глава бе точен за 3:3!

Само няколко секунди по-късно пък след отлична контра на унгарците и подаване отляво Адам Салай разтресе страничната греда и пропусна за пореден път да даде аванс на Унгария!

В следващите минути добри акции на Португалия за малко не доведоха до хеттрик на Роналдо, който имаше два добри удара - първо с глава, а след това от воле, но с тях прати кълбото встрани от вратата.

До края на срещата темпото падна значително и никой не успя да стигне до голово положение, като Португалия се задоволи с равенството и отива в далеч по-силния поток на елиминациите.

ВСИЧКИ ФАВОРИТИ СА В ЕДИН ПОТОК НА ЕВРО 2016

Всичко най-интересно за Евро 2016 следете в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички