Исландия с героичен успех над Австрия и стигна осминафиналите на Евро 2016


Исландия с героичен успех над Австрия и стигна осминафиналите на Евро 2016
Снимка: Guliver/GettyImages

2906 0

Дебютанът на Европейски първенства Исландия, която има едва 350 хиляди души население, постигна истинска сензация и се класира на осминафинал на Евро 2016 . Това стана след героично 2:1 срещу Австрия, което прати островитяните във фазата на елиминациите.

Първото полувреме донесе сериозна радост за Исландия, която вкара в средата на първата част, а автор на гола беше Бьодварсон след заучено положение при тъч.

Още на почивката Колер направи две офанзивни смени, с които усили атаките на Австрия, а изравнителен гол падна в 57' чрез Шьоф. В следващите 20 минути Бундестимът имаше куп възможности да стигне до победата, но в заключителните минути притеснението взе връх и австрийците така и не успяха да вкарат за 2:1 и класиране напред.

Вместо това Исландия стигна до победата. Траустасон беше точен при страховита контраакция на исландците. Така отборът окупира второто място в класирането, с което се класира към осминафиналите. Отборът ще играе с Англия в следващата фаза на турнира. 

Исландия: Халдорсон, Саеварсон, Арнсон, Сигурдсон, Скуласон; Гудмундсон, Гунарсон, Сигурдсон, Бярнасон, Сикторсон, Бодварсон

Австрия: Алмер, Драгович, Прьодл, Хинтерегер, Фугс, Илсанкер, Баумгартлингер, Арнаутович, Алаба, Клайн, Сабитцер

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Исландия можеше да открие резултата още във 2', когато Гудмундсон пробва удар от 20 метра, а топката разтресе горната греда на вратата, пазена от Алмер - страховит удар.

В 11' символичните гости също получиха шанс. Вратарят на Исландия реши да показва техника край голлинията и Арнаутович успя да му отнеме. Той обаче се подхлъзна и с шпагат успя да избие топката от краката на нападателя - ужасяваща грешка, но за щастие на островитяните топката не влезе във вратата им.

В 20' при изпънение на дълъг тъч в пеналтерията на Австрия играч на Исландия успя да свали за Бьодварсон. Той надигра Прьодъл с топка в крака, а останал на 5 метра от вратата разстреля Алмер - 1:0.

10 минути по-късно австрийците имаха шанс да изравнят. Аранаутович беше изпуснат от прекия си пазач и успя да стреля с глава при центриране от крилото, но топката мина над вратата на тима - първо по интересно положение в полза на символичния гост.

В 35' обаче защитник на Исландия извърши неповторима глупост, след като задържа за ръката Алаба в наказателното поле. Тъмнокожият футболист, който нерядко бие дузпите в Байерн, изненадващо не застана зад топката. С отговорността се нагърби Драгович, който обаче стреля в гредата - все още 1:0.

Няколко минути по-късно Баумгартлингер пробва удар от 28 метра, който насочи отлично, но вратарят успя да избие в корнер. В последните секунди на първата част Алаба пробва хитър пас за Арнаутович в пеналтерията, но нападателят на Стоук действа крайно разсеяно и пропусна да реализира.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още на почивката Марсел Колер направи две смени в своя състав. Шьоф и Янко влязоха в игра, за да усилят нападателната мощ на Австрия, а теренът беше напуснат от Илсанкер и Прьодъл. От самото начало на втората част Бундестимът натисна и в 47' удар на Алаба беше избит от голлинията.

6 минути по-късно Аарансон отново беше герой за своите, след като при удар на Шьоф той отново изчисти, този път на метър от голлинията.

Очакваният гол падна в 60', когато Алаба проби отляво и успя да пусна за Шьоф, който пред пеналтерията успя да излъже защитник и с кинжален удар донесе равенството - 1:1.

Веднага след попадението Сигурдсон можеше да донесе нов аванс на Исландия, след като стреля много добре от средна дистанция, но Адмер успя да спаси отбора си и шансовете му да продължи напред в турнира.

В 73' Австрия едва не направи обрата пълен. Шьоф беше изведен сам срещу вратаря, но с крак обаче Холдарсон успя да избие. Притеснението в следващите минути обаче взе връх, като Австрия спря да генерира положения. Исландците пък почнаха да бавят времето, с което се доближиха максимално до класирането си напред.

В последните секунди на двубоя Австрия не организира добро нападение, а при бързаконтраатака резервата Траустасон реализира и прати Исландия на второ място и срещу Англия на осминафиналите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички