Конкуренцията на България за Мондиал 2030 става все по-голяма


Конкуренцията на България за Мондиал 2030 става все по-голяма
Снимка: Getty Image/Guliver

1335 0

Испания и Португалия са започнали преговори с Мароко за издигането на обща кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година. Мароко бе сред кандидатите за Мондиал 2026, като загуби от общата кандидатура на САЩ, Канада и Мексико, но след това изрази намерението си да се опита отново за шампиона четири години по-късно.

Към северноафриканската държава могат да се присъединят и двете страни от Пиренейския полуостров, стана ясно днес. Премиерът на Испания Педро Санчес бе на посещение в столицата на Мароко Рабат, за да разговаря с премиера на страната Саадедин Ал Отхмани и краля Мохамед VI относно идеята за обща кандидатура. Испания е била домакин на Световно първенство само веднъж - през 1982-ра година, а заедно с Португалия бе кандидат и за домакинството на Мондиал 2018, което в крайна сметка бе спечелено от Русия.

По този начин Португалия, Испания и Мароко могат да бъдат сред конкурентите на потенциалната обща балканска кандидатура на България, Гърция, Сърбия и Румъния. Тя бе предложена от премиера на Гърция Алексис Ципрас на лидерите на другите три страни, като спортният министър Красен Кралев обяви, че подобна идея е напълно реална и ще се обсъжда в следващите месеци. Почти сигурно за домакинство на Мондиал 2030 ще се бори и обща кандидатура на Великобритания и Ирландия, а наскоро стана ясно, че и Китай обмисля да влезе в битката. Очаква се да има обща кандидатура и от Южна Америка - на Уругвай, Аржентина и Парагвай. Именно в Уругвай през 1930-та година се провежда първото Световно първенство по футбол.

Спортният министър Красен Кралев разкри кой е дал идеята за домакинството на Мондиал 2030 - вижте в този материал.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички