Гонзо: Немислимо е играчи да взимат по 300 000 лв, а "Левски" да е пети


Гонзо: Немислимо е играчи да взимат по 300 000 лв, а "Левски" да е пети

1620 0

Спортният директор на "Левски" Георги Иванов-Гонзо даде обширно интервю пред "Дарик", в което говори за случващото се с клуба, както и за всичко около селекцията, целите и амбициите на отбора.

- Как е "Левски"?

- След загубата от Пирин ближем рани, но се надявам да си вземем поуки и да направим така, че в следващите мачове да не допускаме грешките, които допуснахме в този двубой.

- Любимият въпрос на феновете към нас е "Какво става с "Левски"?". Ако те попитаме теб същото, какво ще отговориш?

- Смятам, че "Левски" в момента държи едно добро ниво, предвид на това какво беше лятото. Тогава беше закъснялата селекция, ограниченият бюджет с това, че имахме огромни задължения. В този момент мога да кажа, че отборът се развива по добър начин и отговорността за това е на треньорския екип и играчите. Момчетата показаха добри неща и смятам, че за тези 16 мача, които са минали, можем да им дадем една добра оценка за всички и не можем да зачеркнем с лека ръка всичко това, което се е получило хубаво след мача с Пирин. аз го казах и след мача в Благоевград, че първото полувреме беше отвратително и не приляга на отбор като Левски да играе по този начин.

- Може ли да се каже, че "Левски" подценява в такива моменти или толкова му е класата, защото в някои двубои не си личи агресията, която я има в други? Подценяване ли е, липса на концентрация ли е?

- Може би мотивацията ни е такава, но срещу отбори, които се затварят близо до собствената си врата, изпитваме доста сериозни трудности. Може би и класата ни в атака не е такава, каквато би трябвало да бъде. Вече в сгъстено пространство играчите ни трябва да имат техника да преминават съперник един на един. Това в много случаи, особено в мача с Пирин, не го видяхме. И ако не направим необходимото да намерим точните попълнения, ще имаме проблеми през втория сезон. Това ще ни бъде приоритет - да намерим трима класни играчи в предни позиции.

- Как търсите тези футболисти? Кой ги гледа, как ги наблюдавате?

- Имаме скаутско звено, като всички футболисти минават първо през тях, селектират се през старши треньора, докато накрая стигнат при мен. Аз съм последната инстанция, но е много важно треньорът да си даде мнението и да прецени дали този футболист ще му свърши работа и дали пасва на вижданията му като футбол. Така сме процедирали с всеки треньор. Няма да е лесно, защото България не е добра дестинация за играчите, които сме набелязали. Ние искаме играчи с визитка, на определени години. И вчера имахме случай с един централен нападател с много добри качества и класа за Левски, но той изобщо не иска да чуе въобще за България. И лятото така удряхме на камък с доста футболисти, а и парите, които давахме не предразполагаха да намерим качеството, което търсим.

- Как се справихте в периода на пролетта на пролетта на 2015 г., когато нямаше заплати?

- Цялата година беше трудно. Положителното от миналия шампионат, в който завършихме седми и загубихме финала за Купата е, че голяма част от тези млади момчета получиха игрово време и те израснаха в определена степен. Сега от 21 полеви играчи, имаме 8 юноши. Смятам, че те са на едно добро ниво. Играчите, които останаха - Йоргачевич, Белаид, Прохазка, да не ги изброявам, създадоха едно добро ядро на отбора. Те бяха основната ни група през лятото и вече взехме попълнения, с които се сформира един отбор, който не е скъп, даже е евтин. Но за кратко време треньорското ръководство сглоби един тим, който с изключение на последния мач, в нито един момент не беше колеблив.

- Ще се запази ли този отбор и сега, защото почти винаги се налага да се прави нов отбор всяка година?

- Когато аз се върнах миналата година лятото, имаше футболисти с по 300 хил. евро заплати на сезон. Това е немислимо в България, особено за отбор, завършил на пето място. тези футболисти трябваше да бъдат освободени, защото клубът не можеше да им плаща заплатите. И затова освободихме 12 и взехме 12 играчи с много по-ниски заплати. И бюджета от 12 млн. предната година, го намалихме на 6 млн. лв. Затова казвам, че минахме през много трудности и неплащане на заплати. Но създадохме една основа и едно ядро, което от лятото на тази година започнахме да надграждаме. И затова е нормално вече да има и някакви резултати.

- Тези заплати по 300 хил. лв. са на сезон, нали така, не на месец?

- Това означава, че имаше играчи с по 25 хил. евро заплата на месец, което е много, а при положение, че през това лято търсехме играчи със заплати от по 5-6 хил. евро.

- А сега за колко пари ще търсите? Има ли картбланш за повече пари и по-големи заплати?

- Малко по-голям е картбланшът, но пък и сега периодът е такъв, че по-трудно се намират футболисти. Но правим всичко възможно да намерим класата, която ни трябва.

- Как тогава ще удържите първото място? И трябва ли да го удържате на всяка цена, щом задачата е да се класирате в Европа?

- Неслучайно, предвид това, което се случваше лятото и че не знаехме кога ще се промени собствеността, а всичко се менеше ежедневно, затова казвам, че свършихме огромен обем от работа. Затова искам да сме концентрирани и мотивирани, без много да говорим и без излишно да се изхвърляме за титли, Шампионски лиги и т.н. Смятам, че реалното място, което си поставихме през лятото, е класиране в Европа. Естествено, че апетитът идва с яденето и ако сега кажем, че не си мислим, че искаме да сме шампиони, ще излъжем. Но ние сами си даваме сметка, че в момента не сме готови да си поставяме такива цели.

- Влияят ли в съблекалнята приказките, които се стремят да обезличат всяка една победа на "Левски"? В смисъл - всяка победа се изкарва уговорена, всяка загуба е срив и т.н.

- В съблекалнята това не влияе, но в крайна сметка, когато обезценяват труда ти, се чувстваш засегнат. Смятам, че има такава пропаганда. За мача с Монтана имаше един ежедневник, който всеки ден пишеше, че сме взели победата по друг начин. Същото се тиражираше и сега за мача с Пирин, че едва ли не били близки до нас, видяхте какво се случи.

- Това си говорехме в понеделник, че ако "Левски" беше обърнал мача с Пирин, днес всички щяха да обясняват, че "орлетата" са легнали и има тото.

- В "Левски" се работи изключително честно и коректно и не се занимаваме нито с отбори, нито със съдии. Гледаме си единствено нашия отбор и като губим, го правим с достойнство. Каквото се случи на терена, това е. В много мачове бяхме ощетявани от съдиите, но не сме предявили претенции, както го правят други тимове. Ако някой направи така, че да ни ощети, ще вземем мерки. Но смятам, че трябва да запазим толерантността. Но няма да позволим на никого да вреди на "Левски".

 - Не е ли малко опасна тази толерантност от ваша страна, докато другите непрекъснато създават напрежение, най-вече у съдиите?

- Смятам, че когато един човек работи честно и почтено, всичко му се отплаща. Ако печелиш по втория начин, ще имаш временни успехи, но ще стигнеш впоследствие до загуби, след които няма да знаеш как да реагираш.

- Честно ли ще се реши първенството, защото вече прехвърчаха искри, а и разликата в точките е малка и напрежението ще е до края на първенството?

- Аз мога да гарантирам, че "Левски" ще играе честно и почтено и мястото, което ще заемем на края на сезона, ще отговаря на това, което тимът е показал. Когато има директен мач между нас и Лудогорец и те сменят младия си играч в 5-та минута, нормално е да реагирам. Оттам-нататък не ме интересува Лудогорец, не ме интересуват и другите отбори. В крайна сметка правилата трябва да се спазват. Изпълкомът взема някакви решения, "Левски" не участва в този Изпълком, а в същото време хората, които взимат тези решения, не ги спазват.

- Какъв е лекът за това?

- Аз съм го казвал винаги, че лекът трябва да дойде от всички клубове. Коментирали сме го вече с някои колеги,. Ние имаме един продукт, независимо добър или лош, и президентите трябва да се обединят, за да можем да излъскаме този продукт, а не да го омазваме с мръсотия, а да искаме хората да го възприемат като чист.

- Влияят ли нещата по върховете на клуба, влязоха много нови лица, подочуха се и дрязги?

- Въобще не ми влияе, работим с новите собственици по начина, по който работих с Тодор Батков - изключително коректно, точно и професионално. не смятам, че има някакъв проблем, а те доста подобриха нещата и се усеща едно желание за работа у всички в клуба. Аз го казах още в началото, че "Левски" има огромен потенциал и той трябва да се развива. Но това трябва да се прави, когато сме поставили основите и има на какво да стъпим.

- Това ли е точното място в клуба за работа?

- Вече доста години съм спрял с футбол и през това време съм или треньор, или директор в "Левски" или другаде и нещата си вървят нормално. С годините човек трупа опит и вижда нещата по различен начин. Да, бях треньор в Черно море и идеята ми, когато се връщах в Левски, не беше да съм треньор, затова имах разговори и исках да е Станимир Стоилов, който не се разбра с Батков, после с Димитър Димитров, с Ивайло Петев и накрая с Пепе Мурсия. Вече виждаме, че чужденци трудно виреят в България и затова бях треньор на отбора няколко месеца. Но се чувствам най-добре в момента на позицията, на която съм.

- Това ли ще е треньорът на "Левски" - Стойчо Стоев? Пасна ли той на отбора?

- Със Стойчо Стоев се разбираме перфектно още от първия ден. той е един добър треньор, който показа с работата си, че заслужава да бъде в Левски. Опитвам се да му осигуря нужното спокойствие, за да може да прави нещата такива, каквито трябва да бъдат. Не смятам, че е добър вариант в Левски треньорите да се сменят на всеки шест месеца и при първия неуспех. Но някой път нещата са наложителни, както се случи с Мурсия.

- Идва много тежък край на полусезона, няма лесен мач до зимата. Ще издържи ли "Левски" на финалния спринт?

- Надявам се, правим всичко възможно. Убеден съм, че всички ние - и футболисти, и треньори - работим за това. А дали ще се получи, ще се види в самите мачове. Като идея всеки от нас ще направи всичко по силите си да вземем само победи.

- Само заради парите ли пада нивото във футбола ни? Преди 5-6 години играха страхотни нападатели и в "Левски", и в Литекс, и в ЦСКА. Сега заради парите ли е всичко?

- Парите са гаранция за качество. Не винаги, но повечето пъти. Сами знаем, че най-скъпи са нападателите. И при това, което виждам в българското първенство, нападателите не са на нивото, на което трябва, това вече е свързано с парите. Без един отбор да има добри нападатели, не може да има интересни комбинации и да виждаме футбола такъв, какъвто искаме. Неслучайно Барса и Реал Мадрид правят силни мачове, защото имат силни нападатели. Наслаждаваш се на комбинациите на тези играчи, това е солта на футбола.

- Нека се върнем на "Левски". Как вървят преговорите с тези, чийто договори изтичат скоро? Може ли да има изненади там? 

- Не вярвам да има такива. С Йоргачевич утре имаме среща да подпише договора си, с Прохазка сме на финалната права. С Белаид сме се разбрали до няколко дни да ни даде отговор. Само на Живко Миланов сме дали малко повече време до края на декември, имаме и други играчи, които искаме да задържим и ще разговаряме с тях. Смятам, че ще задържим всички, с които преговаряме. Единственият проблем ще е с Миланов, защото към него ще има огромен интерес и той ще трябва сам да реши къде да продължи кариерата си.

- Той колебае ли се?

- Говорил съм няколко пъти с него, но въпросът е за парите. Каквото и да си говорим, футболистите са професионалисти и когато някъде ти дават два или три пъти повече пари, нормално е да се замислиш. Все пак футболът е до време, а Живко вече е на 31 години. Същата ситуация беше и с Аниете.

- С Гаджев и Бедоя как стоят нещата?

- Все още не сме разговаряли с Гаджев, защото той първо трябва да изчисти взаимоотношенията си с друг отбор, за които знаем, че има разговори. Но аз съм казвал, че винаги за него има място в "Левски" и ако предпочита да остане, за нас ще е удоволствие. Истината е, че с Бедоя още не сме разговаряли, но ще има такива след Нова година, защото не бързаме с всички наведнъж да говорим. Все пак имаме още мачове и футболистите трябва да са концентрирани върху тях. И не е спешно веднага да говорим с Бедоя.

- Как се чувстваше след онзи финал, който загуби в Бургас? Стойчо Стоев ни каза тук в студиото, че на следващия ден е видял фенове, които все едно са се връщали от погребение...

- Да кажа честно, аз след финала бях като смазан и предвид на това, че дълго време чакахме отличие. Като елиминирахме Лудогорец и се паднахме с Черно море, "Левски" в случая беше по-добрият отбор и фаворит, чисто футболно. Но може би големите очаквания и фактът, че преди това бяхме били този съперник на два пъти и феновете очакваха, че мачът ще е лесен. Тежко е в такива мачове, все пак очакванията на хората, когато са големи, водят и до големи разочарования. Но в крайна сметка хората, които се занимаваме с футбол, знаем, че в момента, в който завърши един мач, ти го забравяш и мислиш само за другия. Аз като цяло все още не мога да преживея този мач, особено при положение, че имахме положения, бяхме с човек повече и да загубиш по толкова елементарен начин финал, който чисто емоционално беше много важен за нас... Но животът продължава и аз вярвам, че понякога такива лоши неща са за добро. Все пак, случиха се и добри неща, освободихме някои от футболистите, след които имаме вече млад и мотивиран отбор.

- Само преди години един нещастен автогол на Иво Иванов лиши Левски от продължаване напролет в Лига Европа. Сега далеч ли е отборът да търси поне класиране в групите на Лига Европа наесен?

- На този етап, чисто футболно, не сме готови. Може би ще сме готови, ако намерим правилните хора в предни позиции и през лятото намерим още двама, които сме заложили по план за Европа. Но всичко това зависи от селекцията, която ще направим през зимата.

- Два мача с Литекс се очертават в края на полусезона. Ще победи ли феърплеят, или ни очакват повече екшън и сцени?

- От наша страна, футбол ще има. От страната на другия отбор не мога да говоря. Но смятам, че не само тези мачове ще са тежки, а всички. Само се надявам съдиите да са безпристрастни. Но от Литекс и сега от Славия, с които ни предстои мач, създават напрежение у съдиите и смятам, че реферите трябва да са спокойни и да не помагат на клубовете и да не се влияят от президенти. Вчера си говорихме с един от шефовете ни, че сега е много лесно да си съдия, защото нямаш натиск отникъде. А преди 10 години, когато бяха още живи Жоро Илиев, Илия Павлов, от пернишките отбори имаше натиск, от Славия, от кой ли още не. Тогава как можеше да си съдия? Затова сега казвам, че нивото на съдиите е ниско, защото те не виждат неща, които се случват на самия терен. Те не са играли футбол и не виждат нещата.

- И накрая, да попитам от къде да купуваме картофи? Въпросът е заради едно изказване от последно време, в което каза да те питаме за цената на картофите...

- Няма да казвам защо казах така. Но смятам, че във вашата професия, журналистическата, има много хора, които са негативно настроени левскари, които не харесват просто някого. Да речем, мен, собственика или треньора. Смятам, че вашите колеги трябва да са обективни, а някои от тях от 4-5 години не са стъпвали на стадиона. Много е важно да сте обективни, за да давате информацията на хората честно и коректно. И за финал искам да кажа на привържениците на Левски да поддържат отбора така, както го правят сега и да дават самочувствие на отбора. Голяма част от класирането ни до момента се дължи на тяхната подкрепа. Най-важното е да даваш всичко от себе си и тогава хората могат да простят дори и загуба.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички