Историята зад плащането на емблемата на ЦСКА: Защо Ганчев плати и парите държавни ли са?


Историята зад плащането на емблемата на ЦСКА: Защо Ганчев плати и парите държавни ли са?

12256 0

Голямата новина на вчерашния ден, тази седмица, а и изобщо в последните няколко месеца в българския футбол безспорно беше решението на Гриша Ганчев в крайна сметка да плати 8-те милиона лева, с които фирмата "Ред Енималс" спечели търга за активите на поставения в несъстоятелност "автентичен" ЦСКА. По този начин "червените" на бившия бос на Литекс се превърнаха в отбора, който единствен може да претендира за наследник на историята и автентичността на фалиралия ЦСКА.

Как обаче се стигна до този момент? Да, парите отдавна бяха договорени, но от ръководството на "Българска армия" правеха всичко по силите си, за да забавят максимално много това плащане (най-вече чрез непрестанни молби и жалби от страна на Атанас Борносузов). Самите фенове бяха обезкуражени за плащането и дори имаше кратка кампания, в която фенове, които твърдяха, че емблемата ще реши спора "кой е истинският ЦСКА" завинаги, почнаха да бият отбой и да наричат емблемата "картинка". В крайна сметка, парите бяха внесени в последния възможен момент и феновете на ЦСКА (заслужено) празнуват този момент. Но това не означава, че не остават въпросителни за това как се случи всичко това?

Защо бяха платени 8-те милиона лева?

Много хора бяха скептични, че обещаните на търга пари от фирма "Ред Енималс" ще бъдат платени, въпреки гръмките изказвания непосредствено след втория търг, който се проведе в Кърджали. В последния месец всичко около активите на ЦСКА беше (наглед) оформено и се стигна до въпроса кога ще настъпи плащането? Стигна се до кратка кампания, че емблемата не е необходима, за да бъде признат ЦСКА на Гриша Ганчев за автентичния ЦСКА. Но това не е точно така. Според информация на Sportlive.bg, феновете са имали намерение да бойкотират отбора, ако не бъде платена емблемата - така, както беше обещано след търга. Липсата на привърженици по време на мача срещу Септември не е била наказателна акция заради загубата от Левски, а показно как би изглеждал ЦСКА без феновете, застанали зад Гриша Ганчев в последната година и половина.

Какво щеше да стане, ако не бяха платени парите?

Емблемата щеше да бъде предложена на Никола Газдов - представител на ЦСКА 1948, който предложи 3-ата най-добра оферта, но вторият в търга - "Еко Депозит Сълюшънс", оттегли задатъка си още през юни 2017 година. Тогава от ЦСКА 1948 щяха да имат 1 седмица да платят пълната сума, обещана от тях - 2 588 000 лева. Тогава щеше да стане наистина интересно в българския футбол, защото активите на старото дружество, емблемата и най-основателните претенции за наследник на ЦСКА щяха да са в ръцете на представителя на Втора лига, докато по бързата процедура ЦСКА на Гриша Ганчев получи стадион "Българска армия" и базите на тима в Панчарево.

Незадаваният въпрос - дойдоха ли парите от държавата и Европа?

На 7-и октомври беше обявено, че МВР получава 290 автомобила "Great Wall Hover". Те са финансирани по проект на ЕС "Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници" (проектът е част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн. евро, които ЕС ни отпусна за справяне с мигрантския натиск). Цената на един Great Wall Hover варира според екстрите, като има калкулатор на сайта на автомобилната компания, но цялата сделка едва ли е под 8-10 млн. лева. Какво е общото между тази поръчка, Гриша Ганчев и ЦСКА може да разберете от разследването на колегите от Actualno.com. Ето какво пишат те:

Всъщност, макар и Гриша Ганчев да не участва директно в "Българска автомобилна компания" (БАИ), всички връзки сочат към него.

Едноличен собственик на "Българска автомобилна компания" е Андон Димитров, който участва в управлението на ЦСКА-София и "Централна автогара" и до 2015 г. е бил в управата на "Литекс моторс". През юли 2015 г. "Литекс моторс" прехвърля целия имот в Баховица (земя и сгради) на дружеството "Торинекс" за сумата 11.4 млн. лева. Десет дни по-късно следва ново прехвърляне за почти същата сума – този път от "Торинекс" към компанията "Ловеч моторс", която от средата на февруари се казва "Българска автомобилна индустрия". Причината за прехвърлянията са започналите дела за разваляне на прихващанията от синдиците на КТБ. Компанията е сред 20-те най-големи длъжника на КТБ и има цесии за общо близо 77 млн. лв. с 57 различни депозанти в банката. Ако съдът обяви сделките за недействителни, КТБ ще може да тръгне да си събира вземанията от "Литекс моторс", включително и чрез продажба на завода, но когато той вече е сменил няколко собственика, това ще е трудна задача.

Случайностите не спират

Търгът за активите на фалиралия клуб се състоя през май. В него участваха още членът на управителния съвет на "ЦСКА 1948" Никола Газдов, както и две фирми - "Интегрис лаб" ООД и "Еко депозит сълюшънс" ЕООД. Литекс моторс фалира "Литекс моторс" фалира Единственият български автомобилен производител у нас фалира на шестата година от откриването на завода в ловешкото село Баховица. От ... Прочети повече Предложената сума от "Ред енимълс" беше почти пет пъти над тази, на която бяха оценени активите - 1 646 325 лева. В пакета най-голяма тежест имат три емблеми на ЦСКА на стойност 971 705 лева, както и няколко имота край морето и в Панчарево, които са оценени на 490 410 лева. Развоят около казуса с търга за активите на фалиралия ПФК ЦСКА АД предизвика огромно вълнение и напрежение сред привържениците на клуба, които бяха в очакване дали сумата ще бъде платена тази седмица - именно в седмицата, в която бяха доставени автомобилите на вътрешното ведомство. Целият материал може да видите в Actualno.com.

 

Защо емблемата беше платена в последния момент?

До последно Гриша Ганчев е търсил вратичка, с която да не плати или да се раздели с по-малка сума за активите на фалиралото дружество на ЦСКА. Той е водил различни разговори за тази възможност, но не е срещнал необходимата подкрепа и в последния момент е решил, че най-доброто решение е да плати 8-те милиона лева, необходими за разплащането с различни кредитори и най-вече НАП, която прибра над 4 милиона лева.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички