Бивш шеф в ЦСКА подкрепи Ганчев: По-добре да вземем чужд лиценз!


Бивш шеф в ЦСКА подкрепи Ганчев: По-добре да вземем чужд лиценз!

1729 0

Бившият шеф в ЦСКА Стойне Манолов говори за вариантите за развитието на клуба в интервю за "Тема Спорт". Той засегна и темата за "помощта" към "армейците" от страна на БФС и държавата.

Г-н Манолов, каква е позицията ви за бъдещето на ЦСКА? Стана ясно, че според БФС няма как новото дружество да продължи участие в първенството вместо старото. От футболния съюз обаче били склонни да приемат вариант, при който клубът купува лиценза на друг тим. Опция също е оздравяването на старото дружество. Как смятате - по какъв път трябва да се поеме?

- Няма нищо по-хубаво от това ЦСКА да бъде оздравен, това е най-добрият и чист вариант за всички, които обичат клуба. Друг е въпросът дали това е практически възможно. Около едно потенциално оздравяване има много въпросителни, много неизвестни и подводни камъни. Виждаме, че все още не може да се стигне до назначението на синдик, който да иска да се занимава с ЦСКА. Да не говорим, че след неговото встъпване в длъжност тепърва ще се водят разговори с всички кредитори, ще се уточнява точният размер на дълговете, ще се търси оздравителна програма... Това ще отнеме страшно много време и ми изглежда невъзможно процедурата да завърши преди 31 март. А в такъв случай клубът не може да вземе професионален лиценз. И цялата настояща година отива в кошчето за боклук.

Другите два варианта - купуване на чужд лиценз и стартиране с ново дружество от окръжна група, не са най-добритe според мен. Но безспорно по-хубаво е да се купи чужд лиценз. Това е по-малкото зло. Защото, ако ЦСКА отиде в четвърта дивизия, ще загуби абсолютно всичко, връщането в елита ще се проточи ужасно дълго време. Това ще е пагубно за клуба и изобщо не бива да стои на дневен ред. Такъв вариант е немислим.

От Клуба на ветераните на ЦСКА се възпротивиха срещу купуването на чужд лиценз, защото историята щяла да бъде зачеркната...

- Част от същите тези ветерани регистрираха преди две години ЦСКА 1923 и бяха готови да се обединяват с Радомир. Нека не забравяме тази подробност. Ветераните не излизат да кажат какво и как да се прави, а казват какво не трябва да се прави. Това не е конструктивна позиция. Те трябваше да поискат подкрепа за ЦСКА от БФС и от държавата, а не да търсят конфронтация в този момент, в който е нужно обединение. Това беше напълно ненужна позиция.

Вярвате ли на думите и обещанията на БФС по отношение бъдещето пред ЦСКА?

- Решенията в БФС до голяма степен зависят от Боби Михайлов. Изпълкомът само узаконява неговите решения. Отделен е въпросът, че в Изпълкома половината не са играли физкултура, а другата половина са вътре по лични интереси. Това е най-слабият Изпълком изобщо! Може да се вярва само ако Боби каже нещо официално. Но ако някой от членовете приказва, това е само временно замазване и излизане от ситуацията. Те не могат да намерят конкретно решение на проблема "ЦСКА".

Доста хора във футболните среди се съмняват в независимостта на БФС. Смятате ли, че има влияние от външни фактори върху централата?

- При всички положения БФС се съобразява с определени хора от Изпълкома, както и с определени клубове. Сред тях, естествено, не фигурира ЦСКА.

А вярвате ли в добрата воля на държавата по отношение на ЦСКА, която се демонстрира от министъра на спорта Красен Кралев?

- Държавата и по-специално премиерът, ако искат, могат да помогнат. Има как, но само ако го желаят. Държавата помага на определени клубове със спонсори, с възможности да си оправят базите... Към днешна дата тя продължава да е мащеха за ЦСКА. Но пак казвам - ако иска, премиерът може и знае как да помогне и на ЦСКА.

Допускате ли настъпването на разединение сред червената общност заради многото различни варианти за бъдещето на клуба?

- За жалост несъмнено ще има разединение. Едните искат оздравяване, другите окръжна група, третите купуване на лиценз. Просто е невъзможно да задоволиш всички. Нужно е да се вземе твърдо решение за бъдещето на ЦСКА и да се действа твърдо и целенасочено. Недоволни винаги ще има. Но Гриша Ганчев единствен излезе и каза какво може да се направи. Той трябва да бъде подкрепен, защото няма друг. Най-малкото зло в момента е купуването на чужд лиценз. И аз бих подкрепил такъв вариант, ако няма друг път пред ЦСКА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички