Алтернативният топ 3 за футболист №1: Наистина ли Десподов заслужаваше званието?


Алтернативният топ 3 за футболист №1: Наистина ли Десподов заслужаваше званието?
Снимка: ММС

5459 0

Церемонията за "Футболист на годината в България" отмина, но не и емоциите и коментариите, възникнали след обявяването на призовата тройка. Ето и алтернативната класация на журналистите на Sportlive.bg, които не са съгласни с крайния вот и победата на Кирил Десподов, който записа много силна 2018 година. Но имаше и по-добри от него...

ИВО ВЕЦЕВ

1. Георги Петков - Ако има един играч на Славия, който трябва да отнесе Купата на България в дома си, това е Георги Петков. Сърцатият страж съсипа Левски на финала, а и се завърна в националния отбор на България, превръщайки се в най-възрастния вратар, играл за национален тим в турнир на Стария континент. Фактът, че има едва 18 мача през цялата 2018 година трябва да говори повече за конкуренцията му на "местно" ниво. Петков игра силно и в кратката европейска одисея на Славия, а изборът ми Петков да е №1 трябва да е ясен знак, че българският футбол е толкова "зациклил", че един 42-годишен вратар, който в момента е по-скоро ментор, може да "скрие топката" на "големите" таланти, които по-често разочароват, отколкото блестят по футболните терени.

2. Николай Бодуров - Фактът, че не е в топ 3 на футболист на годината е "престъпление" срещу лидера на отбраната на националния отбор на футбол. Освен това най-добрата защита в България е тази на ЦСКА, а основният стълб в нея е именно Бодуров. Със сигурност най-добрият футболист на "червените" през 2018 година, но и в световен мащаб е рядко срещан феномен някой защитник да е пред атакуващ футболист с няколко силни изяви.

3. Иван Горанов - единственият светъл лъч за Левски през 2018 година беше израстването на левия бек. Годината започна с идеята на ръководството да го замени, тъй като представянето му особено в дефанзивен план беше посредствено. Талантът от "синята" школа обаче вдигна значително нивото си и беше единственият прогресирал футболист под ръководството на Делио Роси. Иван Горанов се превърна в стълб по левия фланг на синия тим, играейки еднакво солидно както в защита, така и в атакуващ план. Не е случайност, че с неговата контузия и спада във формата му в края на годината, и Левски страдаше. Не е случайно, че от спряган за гонене от "Герена" се превърна в капитан на "сините". Безспорно Иван Горанов е най-прогресиращият български футболист през изминалите 365 дни.

СТЕФАН ЙОРДАНОВ

1. Николай Бодуров - защитникът, който играе ролята на стена пред своята врата както на клубно, така и на национално ниво. Бодуров е една от основните причини ЦСКА да разполага с най-добрата защита и да има най-малък брой допуснати попадения в своята мрежа. 

Незаменим както за "армейците", така и за "лъвовете". Бодуров е играчът с най-много изиграни минути на клубно и национално ниво през сезона, а без него ЦСКА надали щяха да завършат толкова близо до шампиона Лудогорец през миналата кампания, а и да е в битката за титлата през този сезон.

2. Мартин Камбуров - "вечен" - думата, с която асоциирам най-точно нападателя на Берое. На 38 години Камбуров продължава да играе като 20-годишен младеж, жаден за голове. Бившият стрелец на Локомотив (Пловдив) продължава да създава проблеми на противниковите отбрани, бележейки важни попадения за "заралии".

След 20 мача в шампионата капитанът на Берое се отличава с 13 попадения и се намира на трето място при голмайсторите в Първа лига. Пред него се намират единствено нападателите на Лудогорец и Левски Клаудиу Кешерю и Станислав Костов, които имат удоволствието да играят в далеч по-класни отбори от този на Берое, което само по себе си говори за индивидуалните качества на втория най-резултатен футболист в историята на българския футбол.

3. Станислав Костов - нападателят играе основна роля в атаката на Левски, като през настоящата кампания до момента има на сметката си впечатляващите 15 гола в Първа лига - с един гол по-малко от топ реализатора на шампиона Лудогорец.

Силните му изяви с фланелката на "сините" го изведоха и до националния отбор, макар и все още да няма попадение за "лъвовете". 27-годишният стрелец показа, че Левски може да разчита на класен български нападател в негово лице и със сигурност би бил важна част от състава на софиянци занапред.

БОЖИДАР АЛЕКСАНДРОВ

Георги Петков - Безспорният фаворит за наградата тази година е капитанът на столичния Славия. След като игра 10 години за Левски, стражът облече екипа на тима от "Овча купел" през 2012 година. На 42 години той продължава да впечатлява с реакциите си и силните си изяви под рамката на вратата за "белите".

Най-големият успех за Петков в Славия дойде в края на миналия сезон. Тимът се класира за финала за Купата на България, където се изправи срещу Левски. Тогава вратарят изведе отбора с капитанската лента, като в хода на срещата направи ред спасявания, а в края Славия триумфира с купата след изпълнение на дузпи. Силните игри на Георги Петков бяха забелязани и от националния селекционер Петър Хубчев, като 10 години след последния си мач за България, стражът отново се завърна под рамката през изминаващата 2018 година.

Валери Божинов - Валери Божинов се оказа истинско бижу за новия си отбор - Ботев Враца. Нападателят подписа с новака в Първа лига през лятото, когато бе свободен агент.

Още от началото голаджията започна да бележи. В рамките на един полусезон той се разписа седем пъти в 11 срещи и помогна на врачани да завършат на 9-о място след 20 кръга. Божинов бе главно действащо лице през полусезона, когато тимът гостува в София на Левски и тогава заби два гола във вратата на бившия си отбор за победата с 1:3.

Кирил Десподов - Младата звезда на ЦСКА продължава да впечатлява и през този сезон в Първа лига. Крилото на "червените" играе поредната си силна кампания, а доказателствата за това са няколко.

С 8 гола в 16 мача Десподов е втори сред голмайсторите в отбора след Мауридес. 22-годишният играч обаче пропусна няколко мача заради контузия. Освен това той постоянно е свързван с редица европейски грандове за трансфер през идното лято, като това изглежда най-логичното предвид показаното от играча в последните години на "Българска армия".

РОСИТА ИВАНОВА

1. Георги Петков - 42-годишният страж показа, че невъзможни неща няма. Вратарят на Славия счупи куп български и световни рекорди, след като бе извикан отново в националния отбор на България и дори застана под рамката на вратата. Макар и минал 40-те Петков показа, че може да е фактор в българския футбол.

Вратарят помогна на Славия, за да вдигне Купата на България през май месец. Той направи не малко решителни спасявания срещу бившия си отбор Левски и имаше важна роля по време на двубоя. С предсавянето си по време на годината показа, че когато имаш желание за игра нещата на терена няма как да не се получат.

2. Тодор Неделев - Голямата звезда на Ботев Пловдив се превърна във важна част и от националния отбор през тази година. Неделев неведнъж е показвал, че сам може да реши даден двубой или да поведе своите съотборници към успеха с лидерските си качества. Единственото, което остава пред него е да се докаже и в друг отбор, за да покаже, че може да играе на високо ниво и на различно място от Ботев Пловдив.

3. Иван Горанов -  Макар да не успя да спечели отличие с Левски, Горанов показа за една година колко дълъг индивидуален път може да се извърви. За тази една година десният израсна изключително много и се превърна в незаменим титуляр в отбора. С пристигането си юношата на „сините“ не бе приет с особено големи очаквания, дори напротив. Той обаче показа правилният начин, по който футболист трябва да се отблагодари за получения шанс.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички