Мапуку спечели делото срещу Берое


Мапуку спечели делото срещу Берое
Снимка: Официален сайт на Берое

1213 0

Жуниор Мапуку спечели делото срещу Берое на първа инстанция. Старозагорският районен съд отсъди в полза на футболиста, като прие договора му с Берое за прекратен.

На 28-ми август миналата година конгоанецът скъса едностранно своя контракт с Берое, изплащайки на клуба обезщетение в размер на три брутни негови заплати, което прави точно 27 000 лева.

Мапуку се позова на член 326, ал.1 от Кодекса на труда, който му дава това право. Тимът от Стара Загора обжалва и се стигна до съд. Играчът се обръща към Старозагорския районен съд, а Берое - към ФИФА. Така на 29 декември съдът признава, че Мапуку има право да се позове на член 326, ал.1 от КТ във връзка с чл. 220, ал.1 от същия.

Това означава, че нападателят е в правото си, след като плати на клуба три брутни месечни заплати, да прекрати своя контракт едностранно. Важна подробност е, че в договора между двете страни има клауза, че при възникнал спор той се решава според българското законодателство. Такава клауза съществува и в стандартните договори на БФС, които задължително се подписват от всички професионални футболисти в България, пише "Тема спорт".

Берое може да обжалва решението на съда пред ОС - Стара Загора в двуседмичен срок, но ако бъде неуспешно, това значи следното: всеки професионален футболист в България ще има право да прекрати своя контракт, независимо дали до неговия край остават 1, 2 или повече години, плащайки обезщетение на съответния клуб в размер на три месечни брутни заплати.

Така родните тимове могат да загубят милиони левове. Предвид изключително сериозния казус, голям интерес ще представлява и с какво решение ще излезе ФИФА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички